Παρασκευή 13 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΛΤΑ
Χρειάζονται (και) άλλες απεργίες

Με μια «ντουφεκιά» στον αέρα οι ηγεσίες των ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ στα ΕΛΤΑ «αντιμετώπισαν» χτες την ολομέτωπη επίθεση κυβέρνησης και ιδιωτών στο δημόσιο ταχυδρομείο, τους εργαζομένους και τους πελάτες του. Εκαναν χτες μια «απεργία του καναπέ» χωρίς να δίνουν συνέχεια σε αναγκαίες κινητοποιήσεις. Οι ταξικές δυνάμεις του χώρου καλούν τα λαϊκά στρώματα σε εγρήγορση, προειδοποιώντας για τα δεινά που θα φέρει η ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης.

Η ηγεσία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ταχυδρομικών ζητά προσλήψεις, να σταματήσει η ιδιωτικοποίηση των ΕΛΤΑ και να εκσυγχρονιστεί η επιχείρηση. Ομως διοργάνωσε μια απεργία δίχως καν μια συγκέντρωση των εργαζομένων, μια πορεία. Ισως γι' αυτό το λόγο, στο πλαίσιο επίφασης αγώνα και οργανωτικής αδράνειας, αρκετά ταχυδρομικά γραφεία λειτούργησαν κανονικά - όπως αναφέρουν γνώστες του χώρου - έστω κι αν η ηγεσία μιλά για συμμετοχή στην απεργία άνω του 80% των εργαζομένων.

Αυτή η κατάσταση πρέπει να αλλάξει άρδην, καθώς είναι σε εξέλιξη η επίθεση της κυβέρνησης - και όσων πολιτικών δυνάμεων συμφωνούν με τις λογικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης - ενάντια στο δημόσιο ταχυδρομείο και τα λαϊκά στρώματα που το χρησιμοποιούν.

Η κυβέρνηση βγάζει στο σφυρί το 25% της μητρικής και το 50% της θυγατρικής, των ταχυμεταφορών. Αυξάνει κατακόρυφα τα ταχυδρομικά τέλη (πρόσφατα αποφάσισε αυξήσεις μέχρι και 50% σε κάποιες υπηρεσίες) κάνοντας και το αγαθό της επιστολικής επικοινωνίας πανάκριβο και δυσπρόσιτο για τους εργαζομένους, εμπόρευμα. Χρησιμοποιεί αυτά τα πανάκριβα τέλη ως δέλεαρ για τους επίδοξους ιδιώτες αγοραστές του ΕΛΤΑ. Οι τελευταίοι, όταν έρθουν, όλοι αναμένουν ότι θα καταργήσουν υπηρεσίες και ταχυδρομικά γραφεία στις απομακρυσμένες, νησιωτικές και ακριτικές περιοχές, με το πρόσχημα ότι είναι ελλειμματικά.

Μπροστά σε αυτήν την «προοπτική» τόσο οι εργαζόμενοι στο δημόσιο ταχυδρομείο, όσο και όλοι οι άλλοι εργαζόμενοι, οφείλουν να αντιδράσουν. Οπως τονίζει δε η «Δημοκρατική Συνεργασία - ΕΛΤΑ» οφείλουν να προσπεράσουν τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις αγώνα από τα κάτω. Με απεργιακές επιτροπές και επιτροπές αγώνα, για να αποτραπεί η ιδιωτικοποίηση των ΕΛΤΑ και γενικότερα η ανατροπή των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων που πλήττουν όλο τον εργαζόμενο κόσμο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ