Παρασκευή 13 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΙΑΤΡΟΙ ΙΚΑ
Αγωνιστική απάντηση στον αυταρχισμό

Πήραν μέρος στην απεργία του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, ενώ η Ολομέλεια της Διοίκησης της Ομοσπονδίας τους (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ) αποφάσισε τέσσερις νέες πενθήμερες απεργίες

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συνέλευση του Συλλόγου των συμβασιούχων
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συνέλευση του Συλλόγου των συμβασιούχων
Οι γιατροί του ΙΚΑ αγνόησαν τις απειλές της κυβέρνησης και της Διοίκησης του Ιδρύματος και πήραν μαζικά μέρος χτες στην απεργία αλληλεγγύης που κήρυξε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), ενώ η Ολομέλεια της Ομοσπονδίας των Γιατρών του ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ) αποφάσισε τέσσερις επαναλαμβανόμενες πενθήμερες απεργίες. Η συμμετοχή αυτή αποτελεί και απάντηση στις συγχύσεις που δημιουργήθηκαν για το αν είναι νόμιμη ή όχι η απεργία του ΠΙΣ, αλλά και απάντηση στις ταλαντεύσεις ορισμένων στελεχών απέναντι στην αυταρχική επίθεση. Ακόμα οι συνδικαλιστικοί φορείς καλούν τους γιατρούς να πάρουν μαχητικά μέρος και σήμερα, δεύτερη μέρα απεργίας του ΠΙΣ.

Χτες συνεδρίασε εκτάκτως η Ολομέλεια της Διοίκησης της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ και «διερμηνεύοντας τα αισθήματα πικρίας και αγανάκτησης των 8.500 γιατρών του ΙΚΑ για τη γνωστή δικαστική προσφυγή» κήρυξε τέσσερις νέες πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις πανελλαδικά, που ξεκινούν στις 20.7.2001. Ταυτόχρονα η ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ κάλεσε σε δημόσιο διάλογο τους αρμόδιους τη Δευτέρα 16.7.2001 στα Γραφεία του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ).

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της Διοίκησης της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ, Ε. Αθανασόπουλος, κατήγγειλε τον αυταρχισμό της Διοίκησης του ΙΚΑ και κάλεσε το διοικητή Μ. Νεκτάριο να σταματήσει την αυταρχική αντιμετώπιση των γιατρών προειδοποιώντας ότι εάν συνεχίσει, θα υπάρξει σκληρότερη απάντηση.

Απαντώντας στο ερώτημα γιατί η ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ προκήρυξε την έναρξη των κινητοποιήσεων στις 20.7.2001 -μέρα πρόσκλησης στο διάλογο από τους υπουργούς Εργασίας και Υγείας- ο Ελ. Αθανασόπουλος απάντησε: «Δε σκοπεύουμε να πηγαίνουμε στο διάλογο μόνο για το διάλογο και μένουν στην ομηρία οι χιλιάδες συμβασιούχοι». Επειτα -πρόσθεσε- υπάρχει η πρόσκληση στο δημόσιο διάλογο στον οποίο η κυβέρνηση μπορεί να εκφράσει την πολιτική της βούληση. Ο πρόεδρος της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ ευχαρίστησε όλες τις μαζικές οργανώσεις για την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των γιατρών, ζήτησε την κατανόηση των ασφαλισμένων από την ταλαιπωρία, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι στο επίκεντρο των κινητοποιήσεων είναι η αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, όπου σήμερα οι ασφαλισμένοι -και ιδιαίτερα οι συνταξιούχοι- υποβάλλονται στην ταλαιπωρία «με τις ουρές».

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου των Γιατρών Αθήνας - Πειραιά με ανακοίνωσή του τονίζει ότι η συμμετοχή στην απεργία του ΠΙΣ είναι καλυμμένη και από την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου που έγινε στις 9.7.2001. «Ο διοικητής του ΙΚΑ οφείλει να ξεχάσει τις απειλές του για απολύσεις γιατρών, γιατί δυναμιτίζει το διάλογο και θα οδηγήσει σε δυναμικότερους αγώνες» υπογραμμίζει ο ΣΕΥΠΙΚΑ Αθήνας - Πειραιά.

Επίσης οι συμβασιούχοι δεν πτοήθηκαν από την απειλή του διοικητή του ΙΚΑ Μ. Νεκτάριου ότι είναι παράνομη η στάση εργασίας που αποφάσισε ο Σύλλογός τους και πραγματοποίησαν την προγραμματισμένη για χτες Γενική τους Συνέλευση.

Η Συνέλευση του Συλλόγου Συμβασιούχων Γιατρών ΙΚΑ Αττικής αποφάσισε τη συμμετοχή της και σήμερα στην απεργία του ΠΙΣ, ενώ εξέδωσε ψήφισμα καταδίκης για την αντιδημοκρατική στάση της Διοίκησης. Επίσης ζητούν την πλήρη κατοχύρωση των υπαλληλικών τους δικαιωμάτων με πλήρη ασφάλιση και συνταξιοδότηση, καθώς και την αναγνώριση ως συντάξιμου του χρόνου εργασίας μέχρι τώρα.

Η συνέλευση των συμβασιούχων αποφάσισε τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ.

Υπόσχεση για
«καθολική αξιοποίηση»

Ο πρόεδρος του Συλλόγου των Συμβασιούχων Σπ. Προβατάς διάβασε στη συνέλευση χτεσινή επιστολή του υπουργού Υγείας Αλ. Παπαδόπουλου προς το Σύλλογο, στην οποία αναφέρει: «Η κυβέρνηση έχει ήδη δεσμευτεί να σχεδιάσει και να υλοποιήσει ένα ενιαίο σύστημα δημόσιας πρωτοβάθμιας φροντίδας, το οποίο θα λειτουργεί με αποτελεσματικό και σύγχρονο τρόπο προς όφελος των πολιτών. Οπως έχει κατ' επανάληψη τονιστεί, το υπουργείο Εργασίας συνεργάζεται στενά με το υπουργείο Υγείας και το αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας θα τεθεί υπόψη όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Οι εργασιακές σχέσεις των γιατρών του ΙΚΑ θα αντιμετωπιστούν μέσα στο πλαίσιο της συγκρότησης του συστήματος δημόσιας πρωτοβάθμιας φροντίδας έπειτα από ουσιαστικό και εξαντλητικό διάλογο μαζί τους για την καθολική αξιοποίησή τους στο νέο σύστημα».

Ωστόσο η υπόσχεση της καθολικής αξιοποίησης δε διασφαλίζει και τη μονιμότητα των συμβασιούχων.

Ο Σπ. Προβατάς μεταφέροντας στη συνέλευση τα αποτελέσματα των συναντήσεών του με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, είπε ότι υπήρξε αναγνώριση γενικώς των αιτημάτων ως δίκαιων, αλλά ο Σύλλογος δεν πήρε τη διαβεβαίωση ότι θα στηρίξουν τη μονιμοποίηση. «Οι θέσεις και των δύο κομμάτων ήταν παραπλήσιες» σχολίασε ο Σπ. Προβατάς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ