Τρίτη 11 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΠΑΝ-ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ
Να παρθούν τώρα μέτρα για την υγεία και το εισόδημα

Συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία στη Βουλή από δημιουργούς, καλλιτέχνες, εργαζόμενους στο Θέαμα - Ακρόαμα

Στην Αθήνα
Στην Αθήνα
Οι καλλιτέχνες, οι δημιουργοί, οι εργαζόμενοι στο Θέαμα - Ακρόαμα βγήκαν στον δρόμο απαιτώντας να παρθούν εδώ και τώρα μέτρα για την υγεία τους και για την εξασφάλιση της επιβίωσής τους.

Στην Αθήνα οι εργαζόμενοι αψήφησαν τη βροχή και συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια με τα πανό τους, διατρανώνοντας δυνατά τα συνθήματά τους. «Είμαστε μαζί, μαζί και δυνατοί, της Τέχνης οι εργαζόμενοι έχουνε φωνή», «Μέτρα προστασίας της υγείας, ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας», ήταν μερικά από τα συνθήματα που ακούγονταν από το πολυπληθές μπλοκ του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, δίνοντας τον τόνο.

Ακολούθησε πορεία μέχρι το Σύνταγμα, όπου μπροστά από τη Βουλή πραγματοποιήθηκε μουσικό δρώμενο. Μουσικοί με όργανα της ρεμπέτικης ορχήστρας και όχι μόνο έπαιξαν το «Πάρε καρότσα κι έλα» του Δημήτρη Περδικόπουλου, με αλλαγμένους στίχους, ενώ ακολούθησε το μουσικό θέμα της συγκέντρωσης, γραμμένο από τον Ντίνο Χατζηιορδάνου, μέλος του ΔΣ του ΠΜΣ.

«... Τον εργοδότη φίλο να έχεις κι όχι εχθρό,

γιατί σαν χάνει εκείνος ζημιώνεστε και οι δυο

Εκείνος, σκέψου, χάνει κι εσύ έχεις δουλειά

μα για ένα συναχάκι σε πιάνει τεμπελιά.

Θυσίες κάνουμε όλοι και μάλιστα πολλές,

πάρε ντεπόν κι έλα χωρίς αναστολές.


Πάρε ντεπόν και έλα χωρίς λόγια πολλά,

γιατί αλλιώς σε βλέπω να ψάχνεις για δουλειά».

Την κινητοποίηση χαιρέτισε ο Βασίλης Παρασκευόπουλος, πρόεδρος του ΠΜΣ, ο οποίος αναφέρθηκε στη δυσχερή θέση στην οποία βρίσκονται οι μουσικοί με τα τελευταία μέτρα της κυβέρνησης, καθώς η μεγάλη πλειοψηφία του κλάδου έχει μείνει άνεργη και το πενιχρό βοήθημα δίνεται μόνο για τον μήνα Γενάρη, αφήνοντας απέξω πολλούς μουσικούς. Ανέδειξε ακόμα ότι οι τραγικές συνέπειες της πανδημίας πάτησαν πάνω στα χρόνια προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι εργαζόμενοι του χώρου, με διαχρονική ευθύνη όλων των κυβερνήσεων. «Τους επόμενους δύο μήνες φαίνεται ότι δεν θα υπάρχει κανένα εισόδημα», τόνισε, ενώ ήδη «συνάδελφοι μαζικά στέλνουν βιογραφικά για άλλες δουλειές». Στάθηκε επίσης στο γεγονός ότι αυτή η πολιτική χτυπά και τους μικρούς χώρους, με μεγάλο και ορατό τον κίνδυνο να κλείσουν, ενώ σημείωσε ότι το επόμενο διάστημα η ανεργία, η υποαπασχόληση και το τσάκισμα των αμοιβών θα ενταθούν. «Δεν το δεχόμαστε. Να συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο παλεύοντας για την υγεία, για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας σε κάθε χώρο, για το σύνολο των δικαιωμάτων μας», ανέφερε και κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Πέμπτης.

Η Εύα Μελά, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, σημείωσε ότι οι εικαστικοί καλλιτέχνες μαστίζονται από τεράστια προβλήματα τα τελευταία 20 χρόνια, που επιδεινώθηκαν λόγω της πανδημίας. Η κυβέρνηση δεν δίνει κανένα βοήθημα στους εικαστικούς, κατήγγειλε, ούτε έδωσε τις δύο δόσεις επιχορήγησης που είχε υποσχεθεί. «Δεν μπορούμε άλλο! Χρειάζεται αγώνας ενιαίος και πολυμέτωπος», τόνισε. Ο Εντρι Νέζα, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Θέαμα - Ακρόαμα, σημείωσε ότι η κατάσταση που διαμορφώνεται στον κλάδο είναι εκρηκτική, αναφέροντας μεταξύ άλλων το παράδειγμα από τον χώρο των κινηματογραφικών και τηλεοπτικών γυρισμάτων, ο οποίος έχει μετατραπεί σε εστία υπερμετάδοσης. «Ανεπαρκή μέτρα, καμία ιχνηλάτηση και με την εργοδοσία να φτάνει σε σημείο να εντάσσει απαράδεκτους όρους στη σύμβαση που υπογράφουν οι εργαζόμενοι, όπως ότι αν κολλήσει και μπει σε καραντίνα δεν θα πληρωθεί για τις μέρες που λείπει». Σημείωσε ακόμα ότι φωνές που ακούγονται για ενότητα των εργαζομένων με τους εργοδότες βρίσκονται «πολύ μακριά από τις πραγματικές μας ανάγκες».

Στη συγκέντρωση μίλησε και ο πρόεδρος της ΠΟΘΑ Κώστας Κεχαγιόλου, ο οποίος αναφέρθηκε στην επιστολή που απέστειλαν στον πρωθυπουργό την περασμένη βδομάδα πάνω από 40 σωματεία του χώρου, ενώ ο Σπύρος Μπιμπίλας, πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, επεσήμανε ότι οι άνθρωποι του Πολιτισμού «δεν θα το βάλουν κάτω». Χαιρέτισαν επίσης εκπρόσωποι άλλων σωματείων.

Τη στήριξη στον αγώνα των καλλιτεχνών και των εργαζομένων στο Θέαμα - Ακρόαμα εξέφρασε με παρουσία του στη συγκέντρωση ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης. Παρευρέθηκαν ακόμα, εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, ο Γιώργος Πέρρος και ο Νίκος Μαυροκέφαλος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ