Τρίτη 11 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Γυμνά (ξανά) στην πανδημία άνοιξαν τα σχολεία
  • Σοβαρά κενά στην εκπαιδευτική διαδικασία καταγράφηκαν με το «καλημέρα»
  • Πάνω από 20.000 μαθητές και εκπαιδευτικοί απουσίασαν χτες από τα σχολεία λόγω νόσησης ή επαφής

INTIME NEWS

Αντί να μειωθούν γιγαντώθηκαν η ανησυχία και η οργή εκπαιδευτικών, γονιών και μαθητών χτες, πρώτη μέρα επαναλειτουργίας των σχολείων μετά τις γιορτές, καθώς επιβεβαιώθηκε και στην πράξη ότι άνοιξαν με τα ίδια ελλιπή μέτρα προστασίας που ίσχυαν και πριν. Παρά τον ραγδαίο πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων στην επικράτεια στο διάστημα των γιορτών, με μια ιδιαίτερα μεταδοτική μετάλλαξη του κορονοϊού να έχει επικρατήσει και να πλήττει και μικρές ηλικίες, η κυβέρνηση συνιστά ...αυτοδιάγνωση και επιμένει να αγνοεί προκλητικά τη λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας της υγείας και των μορφωτικών δικαιωμάτων.

«Προφανώς περιμένουμε αυξημένα κρούσματα και μια σειρά από αρρυθμίες, κυρίως τις πρώτες ημέρες». Αυτή ήταν η κυνική παραδοχή του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, στη χτεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Σύμφωνα με τον ίδιο, από τα τεστ εντοπίστηκαν 15.547 κρούσματα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς. Ο αριθμός αυτός, όμως, αντί να κινητοποιήσει την κυβέρνηση για να λάβει επιπλέον μέτρα προστασίας της υγείας μαθητών και εκπαιδευτικών, την οδηγεί σε μια αντίστροφη ανάγνωση: Οτι χάρη στους ελέγχους εντοπίστηκαν κρούσματα που θα κυκλοφορούσαν και θα μετέδιδαν τον ιό... Η κυβέρνηση πανηγυρίζει ότι διενεργήθηκαν self tests σε 1,6 εκατομμύρια ανθρώπων, ενώ δόθηκαν περισσότερα από 6,7 εκατ. τεστ στο 87,4% των δικαιούχων.

Εξάλλου αυτή είναι και η μόνιμη επωδός της, καθώς αντί για μέτρα αποτροπής της μετάδοσης επεκτείνει τα τεστ, που έρχονται ουσιαστικά να διαπιστώσουν τη διασπορά. Τα ...αυστηρότερα πρωτόκολλα προβλέπουν ένα επιπλέον self test γι' αυτήν τη βδομάδα, επέκταση των εβδομαδιαίων δωρεάν self tests και στους εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς, σε περίπτωση δε εμφάνισης κρούσματος 5 τεστ (2 rapid και 3 test) σε διάστημα 5 ημερών για όλους τους ανεμβολίαστους μαθητές του τμήματος και 3 τεστ (μόνο self) για τους εμβολιασμένους.

Στο «και πέντε» προσλαμβάνουν αναπληρωτές...

Την ίδια στιγμή, χτες πολλά σχολεία υπολειτουργούσαν, καθώς δεν υπήρχε καμία πρόβλεψη για αναπλήρωση των νοσούντων εκπαιδευτικών, με αποτέλεσμα την απώλεια πολύτιμου διδακτικού χρόνου.

«Με βάση την εικόνα της πρώτης ημέρας, ένας αριθμός εκπαιδευτικών που ξεπερνά τις 5.500 νοσεί ή είναι στενή επαφή και έλειπε από τα σχολεία. Αυτός ο αριθμός των εκπαιδευτικών θα μεγαλώσει τις επόμενες μέρες, αφού τα σχολεία με ευθύνη της κυβέρνησης έχουν μετατραπεί σε εστίες υπερμετάδοσης του κορονοϊού», σημειώθηκε χαρακτηριστικά σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου σωματείων εκπαιδευτικών (βλ. σελ. 9). «Τα χιλιάδες έκτακτα κενά έρχονται να προστεθούν στα πάνω από 5.500 λειτουργικά κενά στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και στα πάνω από 3.500 στη Δευτεροβάθμια που δεν έχουν καλυφθεί μέχρι στιγμής». Επίσης, «την πρώτη μέρα ανοίγματος των σχολείων πάνω από 15.500 μαθητές απουσίασαν λόγω νόσησης ή επαφής, ενώ ιδιαίτερα στις μικρότερες τάξεις στα Δημοτικά και Νηπιαγωγεία ένα ποσοστό 20% με 30% δεν προσήλθε στα σχολεία γενικότερα».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε σχεδόν «φυσιολογική» την «αρρυθμία» στα σχολεία και σημείωσε ότι «έχουν δοθεί ειδικές οδηγίες για κάλυψη αναγκών που προκύπτουν εκ των έσω (π.χ. με αναμόρφωση ωραρίου) αλλά και με διάθεση - πρόσληψη επιπλέον προσωπικού, για τις περιπτώσεις εκπαιδευτικών που θα βρίσκονται σε προσωρινή καραντίνα λόγω του ιού».

Σύμφωνα με δήλωση της Ν. Κεραμέως, θα γίνουν στο «και πέντε» 4.784 προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών, «3.576 εξ αυτών με συμβάσεις τρίμηνης διάρκειας και 1.208 αναπληρωτών (γενικής εκπαίδευσης, μαθητείας, ψυχολόγοι/κοινωνικοί λειτουργοί) με συμβάσεις ως τη λήξη του σχολικού έτους, προκειμένου να καλύψουν αυξημένες ανάγκες που προκύπτουν από απουσίες εκπαιδευτικών σχετιζόμενες με την πανδημία του κορονοϊού».

Ελλείψεις σε self tests

Ενδεικτικό είναι και το αλαλούμ που καταγράφηκε το Σάββατο, τελευταία μέρα δυνατότητας προμήθειας των self tests, οπότε διαπιστώθηκαν μεγάλες ελλείψεις στα φαρμακεία, με αποτέλεσμα αρκετοί μαθητές και εκπαιδευτικοί να μην καταφέρουν να τα προμηθευτούν. Το μπάχαλο με τα self tests επιβεβαιώθηκε από το υπουργείο Παιδείας, που τελικά παρέπεμψε όσους δεν κατάφεραν να τα προμηθευτούν να διενεργήσουν τεστ χτες το πρωί στο σχολείο, από αποθέματα των σχολικών μονάδων και των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης. Αν δεν έχουν αποθέματα, το υπουργείο παραπέμπει να ειδοποιήσουν τη Σχολική Επιτροπή του εκάστοτε δήμου ώστε να προμηθεύσει τις σχολικές μονάδες με self tests. Το αυτονόητο αίτημα για μαζικά, δωρεάν και επαναλαμβανόμενα τεστ στα σχολεία, με ευθύνη του ΕΟΔΥ, δεν είναι καν στον προσανατολισμό του υπουργείου Παιδείας...

Σε σχόλιο που εξέδωσε το Σάββατο το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για τη διαθεσιμότητα των self tests: «Το χάος με τα σελφ τεστ, ενόψει του ανοίγματος των σχολείων, επιβεβαιώνει την εγκληματική διαχείριση της κυβέρνησης και την ανάγκη να ικανοποιηθεί το αίτημα για μαζικά, δωρεάν και επαναλαμβανόμενα τεστ στα σχολεία, με ευθύνη του ΕΟΔΥ, για όλους τους εκπαιδευτικούς και όλους τους μαθητές. Δωρεάν μοριακά τεστ για όλους σε περίπτωση κρούσματος στις σχολικές τάξεις, για να γίνει ουσιαστική ανάσχεση της μεταδοτικότητας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ