ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Ιούλη 2001
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ»
Δόθηκε «εντολή» για αγωνιστική συνέχεια

Τα «αδύνατα δυνατά» κάνει η διοίκηση της «ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ», προκειμένου να ανασταλούν οι προγραμματισμένες κινητοποιήσεις των εργαζομένων. Στο πλαίσιο της ποινικοποίησης του αγώνα εκδόθηκε χτες δικαστική απόφαση, μετά από προσφυγή της εταιρίας, με την οποία κρίθηκε παράνομη η κινητοποίηση του σωματείου ηλεκτροδηγών του «ΜΕΤΡΟ», ενώ αναμενόταν μέχρι αργά το βράδυ η έκδοση απόφασης για την απεργία του Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας «Μετρό». Πάντως οι εργαζόμενοι, με απόφαση του σωματείου λετουργίας εργαζομένων «Μετρό» και παρά το κλίμα τρομοκρατίας, πραγματοποιούν σήμερα και νέα 6ωρη στάση εργασίας (12μ-6μμ), διεκδικώντας την υπογραφή ικανοποιητικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και καλύτερες συνθήκες δουλιάς.

«Εντολή» για συνέχιση των κινητοποιήσεων, παρά το κλίμα τρομοκρατίας και την ποινικοποίηση των αγώνων, έδωσαν χτες οι εργαζόμενοι στο Διοικητικό Συμβουλίου του Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας «Μετρό» κατά τη διάρκεια γενικής συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι. Εν τω μεταξύ και πριν καν εκδοθεί η απόφαση του δικαστηρίου για τις κινητοποιήσεις που έχει εξαγγείλει το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας του «Μετρό», σε χτεσινή τηλεφωνική επικοινωνία με τους συνδικαλιστές, ο αντιπρόεδρος της εταιρίας τους απείλησε ακόμα και με προσωπικές κρατήσεις!

Να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις για διαπραγματευτικούς λόγους προέτρεψε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος τους συνδικαλιστές του σωματείου των εργαζομένων, οι οποίοι ζήτησαν τη στήριξη της ΓΣΕΕ στον αγώνα τους! Το σωματείο βέβαια ξεκαθάρισε ότι δε θα αναστείλει τις κινητοποιήσεις και μετέφεραν στον πρόεδρο της ΓΣΕΕ τις απειλές που εκτοξεύονται από τη μεριά της διοίκησης, ζητώντας παράλληλα να καλύψει τους εργαζόμενους. Ο Χρ. Πολυζωγόπουλος όμως συνέστησε «περιορισμό»... αυτών των αντιδράσεων από την εταιρία, αλλά κουβέντα για το πώς έμπρακτα θα στηρίξει η ΓΣΕΕ τους εργαζόμενους!

Πάντως η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Αθήνας έχει καλέσει σε κοινή συνάντηση τη διοίκηση της εταιρίας και το σωματείο προκειμένου να συζητήσουν για τα αιτήματα που προβάλλουν οι εργαζόμενοι.

ΥΓΕΙΑ - ΠΡΌΝΟΙΑ
Λαϊκό δικαίωμα και κρατική υποχρέωση

Προκήρυξη της Αχτίδας Υγείας-Πρόνοιας της ΚΟΑ του ΚΚΕ

«Η Υγεία-Πρόνοια είναι λαϊκό δικαίωμα και κρατική υποχρέωση. Δεν είναι εμπορεύσιμο είδος. Το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα δεν το χάρισε κανένας. Είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιων, σκληρών, αιματηρών αγώνων. Αποτελεί κατάκτηση όλων αυτών, που με τη δουλιά τους παράγουν τον πλούτο. Ενα πολύ μικρό μέρος από αυτόν, αποτελεί τη Σύνταξη, την Υγεία και την Πρόνοια».

Τα παραπάνω τονίζει σε προκήρυξή της η Αχτίδα Υγείας-Πρόνοιας της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ. «Αυτό το ανεπαρκές σύστημα, συνεχίζει η προκήρυξη, που διεκδικήθηκε και κατακτήθηκε από τους εργαζόμενους, όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις, με την πολιτική εξυπηρέτησης του μεγάλου κεφαλαίου, ποτέ δεν το θεώρησαν δεδομένο. Πάντα ακολουθούσαν την αρχή "παίρνω από τον εργαζόμενο το μέγιστο και του δίνω το ελάχιστο", ανάλογα με τους κάθε φορά πολιτικούς και κοινωνικούς συσχετισμούς. Σ' αυτή την πολιτική οφείλεται η ανεπάρκεια του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος, το επίπεδο και η ποιότητα παροχών Υγείας και του ΙΚΑ, στα εκατομμύρια των ασφαλισμένων και των οικογενειών τους. Σ' αυτή την πολιτική οφείλεται η αδυναμία της αξιοποίησης της επιστήμης, της τεχνολογίας, της ανθρώπινης γνώσης, προς όφελος των λαϊκών αναγκών. Σήμερα οι πολιτικές δυνάμεις της λεγόμενης παγκοσμιοποίησης και της ελεύθερης αγοράς, με επικεφαλής το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, κλιμακώνουν την επίθεσή τους. Προωθούν τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις και στο χώρο της Υγείας-Πρόνοιας».

«Η κύρια κατεύθυνσή τους, τονίζεται στην προκήρυξη, είναι η δραστική μείωση της κρατικής χρηματοδότησης της Υγείας και η μετάθεση των οικονομικών βαρών, ακόμα περισσότερο στους εργαζόμενους. Είτε απευθείας, είτε μέσω των ασφαλιστικών ταμείων. Να ελαφρύνουν τις υποχρεώσεις του κεφαλαίου και να εντείνουν την εκμετάλλευση των εργαζομένων. Αυτά αποτελούν μέρος της γενικότερης στρατηγικής, για ανατροπή του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος. Σ' αυτό το γενικότερο κυβερνητικό στόχο υποτάσσονται τα νομοσχέδια και οι παρεμβάσεις του διοικητή του ΙΚΑ και των υπουργών Εργασίας και Υγείας -Πρόνοιας».

Οι κινητοποιήσεις στο ΙΚΑ

«Αυτό προωθούν και στο ΙΚΑ, συνεχίζει η προκήρυξη. Μέσα από ένα σύστημα περικοπών και περιορισμών, προσαρμόζουν τις παροχές στο κατώτατο επίπεδο. Η κρατική παροχή περιορίζεται στην αντιμετώπιση των φαινομένων εξαθλίωσης. Από κει και πέρα οι εργαζόμενοι θα αγοράζουν υπηρεσίες Υγείας, ανάλογα με την οικονομική τους δυνατότητα. Είναι ακριβώς η πολιτική της εμπορευματοποίησης της Υγείας-Πρόνοιας. Προσαρμόζουν και το ΙΚΑ στο καθεστώς της επιχειρηματικής δράσης. Δεν είναι τυχαίο, ότι πριν ακόμα εφαρμοστεί ολοκληρωτικά το σχέδιό τους, ο ιδιωτικός τομέας επενδύει και δραστηριοποιείται, τόσο στο συνταξιοδοτικό, όσο και στους τομείς της Υγείας-Πρόνοιας. Δεν είναι τυχαίο, ότι αυτά τα μέτρα βρήκαν ένθερμους υποστηρικτές τους βιομηχάνους, τις ασφαλιστικές εταιρίες και τους ιδιοκτήτες νοσοκομείων ΑΕ. "Δείξε μου τους φίλους σου να σου πω ποιος είσαι", λέει ο λαός».

«Οι τελευταίες κινητοποιήσεις, συνεχίζει η προκήρυξη, και στο χώρο του ΙΚΑ, αντικειμενικά έφεραν στο προσκήνιο την ανάγκη διεκδίκησης ενός δημόσιου, αναβαθμισμένου και δωρεάν Συστήματος Υγείας, για όλο το λαό. Ενα σύστημα πλήρως χρηματοδοτούμενο από τον κρατικό προϋπολογισμό και τους εργοδότες. Το ΚΚΕ υποστηρίζει την ευρύτερη συσπείρωση και τους αγώνες, που έχουν αυτό το στόχο».

Οι εξελίξεις και στο ΙΚΑ, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, αναδεικνύουν ορισμένα κρίσιμα ερωτήματα.

  • Μπορεί να συνυπάρχει η Υγεία ως αγαθό, που το απολαμβάνει η λαϊκή οικογένεια, με την επιχειρηματική δράση;
  • Μπορούν οι επιστήμονες να ασκήσουν το κοινωνικό τους ρόλο, χωρίς μόνιμη, πλήρη και αποκλειστική απασχόληση με αξιοπρεπείς αμοιβές;
  • Ποιος ωφελείται όταν η πολιτική, που ασκείται σήμερα, οδηγεί τους εργαζόμενους ως ασθενείς και τους επιστήμονες ως εργαζόμενους στο εμπόριο του ιδιωτικού τομέα;

«Αυτοί που ωφελούνται απ' αυτή την πολιτική είναι η επιχειρηματική δράση και το κεφάλαιο. Αυτοί που θίγονται είναι ο λαός και οι εργαζόμενοι. Να γιατί η πάλη πρέπει να έχει στόχο την κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στον τομέα της Υγείας -Πρόνοιας», τονίζεται στην προκήρυξη.

Το ΚΚΕ καταγγέλλει τον αυταρχισμό

«Το ΚΚΕ, συνεχίζει η προκήρυξη, προειδοποιεί. Δεν υπάρχει τρόπος να γλιτώσει κανείς, μέσα στα πλαίσια της σημερινής αντιλαϊκής πολιτικής. Ο δρόμος είναι η συσπείρωση και η ένταση της πάλης. Η αντιμετώπιση και ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής και του αυταρχισμού. Το ΚΚΕ καταγγέλλει στο λαό, στους εργαζόμενους, τον κυβερνητικό αυταρχισμό και την τρομοκρατία. Την επιστράτευση των δικαστηρίων και της αστυνομοκρατίας για το χτύπημα των αγώνων και στο χώρο της Υγείας. Ο δρόμος είναι η διεκδίκηση λύσης και ικανοποίησης των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Λύση θα δίνει η αγωνιστική συσπείρωση, ενάντια στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις και στα αντιδραστικά μέτρα που προωθεί το ΠΑΣΟΚ και στηρίζει η ΝΔ. Αγωνιστική συσπείρωση απαλλαγμένη από τις "αυταπάτες" του ΣΥΝ για ισότιμη συνύπαρξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Αυτό αποδείχτηκε ότι είναι το όχημα περάσματος των ανατροπών, μέθοδος παραπλάνησης και αφοπλισμού του λαϊκού κινήματος. Αποτελεί την κεντροαριστερή εκδοχή υποστήριξης του ιδιωτικού τομέα και των νόμων της αγοράς».

Και η προκήρυξη καταλήγει: «Σήμερα αποτελεί ανάγκη η συγκρότηση Μετώπου απ' όλους όσοι έχουν συμφέρον να αλλάξουν οι συσχετισμοί σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο. Για ένα δημόσιο δωρεάν αναβαθμισμένο Σύστημα Υγείας -Πρόνοιας, που θα ικανοποιεί τις λαϊκές ανάγκες, αλλά και τους εργαζόμενους σ' αυτό. ΚΚΕ ισχυρό-Μέτωπο Λαϊκό. Η δύναμη και ο δρόμος».

ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Σύμβαση υποταγής και ειδικά προνόμια για τους εργατοπατέρες

Δριμύτατη καταγγελία από την ΕΣΑΚ

Σύμβαση κομμένη και ραμμένη στις απαιτήσεις των εργοδοτών υπέγραψε για ακόμα μια φορά η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδος (ΟΤΟΕ). Οι αυξήσεις της τάξης του 4,2%, η μετάθεση για αργότερα της συμφωνίας για το ξεπούλημα του ωραρίου εργασίας και η μείωση κατά 0,5% στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων είναι αυτά που συμφώνησε η ηγεσία της ΟΤΟΕ με τους εργοδότες. Η ΕΣΑΚ Εργαζομένων στις Τράπεζες, που από την αρχή είχε διαφωνήσει και είχε καταθέσει συγκεκριμένο διεκδικητικό πλαίσιο, με ανακοίνωσή της, καταγγέλλει την ηγεσία της ΟΤΟΕ και χαρακτηρίζει τη σύμβαση ως «σύμβαση υποταγής».

Υπογραμμίζει ότι η σύμβαση που υπέγραψε η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ είναι αποτέλεσμα της τακτικής του συμβιβασμού και της συναίνεσης, καθώς και η φετινή σύμβαση όχι μόνο δε θα δώσει αυξήσεις, αλλά θα επιφέρει νέες απώλειες. Η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ είναι υπεύθυνη απέναντι στους εργαζόμενους και ιδιαίτερα για τους νέους που αμείβονται με μισθούς πείνας.

Μάλιστα η ΕΣΑΚ καταγγέλλει ότι η ΟΤΟΕ είναι υπεύθυνη γιατί έχει αποδεχτεί και προπαγανδίζει τις ανοησίες των εργοδοτών όπως: «... είναι ανάγκη να ανέβει η ανταγωνιστικότητα των τραπεζών γιατί έτσι θα έχουμε φθηνές υπηρεσίες και χαμηλά επιτόκια. Οι τράπεζες δεν αντέχουν αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό γιατί θα κινδυνέψουν τα κέρδη τους και οι μετοχές τους (τα 2,5 τρισ. καθαρά κέρδη της τελευταίας διετίας, όταν οι τραπεζοϋπάλληλοι είχαν απώλειες, δείχνουν ποιον εξυπηρετούν οι συμβάσεις που υπογράφει η ΟΤΟΕ). Εχουμε κοινά συμφέροντα (εργαζόμενοι - εργοδότες), δηλαδή οι εργαζόμενοι με 150.000 δραχμές καθαρά έχουν τα ίδια συμφέροντα με τους Λάτση, Βαρδινογιάννη, Κωστόπουλο και Σάλα».

Σ' ό,τι αφορά το ωράριο εργασίας, η ΕΣΑΚ υπογραμμίζει ότι «οι εργοδότες, αλλά και η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ, κάτω από την καθολική αντίδραση των εργαζομένων στα σχέδια ανατροπής του ωραρίου εργασίας και συναλλαγών, για ωράρια 8 το πρωί με 8 το βράδυ, Σάββατο και Κυριακή και βάρδιες, έκαναν πίσω. Εκαναν έναν ελιγμό, μεταθέτοντας για το 2002 την προσπάθεια ξεπουλήματος και ανατροπής του ωραρίου. Το "δόλωμα" (35ωρο - "μαϊμού") που έπαιζε το ρόλο του Δούρειου Ιππου δεν έπιασε. Μέσα από τη διμερή επιτροπή (εργοδότες - ΟΤΟΕ), που συμφωνήθηκε με τη σύμβαση, θα προσπαθήσουν να αμβλύνουν τις αντιθέσεις των εργαζομένων. Θα επιχειρήσουν με διάφορες μελέτες - έρευνες να πείσουν τους εργαζόμενους να αποδεχτούν το ξήλωμα του ωραρίου, να αποδεχτούν τον εργασιακό μεσαίωνα».

Η ΕΣΑΚ Τραπεζών από την αρχή είχε προτείνει ένα άλλο διεκδικητικό πλαίσιο, το οποίο περιλάμβανε: Ουσιαστικές αυξήσεις, ιδιαίτερα για τους νέους εργαζόμενους, Α κλιμάκιο του Ενιαίου Μισθολογίου 250.000 δραχμές και διατήρηση της σχέσης πρώτου με καταληκτικού. Μείωση των ωρών εργασίας, 35 ώρες την εβδομάδα. Δραστική μείωση των επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια. Ενιαίες διατάξεις για τους οργανισμούς υπηρεσίας. Αξίωση για σταμάτημα του σύγχρονου δουλεμπόρου.

Τέλος η ΕΣΑΚ αναφέρει ότι: «Οι "ηγέτες" της ΟΤΟΕ αφού συμφώνησαν στις τεράστιες αυξήσεις στα κλιμάκια και όχι στα καταβαλλόμενα, αφού μετέθεσαν χρονικά το παζάρι για το ξεπούλημα του ωραρίου, φρόντισαν την πάρτη τους. Συμφώνησαν να επικαιροποιήσουν την κατάπτυστη σύμβαση που είχαν υπογράψει πριν τρία χρόνια και προέβλεπε στους εκλεγμένους και αποσπασμένους συνδικαλιστές επιδόματα έως και 220.000 δραχμές το μήνα και προαγωγές μέχρι το βαθμό του υποδιευθυντή. Αίσχος. Από την πλευρά των ΕΣΑΚιτών κανένας δεν κάνει χρήση των λεγόμενων προνομίων».

ΓΙΑΤΡΟΙ ΙΚΑ
Αγωνιστική απάντηση στον αυταρχισμό

Πήραν μέρος στην απεργία του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, ενώ η Ολομέλεια της Διοίκησης της Ομοσπονδίας τους (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ) αποφάσισε τέσσερις νέες πενθήμερες απεργίες

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συνέλευση του Συλλόγου των συμβασιούχων
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συνέλευση του Συλλόγου των συμβασιούχων
Οι γιατροί του ΙΚΑ αγνόησαν τις απειλές της κυβέρνησης και της Διοίκησης του Ιδρύματος και πήραν μαζικά μέρος χτες στην απεργία αλληλεγγύης που κήρυξε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), ενώ η Ολομέλεια της Ομοσπονδίας των Γιατρών του ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ) αποφάσισε τέσσερις επαναλαμβανόμενες πενθήμερες απεργίες. Η συμμετοχή αυτή αποτελεί και απάντηση στις συγχύσεις που δημιουργήθηκαν για το αν είναι νόμιμη ή όχι η απεργία του ΠΙΣ, αλλά και απάντηση στις ταλαντεύσεις ορισμένων στελεχών απέναντι στην αυταρχική επίθεση. Ακόμα οι συνδικαλιστικοί φορείς καλούν τους γιατρούς να πάρουν μαχητικά μέρος και σήμερα, δεύτερη μέρα απεργίας του ΠΙΣ.

Χτες συνεδρίασε εκτάκτως η Ολομέλεια της Διοίκησης της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ και «διερμηνεύοντας τα αισθήματα πικρίας και αγανάκτησης των 8.500 γιατρών του ΙΚΑ για τη γνωστή δικαστική προσφυγή» κήρυξε τέσσερις νέες πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις πανελλαδικά, που ξεκινούν στις 20.7.2001. Ταυτόχρονα η ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ κάλεσε σε δημόσιο διάλογο τους αρμόδιους τη Δευτέρα 16.7.2001 στα Γραφεία του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ).

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της Διοίκησης της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ, Ε. Αθανασόπουλος, κατήγγειλε τον αυταρχισμό της Διοίκησης του ΙΚΑ και κάλεσε το διοικητή Μ. Νεκτάριο να σταματήσει την αυταρχική αντιμετώπιση των γιατρών προειδοποιώντας ότι εάν συνεχίσει, θα υπάρξει σκληρότερη απάντηση.

Απαντώντας στο ερώτημα γιατί η ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ προκήρυξε την έναρξη των κινητοποιήσεων στις 20.7.2001 -μέρα πρόσκλησης στο διάλογο από τους υπουργούς Εργασίας και Υγείας- ο Ελ. Αθανασόπουλος απάντησε: «Δε σκοπεύουμε να πηγαίνουμε στο διάλογο μόνο για το διάλογο και μένουν στην ομηρία οι χιλιάδες συμβασιούχοι». Επειτα -πρόσθεσε- υπάρχει η πρόσκληση στο δημόσιο διάλογο στον οποίο η κυβέρνηση μπορεί να εκφράσει την πολιτική της βούληση. Ο πρόεδρος της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ ευχαρίστησε όλες τις μαζικές οργανώσεις για την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των γιατρών, ζήτησε την κατανόηση των ασφαλισμένων από την ταλαιπωρία, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι στο επίκεντρο των κινητοποιήσεων είναι η αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, όπου σήμερα οι ασφαλισμένοι -και ιδιαίτερα οι συνταξιούχοι- υποβάλλονται στην ταλαιπωρία «με τις ουρές».

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου των Γιατρών Αθήνας - Πειραιά με ανακοίνωσή του τονίζει ότι η συμμετοχή στην απεργία του ΠΙΣ είναι καλυμμένη και από την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου που έγινε στις 9.7.2001. «Ο διοικητής του ΙΚΑ οφείλει να ξεχάσει τις απειλές του για απολύσεις γιατρών, γιατί δυναμιτίζει το διάλογο και θα οδηγήσει σε δυναμικότερους αγώνες» υπογραμμίζει ο ΣΕΥΠΙΚΑ Αθήνας - Πειραιά.

Επίσης οι συμβασιούχοι δεν πτοήθηκαν από την απειλή του διοικητή του ΙΚΑ Μ. Νεκτάριου ότι είναι παράνομη η στάση εργασίας που αποφάσισε ο Σύλλογός τους και πραγματοποίησαν την προγραμματισμένη για χτες Γενική τους Συνέλευση.

Η Συνέλευση του Συλλόγου Συμβασιούχων Γιατρών ΙΚΑ Αττικής αποφάσισε τη συμμετοχή της και σήμερα στην απεργία του ΠΙΣ, ενώ εξέδωσε ψήφισμα καταδίκης για την αντιδημοκρατική στάση της Διοίκησης. Επίσης ζητούν την πλήρη κατοχύρωση των υπαλληλικών τους δικαιωμάτων με πλήρη ασφάλιση και συνταξιοδότηση, καθώς και την αναγνώριση ως συντάξιμου του χρόνου εργασίας μέχρι τώρα.

Η συνέλευση των συμβασιούχων αποφάσισε τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ.

Υπόσχεση για
«καθολική αξιοποίηση»

Ο πρόεδρος του Συλλόγου των Συμβασιούχων Σπ. Προβατάς διάβασε στη συνέλευση χτεσινή επιστολή του υπουργού Υγείας Αλ. Παπαδόπουλου προς το Σύλλογο, στην οποία αναφέρει: «Η κυβέρνηση έχει ήδη δεσμευτεί να σχεδιάσει και να υλοποιήσει ένα ενιαίο σύστημα δημόσιας πρωτοβάθμιας φροντίδας, το οποίο θα λειτουργεί με αποτελεσματικό και σύγχρονο τρόπο προς όφελος των πολιτών. Οπως έχει κατ' επανάληψη τονιστεί, το υπουργείο Εργασίας συνεργάζεται στενά με το υπουργείο Υγείας και το αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας θα τεθεί υπόψη όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Οι εργασιακές σχέσεις των γιατρών του ΙΚΑ θα αντιμετωπιστούν μέσα στο πλαίσιο της συγκρότησης του συστήματος δημόσιας πρωτοβάθμιας φροντίδας έπειτα από ουσιαστικό και εξαντλητικό διάλογο μαζί τους για την καθολική αξιοποίησή τους στο νέο σύστημα».

Ωστόσο η υπόσχεση της καθολικής αξιοποίησης δε διασφαλίζει και τη μονιμότητα των συμβασιούχων.

Ο Σπ. Προβατάς μεταφέροντας στη συνέλευση τα αποτελέσματα των συναντήσεών του με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, είπε ότι υπήρξε αναγνώριση γενικώς των αιτημάτων ως δίκαιων, αλλά ο Σύλλογος δεν πήρε τη διαβεβαίωση ότι θα στηρίξουν τη μονιμοποίηση. «Οι θέσεις και των δύο κομμάτων ήταν παραπλήσιες» σχολίασε ο Σπ. Προβατάς.

ΕΛΤΑ
Χρειάζονται (και) άλλες απεργίες

Με μια «ντουφεκιά» στον αέρα οι ηγεσίες των ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ στα ΕΛΤΑ «αντιμετώπισαν» χτες την ολομέτωπη επίθεση κυβέρνησης και ιδιωτών στο δημόσιο ταχυδρομείο, τους εργαζομένους και τους πελάτες του. Εκαναν χτες μια «απεργία του καναπέ» χωρίς να δίνουν συνέχεια σε αναγκαίες κινητοποιήσεις. Οι ταξικές δυνάμεις του χώρου καλούν τα λαϊκά στρώματα σε εγρήγορση, προειδοποιώντας για τα δεινά που θα φέρει η ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης.

Η ηγεσία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ταχυδρομικών ζητά προσλήψεις, να σταματήσει η ιδιωτικοποίηση των ΕΛΤΑ και να εκσυγχρονιστεί η επιχείρηση. Ομως διοργάνωσε μια απεργία δίχως καν μια συγκέντρωση των εργαζομένων, μια πορεία. Ισως γι' αυτό το λόγο, στο πλαίσιο επίφασης αγώνα και οργανωτικής αδράνειας, αρκετά ταχυδρομικά γραφεία λειτούργησαν κανονικά - όπως αναφέρουν γνώστες του χώρου - έστω κι αν η ηγεσία μιλά για συμμετοχή στην απεργία άνω του 80% των εργαζομένων.

Αυτή η κατάσταση πρέπει να αλλάξει άρδην, καθώς είναι σε εξέλιξη η επίθεση της κυβέρνησης - και όσων πολιτικών δυνάμεων συμφωνούν με τις λογικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης - ενάντια στο δημόσιο ταχυδρομείο και τα λαϊκά στρώματα που το χρησιμοποιούν.

Η κυβέρνηση βγάζει στο σφυρί το 25% της μητρικής και το 50% της θυγατρικής, των ταχυμεταφορών. Αυξάνει κατακόρυφα τα ταχυδρομικά τέλη (πρόσφατα αποφάσισε αυξήσεις μέχρι και 50% σε κάποιες υπηρεσίες) κάνοντας και το αγαθό της επιστολικής επικοινωνίας πανάκριβο και δυσπρόσιτο για τους εργαζομένους, εμπόρευμα. Χρησιμοποιεί αυτά τα πανάκριβα τέλη ως δέλεαρ για τους επίδοξους ιδιώτες αγοραστές του ΕΛΤΑ. Οι τελευταίοι, όταν έρθουν, όλοι αναμένουν ότι θα καταργήσουν υπηρεσίες και ταχυδρομικά γραφεία στις απομακρυσμένες, νησιωτικές και ακριτικές περιοχές, με το πρόσχημα ότι είναι ελλειμματικά.

Μπροστά σε αυτήν την «προοπτική» τόσο οι εργαζόμενοι στο δημόσιο ταχυδρομείο, όσο και όλοι οι άλλοι εργαζόμενοι, οφείλουν να αντιδράσουν. Οπως τονίζει δε η «Δημοκρατική Συνεργασία - ΕΛΤΑ» οφείλουν να προσπεράσουν τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις αγώνα από τα κάτω. Με απεργιακές επιτροπές και επιτροπές αγώνα, για να αποτραπεί η ιδιωτικοποίηση των ΕΛΤΑ και γενικότερα η ανατροπή των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων που πλήττουν όλο τον εργαζόμενο κόσμο.

Πανιατρική κατακραυγή

Στο πλευρό των γιατρών του ΙΚΑ, βρέθηκαν οι μεγαλύτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις των γιατρών, καταγγέλλοντας τον αυταρχισμό της κυβέρνησης.

Ετσι, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), εκτός από την προκήρυξη της απεργίας, με εκτενή χτεσινή ανακοίνωσή του, χαρακτηρίζει «νομικά αβάσιμους και προφανούς εκφοβιστικής σκοπιμότητας» τους ισχυρισμούς των υπουργών και της Διοίκησης του ΙΚΑ ότι η απεργία του ΠΙΣ είναι παράνομη. Επιχείρησαν, υπογραμμίζει ο ΠΙΣ, να αποτρέψουν τους γιατρούς, τόσο του Ιδρύματος, όσο και των άλλων εργασιακών χώρων από τη συμμετοχή στη 48ωρη κινητοποίηση, με τα επιχειρήματα ότι η απεργία κηρύχτηκε παράνομη και ότι ο ΠΙΣ δεν έχει δικαίωμα να κηρύξει την απεργία.

Στη συνέχεια, ο ΠΙΣ, αφού υπενθυμίζει ότι η προκήρυξη της απεργίας - πέραν της αλληλεγγύης - είχε και άλλα αιτήματα, τονίζει ότι η επίκληση της δικαστικής απόφασης είτε έγινε από ...άγνοια ή από ξεκάθαρη πρόθεση δημιουργίας σύγχυσης και κλίματος τρομοκρατίας μέσα στον ιατρικό κλάδο. Επίσης, υπενθυμίζει ότι ο ΠΙΣ είναι αναγνωρισμένος από το Σύνταγμα ως ΝΠΔΔ, αλλά και ως ανώτατο συνδικαλιστικό όργανο έχει το δικαίωμα της κήρυξης της απεργίας.

Τέλος, ο ΠΙΣ εκφράζει την αποδοκιμασία του προς αρμόδιους φορείς, που καταφεύγουν σε αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις και δικαστικές διώξεις.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), συμμετέχοντας στη διήμερη απεργία που έχει κηρύξει ο ΠΙΣ, καλεί όλα τα μέλη του να την πλαισιώσουν για στήριξη των διεκδικήσεων των γιατρών του ΙΚΑ.

Ο ΙΣΑ προειδοποιεί τους αρμόδιους και ιδίως τη Διοίκηση του ΙΚΑ να μη διανοηθεί, με την απειλή διώξεων και επικλήσεων νομικίστικων τεχνασμάτων, να στερήσει ούτε από ένα γιατρό του ΙΚΑ το συνταγματικό του δικαίωμα να απεργήσει, διότι, στην αντίθετη περίπτωση, θα αντιμετωπίσει τη σθεναρή αντίδραση όλου του ιατρικού σώματος.

Η εποχή της παραβιάσεως στοιχειωδών δικαιωμάτων των πολιτών από την εκάστοτε εξουσία με ενεργοποίηση διασπαστικών μηχανισμών ή την κατά το δοκούν ερμηνεία των κειμένων διατάξεων, έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί για τη χώρα μας, τονίζει ο ΙΣΑ.

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) καταγγέλλει, με ανακοίνωσή της, τη δικαστική μεθόδευση αντιμετώπισης των απεργιακών κινητοποιήσεων για τη διεκδίκηση των δίκαιων εργασιακών αιτημάτων. Εάν η εργασιακή ομηρία της συντριπτικής πλειοψηφίας των γιατρών του ΙΚΑ, δηλ. των συμβασιούχων, δεν είναι απόλυτα δικαιωμένος λόγος απεργιακής κινητοποίησης, τότε δεν υπάρχει για την κυβέρνηση κανένας νόμιμος λόγος απεργίας.

Η ΟΕΝΓΕ διεκδικεί Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ενιαία, δημόσια, στα πλαίσια του ΕΣΥ, καθολική και ισότιμη για όλους τους κατοίκους της χώρας. Παράλληλα, απαιτεί την ένταξη όλων όσων Ταμειακών Γιατρών επιθυμούν να εργαστούν σε ένα τέτοιο σύστημα και καλεί όλους τους γιατρούς σε συστράτευση και συντονισμό κινητοποιήσεων, για να αποκρουστούν οι κυβερνητικές μεθοδεύσεις που υπονομεύουν το δημόσιο και καθολικό χαρακτήρα της υγείας.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αγωνιστικό μήνυμα

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις είναι οι γιατροί του ΙΚΑ Θεσσαλονίκης. Προχωρούν σε μια σειρά Γενικών Συνελεύσεων για μεθόδευση της συνέχισης του αγώνα τους. Η πρώτη Συνέλευση θα γίνει την Τρίτη 17 του Ιούλη, στις 12 το μεσημέρι, στο περίπτερο 8 της ΔΕΘ.

Στο μεταξύ, η ΔΗΠΑΚ με ανακοίνωσή της καταγγέλλει ότι «με την προσφυγή τους στη Δικαιοσύνη η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ο διοικητής του ΙΚΑ προχώρησαν σε ποινικοποίηση της απεργιακής κινητοποίησης των γιατρών του Ιδρύματος». Η καταγγελία της ΔΗΠΑΚ επισημαίνει ότι «ευθύνες έχουν η Νέα Δημοκρατία, που ασύστολα δημαγωγεί, και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΟΕΝΓΕ, ΠΟΕΔΗΝ που παριστάνουν τον Πόντιο Πιλάτο, για τα προβλήματα της πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και σιωπούν».

Η κατάσταση μπορεί να αλλάξει μόνο με την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των γιατρών του ΙΚΑ, που σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΔΗΠΑΚ είναι: Αναβάθμιση των υπηρεσιών του ΙΚΑ. Μονιμοποίηση ιατρικού προσωπικού, υψηλά αμειβόμενου, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Δημόσια - δωρεάν υγεία με χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό και τους εργοδότες. Αναβάθμιση όλων των βαθμίδων υγείας, πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας, τριτοβάθμιας.

«Ν' αναβαθμιστεί το δημόσιο σύστημα υγείας»

Συσκέψεις - συγκεντρώσεις σε Λάρισα και Βόλο για τις προωθούμενες αλλαγές στο ΙΚΑ

Την επιτακτική ανάγκη αγωνιστικής διεκδίκησης της διατήρησης και αναβάθμισης του δημόσιου συστήματος υγείας επισήμανε ο Θωμάς Κακκαβάς, εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΚΑ, μιλώντας σε συσκέψεις - συγκεντρώσεις στη Λάρισα και στο Βόλο, που διοργάνωσαν το Εργατικό Κέντρο και η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών, αντίστοιχα.

Αναφερόμενος ο Θωμάς Κακκαβάς στις αντιδραστικές αλλαγές που προωθούνται σε βάρος της δημόσιας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, τόνισε ότι είναι άμεσα συνδεδεμένες με την επιχείρηση της κυβέρνησης να περάσει τα αντιασφαλιστικά μέτρα. Και υπογράμμισε ότι αυτές οι αλλαγές δίνουν καίριο χτύπημα στον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης και κινούνται προς όφελος των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών, τονίζοντας πως δε δημιουργείται κανένα κέντρο υγείας και κανένα άλλο υποκατάστημα, τα έξοδα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης θα συνεχίσουν την ανοδική πορεία και θα πληρώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία και ότι δεν παίρνεται κανένα μέτρο ελέγχου των τιμών που επιβάλλουν στα φάρμακα οι μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες, οι οποίες ευθύνονται για τις αυξήσεις τους. Ο Θ. Κακκαβάς τόνισε ότι για μια ακόμα φορά οι δαπάνες για την περίθαλψη θ' αυξηθούν και το βάρος θα πέσει στις πλάτες των ασφαλισμένων και υπογράμμισε ότι αυτές οι εξελίξεις θα πρέπει αντιμετωπιστούν αγωνιστικά από τους εργαζόμενους.

Οσον αφορά στον αγώνα των γιατρών του ΙΚΑ είπε ότι «αν περιοριστούν οι γιατροί που δουλεύουν στο ΙΚΑ, η περίθαλψη που θα παρέχεται σε περισσότερους ανθρώπους θα είναι ακόμα χειρότερη. Πρέπει να έχουν δουλιά πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, για να υπάρχει καλύτερη αντιμετώπιση των ασθενών και σ' αυτό το αίτημά τους είμαστε αλληλέγγυοι».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ