Τρίτη 11 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΗΣ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ
Ακρίβεια και αντιλαϊκά μέτρα τα προαπαιτούμενα για τα κέρδη του κεφαλαίου

Με φόντο τις γενικευμένες ανατιμήσεις στα προϊόντα μαζικής κατανάλωσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για την πορεία εκτέλεσης του φετινού κρατικού προϋπολογισμού, ξεκινούν οι διεργασίες αναφορικά με τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα του 13ου κύκλου της ενισχυμένης εποπτείας.

Παράλληλα, μεθαύριο Πέμπτη η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει την εξέλιξη του δείκτη τιμών καταναλωτή για τον μήνα Δεκέμβρη, που αναμένεται να απογειωθεί πάνω από 4,8% σε σχέση με τον Νοέμβρη. Η κυβέρνηση από την πλευρά της επιχειρεί να διαχειριστεί το κύμα των ανατιμήσεων, αξιοποιώντας βέβαια και τις κρατικές επιδοτήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος με ποσά που φορτώνονται στον κρατικό προϋπολογισμό και στις πλάτες του λαού.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδ. Γεωργιάδης και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου πραγματοποίησαν χτες τηλεδιάσκεψη με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος (ΣΕΣΜΕ), προκειμένου όπως ανακοινώθηκε «να συζητήσουν μέτρα για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων σε βασικά προϊόντα», ενώ «οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν να πραγματοποιήσουν νέα τηλεδιάσκεψη στις αρχές της επόμενης εβδομάδας».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γιούροστατ που ανακοινώθηκαν στις τέλος της περασμένης βδομάδας, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός στην ελληνική οικονομία εκτινάχτηκε τον Δεκέμβρη του 2021 στο 4,4%, από 4% τον Νοέμβρη, ενώ όπως όλα δείχνουν οι ανατιμήσεις στην γκάμα των εμπορευμάτων μαζικής κατανάλωσης θα συνεχιστούν και τους επόμενους μήνες. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας, ο πληθωρισμός - βάσει του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή - αναμένεται να απογειωθεί το 2022 στο 3% (από 0,6% στο 12μηνο του 2021), ενώ η όποια αποκλιμάκωση αναμένεται το 2023, υπό την προϋπόθεση ότι «θα αποκατασταθούν τα προβλήματα στις παγκόσμιες αλυσίδες προσφοράς και θα υποχωρήσουν οι τιμές Ενέργειας και εισαγόμενων πρώτων υλών και ενδιάμεσων προϊόντων».

Στο επίκεντρο τα «κόκκινα» δάνεια

Σήμερα Τρίτη ξεκινά σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων η προεργασία σχετικά με τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα στο πλαίσιο του 13ου κύκλου ενισχυμένης εποπτείας, ενώ στις 25 Γενάρη θα ακολουθήσουν μέσω τηλεδιασκέψεων οι διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με τα υψηλόβαθμα κλιμάκια της ΕΕ. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί προς τα τέλη Φλεβάρη, με την έκδοση νέας «έκθεσης αξιολόγησης» από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και η επικύρωσή της αναμένεται στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στις 14 Μάρτη.

Η ατζέντα περιλαμβάνει τις εκκρεμότητες από προηγούμενες «αξιολογήσεις», με αιχμή την πορεία εφαρμογής των διατάξεων του νέου πτωχευτικού νόμου και τα δημοσιονομικά μεγέθη όπως αυτά διαμορφώθηκαν στο κλείσιμο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2021, αλλά και τις προβλέψεις για τον ρυθμό μεγέθυνσης του ΑΕΠ το 2022.

Με βάση τον κυβερνητικό προγραμματισμό, μέχρι τέλη Μάρτη αναμένεται η προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για την ανάδειξη επενδυτή που θα αναλάβει τον φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων. Η διάταξη του νόμου (4738/2020) για τη ρύθμιση οφειλών και τη λεγόμενη «παροχή 2ης ευκαιρίας» προβλέπει πώληση και ενοικίαση της πρώτης κατοικίας του «οφειλέτη», καθώς ο δανειολήπτης με «κόκκινο» στεγαστικό δάνειο θα μεταβιβάζει την κυριότητα του ακινήτου στον ιδιωτικό ειδικό φορέα που θα συσταθεί γι' αυτόν τον σκοπό, και στη συνέχεια μπορεί να έχει το «δικαίωμα» της διαμονής... στο σπίτι του, έναντι ενοικίου.

Παράλληλα προχωρούν και άλλοι μηχανισμοί διοχέτευσης τραπεζικών δανείων σε ισχυρές επιχειρήσεις και ομίλους. Μεταξύ αυτών το Παρατηρητήριο Πιστωτικής Επέκτασης, με στόχο την παρακολούθηση της ρευστότητας σε κλάδους και τομείς της οικονομίας, καθώς επίσης η ίδρυση και λειτουργία δημόσιου φορέα πιστοληπτικής αξιολόγησης, με στόχο τη βελτίωση της πρόσβασης ισχυρών επιχειρήσεων σε πηγές χρηματοδότησης.

Από την πλευρά του, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δημοσιοποίησε χτες το δελτίο με τα «αποτελέσματα του ελληνικού τραπεζικού τομέα στα πλαίσια της Πανευρωπαϊκής Ασκησης Προσομοίωσης Καταστάσεων Κρίσης (Stress Test) 2021».

Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται, «ενόψει της Πανευρωπαϊκής Ασκησης Stress Test του 2023 και καθώς η κεφαλαιακή επίπτωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος υπό το δυσμενές σενάριο εξακολουθεί να υπερβαίνει την αντίστοιχη των ευρωπαϊκών τραπεζών», προτείνονται η περαιτέρω μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, προκειμένου να πλησιάσουν τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, και η στενή παρακολούθηση, από την πλευρά των τραπεζών, των επιπτώσεων της πανδημίας.

Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με το στόχο που έχει τεθεί, στο τέλος του 2022 η μάζα με τα «κόκκινα» δάνεια θα υποχωρήσει σε μονοψήφια ποσοστά σε σχέση με το σύνολο των τραπεζικών χορηγήσεων και πλησίον του μέσου όρου στην ΕΕ. Στην κατεύθυνση αυτή βέβαια συμβάλλει η επέκταση του σχεδίου «Ηρακλής», που αφορά το κρατικό πακέτο εγγυήσεων για τη μεταβίβαση «κόκκινων» δανείων από τις τράπεζες σε άλλους «επενδυτές».

Σε άνοδο η βιομηχανική παραγωγή

Αύξηση 8% κατέγραψε ο γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής τον Νοέμβρη του 2021 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Νοέμβρη 2020, ενώ σε μέσα επίπεδα 11μηνου (Γενάρης - Νοέμβρης) η ενίσχυση διαμορφώνεται σε 10%.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, στο 11μηνο του 2021 ο όγκος της βιομηχανικής παραγωγής για τον μήνα Νοέμβρη στους κλάδους της μεταποίησης ενισχύθηκε κατά 9%. Μεταξύ αυτών: Στη βιομηχανία τροφίμων 3,6%, στην ποτοποιία 16,3%, στην παραγωγή βασικών φαρμακευτικών προϊόντων και φαρμακευτικών σκευασμάτων 13,5%, στην παραγωγή οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου 9,1%.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Κλειδώνουν» αντιλαϊκά προαπαιτούμενα για το Ταμείο Ανάκαμψης (2022-01-06 00:00:00.0)
Ξεκινά η υλοποίηση του υπερμνημονίου (2022-01-04 00:00:00.0)
Αντιλαϊκές παρεμβάσεις χωρίς τέλος για την ανάκαμψη του κεφαλαίου (2021-12-23 00:00:00.0)
«Κανονικότητα» η ακρίβεια και η ενεργειακή φτώχεια (2021-12-21 00:00:00.0)
Προαναγγελία νέου κύματος ακρίβειας στη λαϊκή κατανάλωση (2021-09-15 00:00:00.0)
Σε ασφυκτικό κλοιό από ανατιμήσεις και 25 δισ. χαράτσια μέχρι το τέλος του χρόνου (2021-08-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ