ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Οχτώβρη 2000
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΤΟΕ
Κρίσιμο ζήτημα η πορεία της Ομοσπονδίας

Με τους χαιρετισμούς και τις ομιλίες εκπροσώπων παρατάξεων άρχισαν οι εργασίες του συνεδρίου χτες

Το πανό της ΕΣΑΚ Τραπεζών δεσπόζει στο χώρο του συνεδρίου
Το πανό της ΕΣΑΚ Τραπεζών δεσπόζει στο χώρο του συνεδρίου
Με το συνηθισμένο, πλούσιο εικαστικά, οπτικοακουστικό υλικό, το οποίο ωστόσο ήταν μακριά από τα προβλήματα των τραπεζοϋπαλλήλων, άρχισε χτες και λήγει αύριο Κυριακή το 26ο Πανελλαδικό Συνέδριο της ΟΤΟΕ.

Ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ, Δ. Κουσελάς, στην εναρκτήρια ομιλία του, προσπάθησε να δημιουργήσει μια «μαγική» εικόνα για τη δράση της Ομοσπονδίας, λέγοντας ότι «η ΟΤΟΕ άντεξε στην επίθεση». Ξεχνώντας προφανώς ότι η «αγωνιστική» δράση της Ομοσπονδίας περιορίστηκε σε ανακοινώσεις και καταγγελίες, πλην των τελευταίων κινητοποιήσεων, που έγιναν συμπτωματικά λίγο πριν το συνέδριο και με δεδομένη την αγανάκτηση των χιλιάδων εργαζομένων του κλάδου από τη διαρκή παραβίαση των δικαιωμάτων τους.

Παράλληλα, για μια ακόμα φορά δήλωσε την πίστη του στον «κοινωνικό διάλογο», ενώ θεώρησε επιτυχία τη θέσπιση του ψευτο-35ωρου, ρίχνοντας παράλληλα τις ευθύνες για την αποτυχία του στους τραπεζίτες...

Την «εκτίμηση» ότι όλοι οι εργαζόμενοι και οι τραπεζοϋπάλληλοι μετά την απεργία της 10ης Οκτώβρη βρίσκονται σε διαρκή αγωνιστική κινητοποίηση εξέφρασε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρ. Πολυζωγόπουλος,αναγνωρίζοντας προφανώς ότι η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ δεν έχει κάνει τίποτα γι' αυτό. Οταν, μάλιστα, αναφέρθηκε στο «εξωθεσμικό συνδικαλιστικό κίνημα», έλαβε την απάντηση από τους συνέδρους με το σύνθημα: «Συνδικάτα ταξικά, όχι κυβερνητικά».

Με το σύνθημα «Αυτή η πολιτική η αντεργατική μόνο με αγώνες θα ανατραπεί» σύνεδροι υποδέχτηκαν στο βήμα τον υφυπουργό Εργασίας Χρ. Πρωτόπαππα - και πρώην πρόεδρο της ΟΤΟΕ - ενώ την ίδια στιγμή μέλη της ΕΣΑΚ Τραπεζών ανάρτησαν πανό με τα λόγια: «Μέτωπο ανατροπής και ρήξης με την υποταγή και το συμβιβασμό».

Ο υφυπουργός έφτασε στο σημείο να υποστηρίξει ότι οι εξαγορές και συγχωνεύσεις των τραπεζών «δεν είχαν κόστος στην απασχόληση», αφήνοντας στην άκρη τις χιλιάδες αναγκαστικές «εθελούσιες εξόδους», που έγιναν στις τράπεζες, ενώ όσον αφορά το ωράριο μίλησε για «νέες πρωτοβουλίες» και για 35ωρο. Για τις παραβιάσεις του ωραρίου, ο υφυπουργός θεώρησε «επιτυχία» την εγκύκλιο που απέστειλε το υπουργείο και υποχρεώνει κάθε κατάστημα να διαθέτει βιβλία και έντυπα με εγκεκριμένες υπερωριακές καταστάσεις...

Εκ μέρους του ΚΚΕ μίλησε ο βουλευτής του Κόμματος Σπ. Στριφτάρης, που τόνισε ότι η κυβέρνηση κάνει τα πάντα για να εξυπηρετήσει την εργοδοσία, ενώ υπογράμμισε ότι πάγια θέση του Κόμματος είναι 35ωρο-7ωρο και αύξηση αποδοχών.

«Η διευθέτηση του ωραρίου προωθείται από τους τραπεζίτες ώστε να επιμηκύνουν το ωράριο στα πλαίσια του ανταγωνισμού και να μην προσλάβουν προσωπικό», σημείωσε και τόνισε: «Οι τραπεζοϋπάλληλοι θα υψώσουν φωνή αντίστασης και θα αποδείξουν ότι είναι άξιοι συνεχιστές της ΟΤΟΕ που απηχούσε γενικότερα τα συμφέροντα της εργατικής τάξης».

Ο Γ. Μωραΐτης εκ μέρους ΠΑΣΟΚ κάλεσε για συνέχιση του διαλόγου θεωρώντας τον λύση στα προβλήματα. Ο βουλευτής της ΝΔ Π. Πάχτας αρκέστηκε σε απλές διαπιστώσεις των προβλημάτων, ενώ ο Δ. Παπαδημούλης εκ μέρους του ΣΥΝ μίλησε για εκφυλισμό του «κοινωνικού διαλόγου», όταν το ίδιο του το κόμμα τον υπηρέτησε με σθένος και συνεχίζει να τον υπηρετεί.

Εμφανή προσπάθεια να πολώσουν τους συνέδρους με το δίλημμα «κυβερνητικός ή εργοδοτικός συνδικαλισμός» έκαναν οι επικεφαλής των παρατάξεων «Δημοκρατικής Συνδικαλιστικής Ενότητας» (ΠΑΣΚΕ),«Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΣΥΝ) και «Συσπείρωσης Εργαζομένων» στις τοποθετήσεις τους επί του απολογισμού και του προγραμματισμού δράσης, που θα ψηφιστούν σήμερα. Και αυτό γιατί μία από τις παρατάξεις που κατέρχονται στις εκλογές, η ΑΣΚΕ, έχει συσταθεί από τα μέλη των εργοδοτικών σωματείων σε «Γιούρομπανκ» και «Αλφαμπανκ».

Την άλλη άποψη για την πορεία που πρέπει να έχει ο κλάδος των τραπεζοϋπαλλήλων και η ΟΤΟΕ, απέναντι στην επίθεση που δέχεται από τραπεζίτες και κυβέρνηση, εξέφρασε στην τοποθέτησή του ο Αντώνης Αντύπας εκ μέρους της ΕΣΑΚ Τραπεζών.

«Εμείς κρίνουμε αν ο απολογισμός δράσης ήταν αντίστοιχος με το μέγεθος της επίθεσης και αν εξυπηρέτησε τα συμφέροντα των εργαζομένων ή των εργοδοτών και της κυβέρνησης», επισήμανε και τόνισε ότι από αυτή την άποψη η ΕΣΑΚ τον κρίνει αρνητικό και τον καταψηφίζει, όπως και τον οικονομικό απολογισμό.

«Βλέπουμε τις πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και της ΟΤΟΕ να ακολουθούν μια συμβιβασμένη πολιτική στήριξης της κυβερνητικής πολιτικής και δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς καθώς έχουν συμφωνήσει σε θέματα όπως η ΟΝΕ. Γι' αυτό απαιτείται το συνδικαλιστικό κίνημα να αποκτήσει ταξικά χαρακτηριστικά», επισήμανε ο Αντ. Αντύπας.

Χαρακτηρίζοντας τη στάση της ΟΤΟΕ όλο αυτό τον καιρό, επισήμανε πως είναι υπέρ του ανταγωνισμού και των ισχυρών τραπεζικών ομίλων, ενώ υπέγραψε την εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης όταν τα κέρδη των τραπεζών άγγιξαν το 1,5 τρισ. δρχ.

Στην κατάντια του συνδικαλιστικού κινήματος αναφέρθηκε ο επικεφαλής της ΔΗΣΚ Γ. Μαρκάκης.

ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ - ΥΕΝ
Ετοιμάζουν νέο «κοινωνικό διάλογο»

Νέος γύρος «κοινωνικού διαλόγου» με τους εφοπλιστές των τουριστικών πλοίων και τα δικαιώματα των ναυτεργατών στο ...τραπέζι

Στην προκρούστεια κλίνη του «κοινωνικού διαλόγου» μπαίνουν τα δικαιώματα των Ελλήνων ναυτεργατών που είναι ναυτολογημένοι στα τουριστικά πλοία, ενώ αρκετοί από τους εφοπλιστές των τουριστικών, οι οποίοι δέχτηκαν μετά βαΐων και κλάδων την απόφαση της κυβέρνησης για την πρόωρη «απελευθέρωση» των εσωτερικών θαλάσσιων συγκοινωνιών, ήδη έχουν «ανάψει» τις μηχανές για να εισέλθουν στο χώρο της ακτοπλοΐας. Ιδιαίτερο μάλιστα ενδιαφέρον έχει δείξει η εταιρία ROC, της οποίας ο ένας από τους μεγαλομετόχους ο Ανδρέας Ποταμιάνος είναι πρόεδρος της Ενωσης Εφοπλιστών Επιβατικών Πλοίων.

Στο μεταξύ ο καυγάς μεταξύ των τριών εταιρικών μεγαθηρίων για το ποια θα αποκτήσει το μεγαλύτερο κομμάτι στην ακτοπλοΐα εντείνεται μέρα με τη μέρα, με ευθύνη της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και κυρίως σε βάρος της απρόσκοπτης συγκοινωνιακής σύνδεσης των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα, γεγονός που έχει ξεσηκώσει τους νησιώτες. Την ερχόμενη άλλωστε Τετάρτη τη σκυτάλη των κινητοποιήσεων ενάντια στην κατάσταση που επικρατεί στην ακτοπλοΐα, που ήδη στοίχισε τη ζωή στους 80 επιβάτες του «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ», παίρνουν οι κάτοικοι της Πάρου, οι οποίοι ετοιμάζονται να αποκλείσουν το λιμάνι.

Ειδικότερα ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Χρήστος Παπουτσής αποδέχτηκε το αίτημα που πρόβαλε η Ενωση Εφοπλιστών Επιβατικών Πλοίων για να αρχίσει «κοινωνικός διάλογος» με θέματα που αφορούν την ...«ανταγωνιστικότητα» των ελληνικών τουριστικών πλοίων, όπως είναι η επάνδρωσή τους. Μάλιστα ο πρόεδρος της ΕΕΕΠ Ανδρέας Ποταμιάνος μας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Θέλουμε ελληνική σημαία και ελληνικά πληρώματα, όμως το κόστος είναι τριπλάσιο από αυτό που πληρώνουν οι ξένες εταιρίες που θα έρθουν να μας ανταγωνιστούν. Και γνωρίζουμε ότι αρκετές ξένες εταιρίες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να εισέλθουν και στην ακτοπλοΐα»!

Σύμφωνα με τον Α. Ποταμιάνο, η ΕΕΕΠ κατά την προχτεσινή συνάντηση που είχε με τον υπουργό πρότεινε να γίνει νέα συνάντηση στο ΥΕΝ, αυτή τη φορά σε επίπεδο παραγόντων, την ερχόμενη βδομάδα και αναμένεται απάντηση από το υπουργείο για να καθοριστούν οι ημερομηνίες. Οι συναντήσεις αυτές θα καθορίσουν τους άξονες του ...«κοινωνικού διαλόγου». Να σημειώσουμε ότι η ΕΕΕΠ έχει χαρακτηρίσει τα ελληνικά πληρώματα «πολυτελή» και έχει προτείνει το ξενοδοχειακό προσωπικό των τουριστικών πλοίων να πληρώνεται από τα... φιλοδωρήματα των επιβατών!

ΑΔΕΔΥ
Πρόταση της ΕΣΑΚ Δημοσίου για απεργία

Αποφασίστηκε η πραγματοποίηση απεργίας στις 28 του Νοέμβρη, αντί τις 31 του Οκτώβρη

Πανελλαδική απεργία στις 28 του Νοέμβρη αποφάσισε χτες η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, με τη δυνατότητα αλλαγής της ημερομηνίας, στο δεκαήμερο 20-30 του μήνα, για να συμπέσει και με την απόφαση της ΓΣΕΕ για απεργία.

Η ΕΣΑΚ Δημοσίου στην πρόταση ζήτησε να επανεκτιμηθεί η στάση της ΑΔΕΔΥ, μιας και η αύξηση του πετρελαίου και τα επακόλουθά της γίνονται δυσβάσταχτα για το εισόδημα των εργαζομένων. Ακόμη μια απεργία αρχές του Νοέμβρη, σε κοντινό χρόνο με την απεργία της ΠΟΕΔΗΝ και των δικαστικών. Ομως η πρόταση δεν πέρασε και η απεργία, στο τέλος του μήνα όλο και απομακρύνεται από την πρώτη και συνδέεται με μια εθιμοτυπία στο μυαλό των εργαζομένων.

Να υπενθυμίσουμε την πρόταση της ΕΣΑΚ - Δημοσίου στο Γενικό Συμβούλιο στις 13 του Οκτώβρη, την οποία και επανέλαβε χτες: Κλιμάκωση των απεργιακών αγώνων των εργαζομένων στο δημόσιο επιδιώκοντας ευρύτερο συντονισμό και με τον ιδιωτικό τομέα, 24ωρη απεργία για 31 του Οκτώβρη.

Αυξήσεις μισθών κατά 27% γι' αναπλήρωση της αγοραστικής δύναμης του εισοδήματος των εργαζομένων, ενάντια στ' αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης και του προγράμματος ΠΟΛΙΤΕΙΑ στη Δημόσια Διοίκηση, 7ωρο - πενθήμερο - 35ωρο, κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων και νέα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα αντίστοιχα με τις σύγχρονες ανάγκες, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις του δημόσιου τομέα, δωρεάν 12χρονο σχολείο, καμιά συμμετοχή στον κοινωνικό διάλογο και στα διάφορα όργανα τύπου ΟΚΕ.

Τέλος, Η ΕΣΑΚ - Δημοσίου έφερε στην ΕΕ της ΑΔΕΔΥ το θέμα 100 επίτακτων ατόμων, πολιτικού προσωπικού σε πολεμικό πλοίο και το καθεστώς αυθαιρεσίας που επικρατεί, όπως προκύπτει και με την απόλυση του Δημ. Πανάγου, θέμα για το οποίο θα παρέμβει η ΑΔΕΔΥ.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
«Πράσινο φως» για αγωνιστική συνέχεια

Τα μέλη του σωματείου ενέκριναν, σε ποσοστό 73%, τον απολογισμό δράσης στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση

Την πλούσια αγωνιστική δράση του συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά τα δυο προηγούμενα χρόνια επικρότησαν οι μεταλλεργάτες, ανάβοντας έτσι το «πράσινο φως» για τη συνέχεια, με την υπερψήφιση του διοικητικού απολογισμού με ποσοστό 73% κατά την προχτεσινή ψηφοφορία για τον απολογισμό δράσης και την εκλογή εφορευτικής επιτροπής, που θα διεξάγει τις αρχαιρεσίες, για την ανάδειξη της νέας διοίκησης στο συνδικάτο. Η «Αγωνιστική Ενότητα Μεταλλεργατών» (υποστηρίζεται από την ΕΣΑΚ) που έχει και την πλειοψηφία στο ΔΣ του συνδικάτου, εξέλεξε τρεις έδρες στην εφορευτική επιτροπή, ενώ από μια έδρα εξέλεξε η «Αδέσμευτη Συνδικαλιστική Ενωτική Κίνηση» και η ΠΑΣΚΕ. Επίσης το 75% των ψηφισάντων ενέκρινε τον οικονομικό απολογισμό.

Στο μεταξύ με ανακοίνωσή του το συνδικάτο καταγγέλλει τις προσπάθειες βίας και νοθείας μπροστά στις εκλογές στο συνδικάτο και συγκεκριμένα ότι αναιτιολόγητα μερικές μέρες πριν την εκλογοαπολογιστική συνέλευση, απολύθηκαν έκτακτοι μεταλλεργάτες από τη ΝΑΥΣΙ, που τυγχάνει να είναι σχεδόν όλοι δραστήρια μέλη του σωματείου. «Αυτή η ενέργεια - τονίζεται - της εργοδοσίας, δεν είναι καθόλου άσχετη με την εκδηλωμένη προτίμησή της και υποστήριξη που παρέχει σε συνδικαλιστές τους οποίους υποστηρίζει».

Τονίζει δε, ότι είναι απαράδεκτο να ασκείται εκβιασμός με τη στέρηση του ημερομισθίου και την απειλή της ανεργίας σε βάρος οποιουδήποτε μεταλλεργάτη, με στόχο τον έλεγχο της ψήφου του. Ταυτόχρονα όπως καταγγέλλει το συνδικάτο, τις τελευταίες μέρες ασκείται πίεση στο μόνιμο προσωπικό της ΝΑΥΣΙ, που είναι μέλη του εργοστασιακού σωματείου της ΝΑΥΣΙ, να κατέβουν για να γραφτούν στο συνδικάτο και να ψηφίσουν υπάλληλοι, πυροσβέστες, αμμοβολιστές, αλλά και μεταλλεργάτες διαφόρων ειδικοτήτων. Ολοι αυτοί έχουν 15 - 20 χρόνια μέσα στη ΝΑΥΣΙ και δεν ήταν μέχρι σήμερα μέλη του συνδικάτου.

«Πριν 4 - 5 μήνες, υπογραμμίζεται, στην πρόθεση να βοηθήσουμε στην επίλυση των προβλημάτων στη ΝΑΥΣΙ, δεχτήκαμε μια φοβερή επίθεση στο όνομα των "δημοκρατικών διαδικασιών", γιατί λέει δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να παρεμβαίνουμε για μη μέλη του συνδικάτου και ότι πρέπει να σεβόμαστε την αυτονομία του εργοστασιακού σωματείου. Σήμερα αυτούς τους τρομοκρατημένους εργαζόμενους, που τους χρωστούν εκατομμύρια δεδουλευμένα, τούς ασκούν πιέσεις για να γίνουν ψηφοφόροι και να σύρουν το όχημα του εργοδοτικού συνδικαλισμού στις αρχαιρεσίες του Συνδικάτου Μετάλλου».

«ΛΟΚ ΑΟΥΤ» ΑΚΤΟΠΛΟΩΝ ΕΦΟΠΛΙΣΤΩΝ
Ξεχνούν την «αγανάκτησή» τους

Σε «ναυάγιο» οδηγείται, μετά το ναυάγιο του «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ», η προκλητική κινητοποίηση των ακτοπλόων εφοπλιστών στις 27 του Οκτώβρη, καθώς το σκηνικό της χορήγησης των αδειών σκοπιμότητας ξεκαθαρίστηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση της Γνωμοδοτικής Επιτροπής Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών, κατά τη συνεδρίαση της οποίας μοιράστηκε η «πίτα» των κερδοφόρων ακτοπλοϊκών γραμμών.

Το γεγονός ότι η «κινητοποίηση» των εφοπλιστών οδηγείται σε «φούντο» επιβεβαιώνει με δήλωσή του ο πρόεδρος των «Μινωικών Γραμμών» Κ. Κληρονόμος, ο οποίος είπε ότι την ερχόμενη Δευτέρα στην Ολομέλεια της Ενωσης Εφοπλιστών Ακτοπλοΐας, όπου και θα εξεταστεί το ζήτημα της ακινητοποίησης των πλοίων, οι «Μινωικές Γραμμές» θα ταχθούν υπέρ της άρσης του «λοκ άουτ». Η στάση αυτή των «Μινωικών Γραμμών» ήταν αναμενόμενη μιας και η κινητοποίηση που είχαν εξαγγείλει οι εταιρίες που δραστηριοποιούν καράβια τους στην ακτοπλοϊα, αποτελούσε μοχλό πίεσης στη Γνωμοδοτική Επιτροπή.

Ο Κ. Κληρονόμος στη δήλωσή του τονίζει επίσης ότι η εταιρία του είναι πανέτοιμη να αντιμετωπίσει την άρση του καμποτάζ, καθώς έχει ένα τεράστιο επενδυτικό πρόγραμμα 720 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, ενώ οκτώ, όπως ανέφερε, μοναδικά υπερσύγχρονα πλοία ενισχύουν τον στόλο των «Μινωικών Γραμμών». Πλοία που βέβαια δεν κατασκευάζονται στην Ελλάδα!

ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
Περισσεύουν οι διαπιστώσεις...

Πολλά τα προβλήματα, αλλά οι αιτίες μένουν στη σκιά από την κυβέρνηση, όπως φάνηκε και σε σχετική ημερίδα χτες

Τη στιγμή που η κυβέρνηση με την πολιτική και τη στάση της υπονομεύει το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, με αποτέλεσμα να γίνονται με δυσκολία έλεγχοι στους εργοδότες, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να ασυδοτούν, το υπουργείο Εργασίας εκφράζει την «υπερηφάνειά» του για το νομοθετικό έργο στον τομέα της υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων. Ωστόσο, οι τραυματισμοί και οι θάνατοι συνεχίζονται, ενώ οι επαγγελματικές ασθένειες αγνοούνται συστηματικά.

Στην ημερίδα με τίτλο «Τα μυοσκελετικά προβλήματα που σχετίζονται με την εργασία», η οποία πραγματοποιήθηκε χτες, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Βδομάδα για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία (από 16 έως 20 του Οκτώβρη), και διοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Συνθηκών Υγιεινής της Εργασίας του υπουργείου Εργασίας, υπογραμμίστηκαν τα προβλήματα που δημιουργούνται στους εργαζόμενους, όχι όμως και οι βαθιές αιτίες τους, που είναι η αδιαφορία των εργοδοτών να εφαρμόσουν ακόμα και αυτή τη νομοθεσία που υπάρχει.

Τόσο ο υφυπουργός Εργασίας Χρ. Πρωτόπαππας όσο και η κ. Καφετζοπούλου, ειδική γραμματέας του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ), μίλησαν για μια εικόνα ιδανική, η οποία αποτελείται από νόμους και κανόνες, που όμως ποτέ δεν εφαρμόζονται. Ο υφυπουργός αρκέστηκε να αναφερθεί στην ύπαρξη ενός «ολοκληρωμένου συστήματος ελέγχου με την ίδρυση και λειτουργία, από 1η Ιουλίου 1999, του ΣΕΠΕ, που απλώνει ένα δίκτυο προστασίας σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο», ξεχνώντας ότι σε πολλές περιοχές αυτό το δίκτυο του ΣΕΠΕ όχι μόνο υπολειτουργεί αλλά δεν υπάρχει, με αποτέλεσμα οι εργοδότες στις συγκεκριμένες περιοχές να κάνουν στην κυριολεξία ό,τι θέλουν.

Από την πλευρά των εργαζομένων το λόγο πήρε ο Αλέξης Τσώλης, μέλος του ΔΣ της ΓΣΕΕ και γραμματέας Υγιεινής και Ασφάλειας της Συνομοσπονδίας, ο οποίος αναλύοντας την εικόνα που υπάρχει όσον αφορά την ασφάλεια και την υγιεινή στους χώρους εργασίας τόνισε: «Τα προβλήματα είναι πολλά. Οι εργοδότες δεν εφαρμόζουν τη νομοθεσία, η πολιτεία έχει ελλιπέστατους ελεγκτικούς μηχανισμούς, αλλά και αναποτελεσματικούς. Οι εργαζόμενοι λόγω της πίεσης της ανεργίας αλλά πολλές φορές και της άγνοιας δεν απαιτούν τη λήψη μέτρων και, τέλος, τα συνδικάτα λόγω της δικής τους κρίσης αδυνατούν να παρέμβουν όπως έχουν υποχρέωση».

ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΩΝ
Αυθαίρετες παρεμβάσεις για προμήθεια υλικών

Σημαντική επιβάρυνση του δημοσίου προκύπτει, από υπόθεση προμήθειας εξοπλισμού για το λιμάνι της Θήρας, η οποία έγινε με ευθύνη του Λιμενικού Ταμείου Κυκλάδων.

Συγκεκριμένα, στις 20 Μάη 1999 διεξήχθη δημοπρασία από το Λιμενικό Ταμείο Κυκλάδων για την «προμήθεια Πλωτών Ναυδετών μετά εξαρτημάτων αγκυροβολίας στον όρμο Φηρών - Ν. Θήρας». Σ' αυτή πήραν μέρος τρεις εταιρίες, από τις οποίες η μία απορρίφθηκε, από την πρώτη φάση της δημοπρασίας, πριν το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών.

Ηδη, κατά την πρώτη φάση, υπήρξε όπως φαίνεται από τα στοιχεία του φακέλου, μια άδικη βαθμολόγηση για τη μια από τις εταιρίες. Ομως η σκανδαλώδης πλέον ενέργεια, έγινε μετά το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών, οπότε, παρά την άδικη βαθμολόγηση, μειοδότης ήταν η «μη επιθυμητή» από την επιτροπή, εταιρία. Ετσι αυθαίρετα και χωρίς ο μειοδότης να τα ζητήσει, η επιτροπή πρόσθεσε ποσό «απρόβλεπτων» εξόδων και άλλαξε τη σειρά μειοδοσίας!!!

Παρά το ότι η εταιρία που μειοδότησε εξέθεσε τις αιτιολογημένες απόψεις της, για το άδικο του αποτελέσματος, η Λιμενική Επιτροπή Κυκλάδων προχώρησε στην έγκριση του αποτελέσματος της δημοπρασίας, αγνοώντας και την παρατήρηση του νομικού συμβούλου ότι η σύνθεση της Επιτροπής Αξιολόγησης (που ήταν 4μελής, αντί 5μελής, όπως ορίζει ο Νόμος) αποτελεί παράνομη ενέργεια.

Τελευταίο μεροκάματο για μετανάστη

Τελευταίο μεροκάματο για μετανάστη οικοδόμο. Χτες το πρωί βρέθηκε νεκρός σε τάφρο ασανσέρ νεοανεγειρόμενης οικοδομής ο 41χρονος Αξεν Ζέιτα από την Αλβανία. Η οικοδομή βρίσκεται στην οδό Μοισιόδακος 3 στην Αθήνα. Πρόκειται για συγκρότημα κατοικιών που ανεγείρονται από την εταιρία «Οικιστικές Επενδύσεις ΑΕ». Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο άτυχος μετανάστης εργαζόταν μέχρι τις εφτά προχτές το βράδυ στην οικοδομή με άλλους συναδέλφους του. Οταν οι άλλοι αποχώρησαν ο Α. Ζέιτα έμεινε τελευταίος. Την επόμενη μέρα που πήγαν να πιάσουν δουλιά τον βρήκαν νεκρό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ