Παρασκευή 13 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΓΕΙΑ - ΠΡΌΝΟΙΑ
Λαϊκό δικαίωμα και κρατική υποχρέωση

Προκήρυξη της Αχτίδας Υγείας-Πρόνοιας της ΚΟΑ του ΚΚΕ

«Η Υγεία-Πρόνοια είναι λαϊκό δικαίωμα και κρατική υποχρέωση. Δεν είναι εμπορεύσιμο είδος. Το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα δεν το χάρισε κανένας. Είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιων, σκληρών, αιματηρών αγώνων. Αποτελεί κατάκτηση όλων αυτών, που με τη δουλιά τους παράγουν τον πλούτο. Ενα πολύ μικρό μέρος από αυτόν, αποτελεί τη Σύνταξη, την Υγεία και την Πρόνοια».

Τα παραπάνω τονίζει σε προκήρυξή της η Αχτίδα Υγείας-Πρόνοιας της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ. «Αυτό το ανεπαρκές σύστημα, συνεχίζει η προκήρυξη, που διεκδικήθηκε και κατακτήθηκε από τους εργαζόμενους, όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις, με την πολιτική εξυπηρέτησης του μεγάλου κεφαλαίου, ποτέ δεν το θεώρησαν δεδομένο. Πάντα ακολουθούσαν την αρχή "παίρνω από τον εργαζόμενο το μέγιστο και του δίνω το ελάχιστο", ανάλογα με τους κάθε φορά πολιτικούς και κοινωνικούς συσχετισμούς. Σ' αυτή την πολιτική οφείλεται η ανεπάρκεια του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος, το επίπεδο και η ποιότητα παροχών Υγείας και του ΙΚΑ, στα εκατομμύρια των ασφαλισμένων και των οικογενειών τους. Σ' αυτή την πολιτική οφείλεται η αδυναμία της αξιοποίησης της επιστήμης, της τεχνολογίας, της ανθρώπινης γνώσης, προς όφελος των λαϊκών αναγκών. Σήμερα οι πολιτικές δυνάμεις της λεγόμενης παγκοσμιοποίησης και της ελεύθερης αγοράς, με επικεφαλής το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, κλιμακώνουν την επίθεσή τους. Προωθούν τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις και στο χώρο της Υγείας-Πρόνοιας».

«Η κύρια κατεύθυνσή τους, τονίζεται στην προκήρυξη, είναι η δραστική μείωση της κρατικής χρηματοδότησης της Υγείας και η μετάθεση των οικονομικών βαρών, ακόμα περισσότερο στους εργαζόμενους. Είτε απευθείας, είτε μέσω των ασφαλιστικών ταμείων. Να ελαφρύνουν τις υποχρεώσεις του κεφαλαίου και να εντείνουν την εκμετάλλευση των εργαζομένων. Αυτά αποτελούν μέρος της γενικότερης στρατηγικής, για ανατροπή του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος. Σ' αυτό το γενικότερο κυβερνητικό στόχο υποτάσσονται τα νομοσχέδια και οι παρεμβάσεις του διοικητή του ΙΚΑ και των υπουργών Εργασίας και Υγείας -Πρόνοιας».

Οι κινητοποιήσεις στο ΙΚΑ

«Αυτό προωθούν και στο ΙΚΑ, συνεχίζει η προκήρυξη. Μέσα από ένα σύστημα περικοπών και περιορισμών, προσαρμόζουν τις παροχές στο κατώτατο επίπεδο. Η κρατική παροχή περιορίζεται στην αντιμετώπιση των φαινομένων εξαθλίωσης. Από κει και πέρα οι εργαζόμενοι θα αγοράζουν υπηρεσίες Υγείας, ανάλογα με την οικονομική τους δυνατότητα. Είναι ακριβώς η πολιτική της εμπορευματοποίησης της Υγείας-Πρόνοιας. Προσαρμόζουν και το ΙΚΑ στο καθεστώς της επιχειρηματικής δράσης. Δεν είναι τυχαίο, ότι πριν ακόμα εφαρμοστεί ολοκληρωτικά το σχέδιό τους, ο ιδιωτικός τομέας επενδύει και δραστηριοποιείται, τόσο στο συνταξιοδοτικό, όσο και στους τομείς της Υγείας-Πρόνοιας. Δεν είναι τυχαίο, ότι αυτά τα μέτρα βρήκαν ένθερμους υποστηρικτές τους βιομηχάνους, τις ασφαλιστικές εταιρίες και τους ιδιοκτήτες νοσοκομείων ΑΕ. "Δείξε μου τους φίλους σου να σου πω ποιος είσαι", λέει ο λαός».

«Οι τελευταίες κινητοποιήσεις, συνεχίζει η προκήρυξη, και στο χώρο του ΙΚΑ, αντικειμενικά έφεραν στο προσκήνιο την ανάγκη διεκδίκησης ενός δημόσιου, αναβαθμισμένου και δωρεάν Συστήματος Υγείας, για όλο το λαό. Ενα σύστημα πλήρως χρηματοδοτούμενο από τον κρατικό προϋπολογισμό και τους εργοδότες. Το ΚΚΕ υποστηρίζει την ευρύτερη συσπείρωση και τους αγώνες, που έχουν αυτό το στόχο».

Οι εξελίξεις και στο ΙΚΑ, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, αναδεικνύουν ορισμένα κρίσιμα ερωτήματα.

  • Μπορεί να συνυπάρχει η Υγεία ως αγαθό, που το απολαμβάνει η λαϊκή οικογένεια, με την επιχειρηματική δράση;
  • Μπορούν οι επιστήμονες να ασκήσουν το κοινωνικό τους ρόλο, χωρίς μόνιμη, πλήρη και αποκλειστική απασχόληση με αξιοπρεπείς αμοιβές;
  • Ποιος ωφελείται όταν η πολιτική, που ασκείται σήμερα, οδηγεί τους εργαζόμενους ως ασθενείς και τους επιστήμονες ως εργαζόμενους στο εμπόριο του ιδιωτικού τομέα;

«Αυτοί που ωφελούνται απ' αυτή την πολιτική είναι η επιχειρηματική δράση και το κεφάλαιο. Αυτοί που θίγονται είναι ο λαός και οι εργαζόμενοι. Να γιατί η πάλη πρέπει να έχει στόχο την κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στον τομέα της Υγείας -Πρόνοιας», τονίζεται στην προκήρυξη.

Το ΚΚΕ καταγγέλλει τον αυταρχισμό

«Το ΚΚΕ, συνεχίζει η προκήρυξη, προειδοποιεί. Δεν υπάρχει τρόπος να γλιτώσει κανείς, μέσα στα πλαίσια της σημερινής αντιλαϊκής πολιτικής. Ο δρόμος είναι η συσπείρωση και η ένταση της πάλης. Η αντιμετώπιση και ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής και του αυταρχισμού. Το ΚΚΕ καταγγέλλει στο λαό, στους εργαζόμενους, τον κυβερνητικό αυταρχισμό και την τρομοκρατία. Την επιστράτευση των δικαστηρίων και της αστυνομοκρατίας για το χτύπημα των αγώνων και στο χώρο της Υγείας. Ο δρόμος είναι η διεκδίκηση λύσης και ικανοποίησης των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Λύση θα δίνει η αγωνιστική συσπείρωση, ενάντια στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις και στα αντιδραστικά μέτρα που προωθεί το ΠΑΣΟΚ και στηρίζει η ΝΔ. Αγωνιστική συσπείρωση απαλλαγμένη από τις "αυταπάτες" του ΣΥΝ για ισότιμη συνύπαρξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Αυτό αποδείχτηκε ότι είναι το όχημα περάσματος των ανατροπών, μέθοδος παραπλάνησης και αφοπλισμού του λαϊκού κινήματος. Αποτελεί την κεντροαριστερή εκδοχή υποστήριξης του ιδιωτικού τομέα και των νόμων της αγοράς».

Και η προκήρυξη καταλήγει: «Σήμερα αποτελεί ανάγκη η συγκρότηση Μετώπου απ' όλους όσοι έχουν συμφέρον να αλλάξουν οι συσχετισμοί σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο. Για ένα δημόσιο δωρεάν αναβαθμισμένο Σύστημα Υγείας -Πρόνοιας, που θα ικανοποιεί τις λαϊκές ανάγκες, αλλά και τους εργαζόμενους σ' αυτό. ΚΚΕ ισχυρό-Μέτωπο Λαϊκό. Η δύναμη και ο δρόμος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ