Σάββατο 21 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΤΟΕ
Κρίσιμο ζήτημα η πορεία της Ομοσπονδίας

Με τους χαιρετισμούς και τις ομιλίες εκπροσώπων παρατάξεων άρχισαν οι εργασίες του συνεδρίου χτες

Το πανό της ΕΣΑΚ Τραπεζών δεσπόζει στο χώρο του συνεδρίου
Το πανό της ΕΣΑΚ Τραπεζών δεσπόζει στο χώρο του συνεδρίου
Με το συνηθισμένο, πλούσιο εικαστικά, οπτικοακουστικό υλικό, το οποίο ωστόσο ήταν μακριά από τα προβλήματα των τραπεζοϋπαλλήλων, άρχισε χτες και λήγει αύριο Κυριακή το 26ο Πανελλαδικό Συνέδριο της ΟΤΟΕ.

Ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ, Δ. Κουσελάς, στην εναρκτήρια ομιλία του, προσπάθησε να δημιουργήσει μια «μαγική» εικόνα για τη δράση της Ομοσπονδίας, λέγοντας ότι «η ΟΤΟΕ άντεξε στην επίθεση». Ξεχνώντας προφανώς ότι η «αγωνιστική» δράση της Ομοσπονδίας περιορίστηκε σε ανακοινώσεις και καταγγελίες, πλην των τελευταίων κινητοποιήσεων, που έγιναν συμπτωματικά λίγο πριν το συνέδριο και με δεδομένη την αγανάκτηση των χιλιάδων εργαζομένων του κλάδου από τη διαρκή παραβίαση των δικαιωμάτων τους.

Παράλληλα, για μια ακόμα φορά δήλωσε την πίστη του στον «κοινωνικό διάλογο», ενώ θεώρησε επιτυχία τη θέσπιση του ψευτο-35ωρου, ρίχνοντας παράλληλα τις ευθύνες για την αποτυχία του στους τραπεζίτες...

Την «εκτίμηση» ότι όλοι οι εργαζόμενοι και οι τραπεζοϋπάλληλοι μετά την απεργία της 10ης Οκτώβρη βρίσκονται σε διαρκή αγωνιστική κινητοποίηση εξέφρασε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρ. Πολυζωγόπουλος,αναγνωρίζοντας προφανώς ότι η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ δεν έχει κάνει τίποτα γι' αυτό. Οταν, μάλιστα, αναφέρθηκε στο «εξωθεσμικό συνδικαλιστικό κίνημα», έλαβε την απάντηση από τους συνέδρους με το σύνθημα: «Συνδικάτα ταξικά, όχι κυβερνητικά».

Με το σύνθημα «Αυτή η πολιτική η αντεργατική μόνο με αγώνες θα ανατραπεί» σύνεδροι υποδέχτηκαν στο βήμα τον υφυπουργό Εργασίας Χρ. Πρωτόπαππα - και πρώην πρόεδρο της ΟΤΟΕ - ενώ την ίδια στιγμή μέλη της ΕΣΑΚ Τραπεζών ανάρτησαν πανό με τα λόγια: «Μέτωπο ανατροπής και ρήξης με την υποταγή και το συμβιβασμό».

Ο υφυπουργός έφτασε στο σημείο να υποστηρίξει ότι οι εξαγορές και συγχωνεύσεις των τραπεζών «δεν είχαν κόστος στην απασχόληση», αφήνοντας στην άκρη τις χιλιάδες αναγκαστικές «εθελούσιες εξόδους», που έγιναν στις τράπεζες, ενώ όσον αφορά το ωράριο μίλησε για «νέες πρωτοβουλίες» και για 35ωρο. Για τις παραβιάσεις του ωραρίου, ο υφυπουργός θεώρησε «επιτυχία» την εγκύκλιο που απέστειλε το υπουργείο και υποχρεώνει κάθε κατάστημα να διαθέτει βιβλία και έντυπα με εγκεκριμένες υπερωριακές καταστάσεις...

Εκ μέρους του ΚΚΕ μίλησε ο βουλευτής του Κόμματος Σπ. Στριφτάρης, που τόνισε ότι η κυβέρνηση κάνει τα πάντα για να εξυπηρετήσει την εργοδοσία, ενώ υπογράμμισε ότι πάγια θέση του Κόμματος είναι 35ωρο-7ωρο και αύξηση αποδοχών.

«Η διευθέτηση του ωραρίου προωθείται από τους τραπεζίτες ώστε να επιμηκύνουν το ωράριο στα πλαίσια του ανταγωνισμού και να μην προσλάβουν προσωπικό», σημείωσε και τόνισε: «Οι τραπεζοϋπάλληλοι θα υψώσουν φωνή αντίστασης και θα αποδείξουν ότι είναι άξιοι συνεχιστές της ΟΤΟΕ που απηχούσε γενικότερα τα συμφέροντα της εργατικής τάξης».

Ο Γ. Μωραΐτης εκ μέρους ΠΑΣΟΚ κάλεσε για συνέχιση του διαλόγου θεωρώντας τον λύση στα προβλήματα. Ο βουλευτής της ΝΔ Π. Πάχτας αρκέστηκε σε απλές διαπιστώσεις των προβλημάτων, ενώ ο Δ. Παπαδημούλης εκ μέρους του ΣΥΝ μίλησε για εκφυλισμό του «κοινωνικού διαλόγου», όταν το ίδιο του το κόμμα τον υπηρέτησε με σθένος και συνεχίζει να τον υπηρετεί.

Εμφανή προσπάθεια να πολώσουν τους συνέδρους με το δίλημμα «κυβερνητικός ή εργοδοτικός συνδικαλισμός» έκαναν οι επικεφαλής των παρατάξεων «Δημοκρατικής Συνδικαλιστικής Ενότητας» (ΠΑΣΚΕ),«Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΣΥΝ) και «Συσπείρωσης Εργαζομένων» στις τοποθετήσεις τους επί του απολογισμού και του προγραμματισμού δράσης, που θα ψηφιστούν σήμερα. Και αυτό γιατί μία από τις παρατάξεις που κατέρχονται στις εκλογές, η ΑΣΚΕ, έχει συσταθεί από τα μέλη των εργοδοτικών σωματείων σε «Γιούρομπανκ» και «Αλφαμπανκ».

Την άλλη άποψη για την πορεία που πρέπει να έχει ο κλάδος των τραπεζοϋπαλλήλων και η ΟΤΟΕ, απέναντι στην επίθεση που δέχεται από τραπεζίτες και κυβέρνηση, εξέφρασε στην τοποθέτησή του ο Αντώνης Αντύπας εκ μέρους της ΕΣΑΚ Τραπεζών.

«Εμείς κρίνουμε αν ο απολογισμός δράσης ήταν αντίστοιχος με το μέγεθος της επίθεσης και αν εξυπηρέτησε τα συμφέροντα των εργαζομένων ή των εργοδοτών και της κυβέρνησης», επισήμανε και τόνισε ότι από αυτή την άποψη η ΕΣΑΚ τον κρίνει αρνητικό και τον καταψηφίζει, όπως και τον οικονομικό απολογισμό.

«Βλέπουμε τις πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και της ΟΤΟΕ να ακολουθούν μια συμβιβασμένη πολιτική στήριξης της κυβερνητικής πολιτικής και δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς καθώς έχουν συμφωνήσει σε θέματα όπως η ΟΝΕ. Γι' αυτό απαιτείται το συνδικαλιστικό κίνημα να αποκτήσει ταξικά χαρακτηριστικά», επισήμανε ο Αντ. Αντύπας.

Χαρακτηρίζοντας τη στάση της ΟΤΟΕ όλο αυτό τον καιρό, επισήμανε πως είναι υπέρ του ανταγωνισμού και των ισχυρών τραπεζικών ομίλων, ενώ υπέγραψε την εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης όταν τα κέρδη των τραπεζών άγγιξαν το 1,5 τρισ. δρχ.

Στην κατάντια του συνδικαλιστικού κινήματος αναφέρθηκε ο επικεφαλής της ΔΗΣΚ Γ. Μαρκάκης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ