ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Οχτώβρη 2010
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
HΠΑ - ΕΥΡΩΠΗ
Καλλιέργεια τεχνητού κλίματος τρόμου

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Η πρόκληση τεχνητού κλίματος τρόμου συνεχίστηκε με την επίσημη ταξιδιωτική οδηγία που εξέδωσαν οι ΗΠΑ προς τους Αμερικανούς πολίτες «να είναι προσεχτικοί όταν ταξιδεύουν στην Ευρώπη, μετά τις πληροφορίες ότι η αλ Κάιντα σχεδίαζε τρομοκρατικές επιθέσεις κατά της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Μεγάλης Βρετανίας», σύμφωνα με το κανάλι «Fox News». Επίσης, το υπουργείο Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας με οδηγία του συνιστά στους Βρετανούς ταξιδιώτες σε Γερμανία και Γαλλία να αποφεύγουν σημεία όπου παρατηρείται συνωστισμός, τουριστικές ατραξιόν και μέσα μαζικής μεταφοράς, αυξάνοντας το βαθμό επικινδυνότητας για τις εν λόγω χώρες, ενώ το Φόρεϊν Οφις βρίσκεται σε επιφυλακή. Ακόμη και η Ιαπωνία εξέδωσε χτες ταξιδιωτική οδηγία.

Σύμφωνα με το «Fox», ο κατάλογος των «στόχων των τρομοκρατών» που ως διά μαγείας περιήλθε στα χέρια των μυστικών μυστικών υπηρεσιών είναι μακρύς: Ο Πύργος του Αϊφελ και ο καθεδρικός της Νοτρ Νταμ στο Παρίσι, ο κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός, ο πύργος της τηλεόρασης στην Αλεξάντερ Πλατς, το ξενοδοχείο «Αντλον» στην πύλη το Βραδεμβούργου στο Βερολίνο κ.ά.

Η τρομολαγνική εκστρατεία, που έχει εξαπολυθεί, έχει ως κινητήριο μοχλό τις ΗΠΑ, αλλά για ευνόητους λόγους - εξαιτίας της διάχυτης λαϊκής δυσαρέσκειας και των κινητοποιήσεων εργαζομένων ενάντια στα μέτρα λιτότητας - και παρά την αρχική δυστοκία, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις συμπλέουν. Το περιοδικό «Spiegel», στην ηλεκτρονική έκδοσή του, αναφέρει ότι τα σχέδια για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη απεργάσθηκε «ο τρίτος στην ιεραρχία της αλ Κάιντα, σεΐχης Γιούνις αλ Μαουρετάνι, σε συνεργασία και με την οικονομική υποστήριξη του Οσάμα Μπιν Λάντεν». Στελέχη των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών πρόκειται σύντομα να μεταβούν στο Αφγανιστάν για «ανακρίσεις», ενώ το περιοδικό «Focus» συμπληρώνει την «εικόνα του τρόμου», αναφέροντας ότι το επίπεδο συναγερμού αυξήθηκε στην Ευρώπη εξαιτίας των υποκλαπέντων από το βρετανικό κρατικό κέντρο παρακολουθήσεων GCHQ των τηλεφωνικών και ηλεκτρονικών επικοινωνιών ανάμεσα σε οκτώ Γερμανούς και δύο Βρετανούς, που είχαν τη βάση τους στη μεθόριο Πακιστάν - Αφγανιστάν.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Νέα αύξηση της ανεργίας

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Νέα αύξηση της ανεργίας κατά 1,2% σημειώθηκε στην Ισπανία το Σεπτέμβρη, ύστερα από το 1,5% που σημειώθηκε τον Αύγουστο. Διαφορετικά ωστόσο είναι τα στοιχεία που δίνει το υπουργείο Εργασίας της χώρας με αυτά που δίνει το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής. Ετσι, ενώ το υπουργείο ανακοίνωσε πως ο συνολικός αριθμός των ανέργων έφτασε τα 4.017 εκατομμύρια, το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής δίνει πως οι άνεργοι φτάνουν τα 4.645 εκατομμύρια, δηλαδή το 20,09%. Οι αριθμοί αυτοί αφορούν τα επίσημα στοιχεία της ανεργίας και δεν συμπεριλαμβάνουν φυσικά ημιαπασχολούμενους.

Μπορεί η ισπανική κυβέρνηση να υποστηρίζει πως το ποσοστό ανεργίας για το 2010 θα φτάσει το 19,4% και πως θα μειωθεί οριακά το 2011 στο 19,3%, ωστόσο ο υπουργός Εργασίας Σελεστίνο Κορμπάτσο παραδέχθηκε πρόσφατα ότι θα χρειαστούν «τρία ή τέσσερα χρόνια» προκειμένου να επιστρέψει η Ισπανία στο ποσοστό ανεργίας που είχε πριν από την κρίση «εάν τα πράγματα δεν επιδεινωθούν».

Επιπλέον, την στιγμή που η κυβέρνηση εφαρμόζει αντιλαϊκά μέτρα λιτότητας, όπως και σε πολλές άλλες χώρες της ΕΕ, ο πρωθυπουργός Χοσέ Θαπατέρο βλέπει τη δημοτικότητα του κυβερνώντος κόμματος να έχει μειωθεί. Παράλληλα, στις εσωτερικές εκλογές του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος η «εκλεκτή» του Θαπατέρο υπουργός Υγείας Τρινιδάδ Χιμένεθ δεν εξελέγη υποψήφια για τις τοπικές εκλογές από την τοπική οργάνωση της Μαδρίτης και στη θέση της εξελέγη με 51,7% ο επικεφαλής της τοπικής οργάνωσης στην πρωτεύουσα Τομάς Γκόμεθ.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΓΕΝΕΥΗ.-- Οι παρατεινόμενες συγκρούσεις στον κόσμο, όπως στη Σομαλία και το Αφγανιστάν, δημιουργούν ολοένα και περισσότερους «σχεδόν μόνιμους» πρόσφυγες μεταξύ των 43.000.000 που έχουν ξεριζωθεί από τις εστίες τους, ενώ το 2009 επαναπατρίστηκαν μόλις 250.000 δηλαδή το 1/4 σε σχέση με άλλα χρόνια, επισήμανε χτες ο Υπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (HCR), Αντόνιο Γκουτέρες, μιλώντας στην ετήσια συνέλευση της διοικούσας επιτροπής του Οργανισμού.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Συμφωνία συνεργασίας για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών, υπέγραψαν χτες οι υπουργοί Εσωτερικών Σερβίας, Ιβιτσα Ντάσιτς, και Μαυροβουνίου, Ιβαν Μπράγιοβιτς.

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-- Ο 85χρονος Βρετανός Ρόμπερτ Εντουαρντς, το έργο του οποίου οδήγησε στο πρώτο «παιδί του σωλήνα», είναι ο νικητής του Νόμπελ Ιατρικής - Φυσιολογίας για το 2010. Το βραβείο του Εντουαρντς, που είναι γνωστός ως ο «πατέρας της εξωσωματικής γονιμοποίησης» (IVF), συνοδεύεται από χρηματικό ποσό 10.000.000 σουηδικών κορονών (1,5 εκατ. δολάρια).

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.-- Τις ελπίδες του ότι ο απεγκλωβισμός των 33 μεταλλωρύχων, που παραμένουν παγιδευμένοι από τις 5 Αυγούστου, 700 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης, στο ορυχείο Σαν Χοσέ, θα επιτευχθεί πριν τις 15 Οκτώβρη, εξέφρασε ο πρόεδρος της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα.

ΜΟΣΧΑ.-- Ο πρώην δήμαρχος της Μόσχας, Γιούρι Λουζκόφ, που την περασμένη βδομάδα απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του από τον Πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, δηλώνει σε συνέντευξή του στο περιοδικό «New Times» πως δε θα προσφύγει στα δικαστήρια κατά της αποπομπής του και θα δημιουργήσει «πολιτικό κίνημα».

ΒΟΣΝΙΑ - ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ
Εκλογές με εθνοτικό άρωμα...

ΣΑΡΑΓΕΒΟ.--

Τη νέα τριμερή προεδρία, βουλή και κυβέρνηση σε ομοσπονδιακό και τοπικό επίπεδο κλήθηκαν να εκλέξουν προχτές 3.000.000 ψηφοφόροι στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη.

Στην τριμερή προεδρία της χώρας φαίνεται να εκλέγεται ο Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς (γιος του πρώην προέδρου Αλίγια) ως εκπρόσωπος της μουσουλμανικής κοινότητας και ο Ζέλικο Κόμσιτς ως εκπρόσωπος της κροατικής κοινότητας. Ωστόσο, δεν είναι βέβαιη η εκλογή του Νεμπόισα Ραντμάνοβιτς ως εκπροσώπου της σερβοβοσνιακής οντότητας καθώς βρέθηκε ιδιαίτερα αυξημένος αριθμός άκυρων ψηφοδελτίων. Ο Ραντμάνοβιτς προηγούνταν με μόλις 3% από τον επόμενο υποψήφιο με καταμετρημένο το 70% των ψηφοδελτίων εκ των οποίων το 13,24% ήταν άκυρα, πράγμα που κάνει ορατή (σύμφωνα με ανακοίνωση της εκλογικής επιτροπής) την πιθανότητα νοθείας.

Στη Σερβοβοσνιακή Δημοκρατική Οντότητα ο Μίλοραντ Ντόντικ της «Συμμαχίας Ανεξάρτητων Σοσιαλδημοκρατών» (SNSD) ανεδείχθηκε αδιαφιλονίκητα πρώτη δύναμη με 53,13%, με τον ίδιο να σημειώνει πως εξακολουθεί να μην ενδιαφέρεται για την ενίσχυση της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης. Το κόμμα του Ντόντικ πήρε σαφές προβάδισμα στις εκλογές και για το «ομοσπονδιακό» κοινοβούλιο, με τις πρώτες πληροφορίες να αναφέρουν ποσοστό 40%. Δεύτερο φαινόταν να έρχεται το συντηρητικό κόμμα SDA του Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς. Ωστόσο, ο Ντόντικ ξεκαθάρισε από την αρχή ότι το μοναδικό κόμμα με το οποίο θα μπορούσε να συνεργαστεί σε ομοσπονδιακό επίπεδο για τη συγκρότηση κυβέρνησης είναι η Δημοκρατική Ενωση (HDZ) που είναι και το μεγαλύτερο κόμμα της κροατικής κοινότητας.

Οσον αφορά στη συμμετοχή των ψηφοφόρων το ποσοστό (σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις) ξεπέρασε το 56% και εμφανίζεται αυξημένο κατά μία ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με τις εκλογές του 2006.

Τα τελικά εκλογικά αποτελέσματα αναμένονται τις επόμενες μέρες.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Απεργία των εργαζομένων στο μετρό

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Δεύτερη απεργιακή κινητοποίηση, μέσα σε διάστημα ενός μήνα, πραγματοποίησαν χτες οδηγοί και άλλοι εργαζόμενοι στον υπόγειο σιδηρόδρομο της βρετανικής πρωτεύουσας, Λονδίνο.

Η απεργία ξεκίνησε στις 18.30 της Κυριακής ενώ τα δύο συνδικάτα που συμμετέχουν στην απεργία - τα RMT και TSSA - ανακοίνωσαν ότι η απεργία πραγματοποιείται για τις προγραμματισμένες περικοπές 800 θέσεων εργασίας όπως έχει ανακοινώσει στο πρόγραμμα λιτότητας για το Λονδίνο ο δήμαρχος Μπόρις Τζόνσον. Η πλειοψηφία των περικοπών θα είναι στα εκδοτήρια εισιτηρίων και στις πλατφόρμες των τρένων, ενώ στα συνδικάτα ζητούν και την παρέμβαση της κυβέρνησης για την έναρξη απευθείας συνομιλιών που δεν πραγματοποιούνται εξαιτίας της αδιαλλαξίας της διοίκησης του μετρό.

ΣΟΥΔΑΝ
Με καθυστερήσεις οι προετοιμασίες για το δημοψήφισμα

ΧΑΡΤΟΥΜ.--

Στα μέσα Νοέμβρη θα ξεκινήσει η διαδικασία εγγραφής ψηφοφόρων στους εκλογικούς καταλόγους προκειμένου να συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα της 9ης Γενάρη σχετικά με την ανεξαρτησία ή όχι του σουδανικού νότου.

Σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή, η διαδικασία εγγραφής των ψηφοφόρων (που υποτίθεται πως θα είχε ήδη γίνει σύμφωνα με όσα προβλέπει ειρηνευτική συμφωνία του 2005) θα διαρκέσει τουλάχιστον έξι βδομάδες και θα πραγματοποιηθεί από περίπου 10.000 άτομα σε 2.000 εκλογικά τμήματα του νοτίου Σουδάν και 1.600 του βορείου Σουδάν και στο εξωτερικό.

Προχτές πάντως ο Πρόεδρος του Σουδάν Ομάρ Αλ Μπασίρ, είχε διαβεβαιώσει τους Νοτιοσουδανούς που ζουν στο βορρά πως τα δικαιώματά τους είναι «προστατευμένα», ανεξάρτητα με το αποτέλεσμα του κρίσιμου δημοψηφίσματος, επαναλαμβάνοντας παράλληλα πως οι κάλπες θα στηθούν έγκαιρα και δίχως προβλήματα...

Εντός της βδομάδας κλιμάκιο αξιωματούχων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να μεταβεί στο Σουδάν για να δει από κοντά την πορεία των προετοιμασιών των σουδανικών αρχών για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στο νότο.

ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑ
Αλλο ένα έγκλημα των ΗΠΑ

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Συγγνώμη» ζήτησε προσωπικά ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα από τον πρόεδρο της Γουατεμάλας Αλβαρο Κολόμ για το γεγονός ότι στη Γουατεμάλα την περίοδο από το 1946 ως το 1948, στο πλαίσιο ιατρικών ερευνών, εκατοντάδες άνθρωποι είχαν μολυνθεί εσκεμμένα με σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες.

Εντούτοις αυτή η συγγνώμη δεν μπορεί να ξεπλύνει το έγκλημα που ήρθε στο φως της δημοσιότητας με την αποκάλυψη της έρευνας για τα πειράματα που διηύθυνε ο αμφιλεγόμενος γιατρός Τζον Κάτλερ. Και φυσικά δεν είναι ούτε το πρώτο ούτε το μοναδικό έγκλημα των ΗΠΑ στη Γουατεμάλα, όπως τα πραξικοπήματα, οι επεμβάσεις, τα τάγματα θανάτου στον εμφύλιο. Ο πρόεδρος της Γουατεμάλας, Αλβαρο Κολόμ, χαρακτήρισε τα πειράματα «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Οσο για την έρευνα που έφερε στο φως της δημοσιότητας η καθηγήτρια Σούζαν Ρέβερμπι, καθηγήτρια στο Κολέγιο Γουέλσλι της Μασαχουσέτης, ο γιατρός χρησιμοποίησε ως πειραματόζωα 1.500 πολίτες της Γουατεμάλας, κατ' αρχάς ιερόδουλες και κατόπιν άνδρες, ανάμεσά τους στρατιώτες, φυλακισμένους και ψυχικά ασθενείς, στους οποίους μετέδωσε σκόπιμα σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες, όπως σύφιλη και βλεννόρροια, για να διαπιστώσει κατά πόσο η πενικιλίνη, μία τότε σχετικά νέα φαρμακευτική ουσία, είχε θεραπευτική αξία σε τέτοιες περιπτώσεις. Ο Κάτλερ είναι επίσης αναμεμειγμένος σε άλλη μια διαβόητη τέτοια έρευνα, το Πείραμα του Τάσκεγκι, κατά το οποίο εκατοντάδες Αφροαμερικανοί με σύφιλη στο τελικό στάδιο αφέθηκαν χωρίς φάρμακα για 40 χρόνια, από το 1932 ως το 1972.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ