Τρίτη 11 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΙΔΙΚΟ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Προσαρμογή των χρήσεων γης στα επιχειρηματικά σχέδια

Παρέμβαση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κεντρικής Μακεδονίας που καταψήφισε το Σχέδιο

MotionTeam

Το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΕΠΣ) Παραλιακού Μετώπου της Θεσσαλονίκης συζήτησε και συναποφάσισε η Διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στη συνεδρίαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης, με μόνο συμμετέχοντα, από την αντιπολίτευση, τον εκπρόσωπο της Χρυσής Αυγής! Το συγκεκριμένο ΕΠΣ εξυπηρετεί τη διαμόρφωση ευνοϊκών προϋποθέσεων για την κερδοφόρα διέξοδο κεφαλαίων μέσω πληθώρας επενδύσεων που προετοιμάζονται κατά μήκος του παραλιακού μετώπου της πόλης και σχετίζονται με την ανάδειξη της πόλης σε τουριστικό, εμπορικό, επιχειρηματικό κέντρο με επιρροή στα Βαλκάνια και ευρύτερα.

Ο εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κεντρικής Μακεδονίας στη Μητροπολιτική Επιτροπή της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης αποχώρησε από τη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, αναδεικνύοντας την ανάγκη η συζήτηση για την έγκριση του ΕΠΣ να πραγματοποιηθεί σε επίπεδο Περιφερειακού Συμβουλίου.

Με αναλυτική ανακοίνωσή της, η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κεντρικής Μακεδονίας ξεκαθαρίζει ότι καταψηφίζει το προτεινόμενο Σχέδιο, αποκαλύπτοντας τους πραγματικούς του στόχους, ενώ παράλληλα σημειώνει ότι η όποια σχετική τοπική βελτίωση είναι ελάχιστη μπροστά στις ανάγκες και δυνατότητες. Επίσης, αναδεικνύει ότι λύση στο πρόβλημα της αξιοποίησης χώρων στο παραλιακό μέτωπο μπορεί να δώσει η μαχητική διεκδίκηση όλων όσα έχει ανάγκη ο λαός για να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής του, η αμφισβήτηση και τελικά η ανατροπή του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, που αναπαράγει και οξύνει προβλήματα και στο ζήτημα του χωρικού σχεδιασμού.

Στην ανακοίνωσή της μεταξύ άλλων σημειώνει ότι η τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται τμήματα του παραλιακού μετώπου, η κατάτμησή του, η άναρχη χωροθέτηση χρήσεων, η σύγκρουση των χρήσεων, ο αποκλεισμός του λαού από μεγάλα τμήματά του, η κατάσταση οικολογικής υποβάθμισης του Θερμαϊκού είναι το φυσιολογικό αποτέλεσμα του άναρχου καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, της εμπορευματοποίησης της γης, της ασυδοσίας του κεφαλαίου, μιας πολιτικής που ακολούθησαν διαδοχικές κυβερνήσεις και στηρίζουν η περιφερειακή και δημοτικές αρχές.

Ποια θα είναι η εξέλιξη

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κεντρικής Μακεδονίας σημειώνει ότι «η κατάσταση που βιώνουμε και οι εξελίξεις στο παραλιακό μέτωπο Θεσσαλονίκης αποκαλύπτουν προς τα πού κινούνται τα πράγματα». Και εξηγεί:

«Στο δυτικό μέτωπο η κατάσταση συνεχίζει να είναι τραγική (κατάσταση στις εκβολές, "άτυπες" χωματερές, αποχετευτικό Δενδροπόταμου, βιομηχανική ρύπανση κ.λπ.). Απουσιάζει ένα συνολικότερο σχέδιο μελετών, έργων και δράσεων για τη συνολικότερη αναβάθμιση, οικολογική θωράκιση και ανάδειξη του Εθνικού Πάρκου του Δέλτα Αξιού - Λουδία - Αλιάκμονα, στο οποίο μάλιστα η λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου αποτελεί τη βόρεια πύλη του, με κρίσιμο ρόλο στη βιοποικιλότητα του οικοσυστήματος της ευρύτερης περιοχής.

-- Στη δυτική είσοδο της πόλης, μια ολόκληρη περιοχή που θα μπορούσε να είχε αναπλαστεί και αξιοποιηθεί προς όφελος των κατοίκων ρημάζει, ενώ συγκεντρώνει πλέον το ενδιαφέρον επενδυτών ως πόλος συγκέντρωσης νέων γραφειακών, ξενοδοχειακών και άλλων χώρων.

-- Στο δήμο Θεσσαλονίκης ο χώρος - φιλέτο της ΔΕΘ αντί για πραγματικό μητροπολιτικό πάρκο μετατρέπεται σε νέο επιχειρηματικό κέντρο, ενώ και η ευρύτερη περιοχή γύρω από το Ποσειδώνιο παραμένει αναξιοποίητη αναμένοντας τους επενδυτές.

-- Στην Καλαμαριά ο δημόσιος χώρος μειώνεται με την ιδιωτικοποίηση της Μαρίνας, η ΕΤΑΔ ζητά ανταλλάγματα για την παραχώρηση της πλαζ που οδηγεί σε περαιτέρω εμπορευματοποίηση, ενώ και το πρώην στρατόπεδο Κόδρα πολεοδομείται και πολιορκείται από συμφέροντα, ενώ θα έπρεπε εδώ και χρόνια να αποτελεί πνεύμονα πρασίνου και αναψυχής».

Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση: «Εκτός των παραπάνω όμως υπάρχει και το εμβληματικό παράδειγμα της λεγόμενης Αττικής Ριβιέρας και του Ελληνικού, όπου και υλοποιούνται ήδη μεγαλόπνοα αντίστοιχα σχέδια με το project του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης.

Ο στόχος τους κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση από τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας, διότι προϋποθέτει προσαρμογή των χρήσεων γης στα επιχειρηματικά σχέδια, ιεραρχεί έργα με κριτήριο την άμεση και έμμεση διευκόλυνση των επενδύσεων, οδηγεί σε συρρίκνωση του δημόσιου χώρου (π.χ. ΔΕΘ, Καλαμαριά), δεν μπορεί να προστατεύσει αποτελεσματικά το περιβάλλον, να συνεκτιμήσει τις επιπτώσεις από όλες τις δραστηριότητες. Ταυτόχρονα ο λαός θα τον χρυσοπληρώσει σε κατασκευαστικούς και άλλους ομίλους άμεσα και έμμεσα.

Η όποια σχετική βελτίωση σε σχέση με τη σημερινή τραγική κατάσταση σε ορισμένες περιπτώσεις αφενός δεν είναι για πανηγυρισμούς και αφετέρου απέχει από τις σύγχρονες δυνατότητες και ανάγκες».

Πρόταση αγωνιστικής διεκδίκησης

Οπως αναφέρει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κεντρικής Μακεδονίας:

«Για να γίνει η δυνατότητα να ζήσουμε πολύ καλύτερα πραγματικότητα, πρέπει να φύγει από τη μέση το βασικό εμπόδιο, που δεν είναι άλλο από το καπιταλιστικό κέρδος ως κριτήριο στην παραγωγή, στην οργάνωση των κοινωνικών υπηρεσιών, στη χωροθέτηση χρήσεων γης, στην αξιοποίηση και λειτουργία ελεύθερων χώρων και υποδομών». Και καταθέτει την πρότασή της που περιλαμβάνει:

- Ιεράρχηση, χρηματοδότηση κ.λπ. των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων. Τέρμα πια στην κοροϊδία με master plan που λήγουν χωρίς να υλοποιούνται. Πραγματική αντιπυρική και αντισεισμική προστασία και θωράκιση ως βασική προϋπόθεση για την προστασία της ζωής και του περιβάλλοντος.

- Αποτελεσματική προστασία, περιβαλλοντικοί έλεγχοι για τον Θερμαϊκό κ.λπ., κατά μήκος όλου του παραλιακού μετώπου και πιο εντατικά εκεί που αλληλοεπιδρούν ρυπογόνες βιομηχανικές χρήσεις όπως στη δυτική πλευρά. Εκπόνηση ολοκληρωμένων μελετών που αφορούν τη διακινδύνευση και αντιμετώπιση βιομηχανικών ατυχημάτων σε στεριά και θάλασσα, μελέτες για τις προστατευόμενες περιοχές αλλά και την προστασία από τη διάβρωση των ακτών.

- Χρηματοδότηση, απαλλοτριώσεις κ.λπ. για διεύρυνση του δημόσιου χώρου στο παραλιακό μέτωπο και όχι μόνο. Ο χώρος της ΔΕΘ, η περιοχή του Ποσειδωνίου, η δυτική είσοδος, το παραλιακό μέτωπο της Καλαμαριάς, τα διάφορα φιλέτα να κατοχυρωθούν πολεοδομικά ως ελεύθεροι χώροι, πρασίνου, αναψυχής, αθλητισμού, πολιτισμού και να διατεθούν όλα τα απαραίτητα κονδύλια σήμερα και όχι στη δευτέρα παρουσία».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να ακυρωθούν τα σχέδια «αξιοποίησης» της Μαρίνας Αρετσούς από επιχειρηματικά συμφέροντα (2024-07-19 00:00:00.0)
Σφοδρές αντιδράσεις από τις ΕΠΣ για την τροπολογία Αυγενάκη (2022-07-22 00:00:00.0)
«Οχι» στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας και της παραλιακής ζώνης (2020-10-15 00:00:00.0)
Αντιδράσεις για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης (2020-07-30 00:00:00.0)
Με τη σφραγίδα της Περιφέρειας η καύση απορριμμάτων (2020-07-17 00:00:00.0)
Αδιαφορούν για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο (2006-07-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ