Παρασκευή 13 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Σύμβαση υποταγής και ειδικά προνόμια για τους εργατοπατέρες

Δριμύτατη καταγγελία από την ΕΣΑΚ

Σύμβαση κομμένη και ραμμένη στις απαιτήσεις των εργοδοτών υπέγραψε για ακόμα μια φορά η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδος (ΟΤΟΕ). Οι αυξήσεις της τάξης του 4,2%, η μετάθεση για αργότερα της συμφωνίας για το ξεπούλημα του ωραρίου εργασίας και η μείωση κατά 0,5% στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων είναι αυτά που συμφώνησε η ηγεσία της ΟΤΟΕ με τους εργοδότες. Η ΕΣΑΚ Εργαζομένων στις Τράπεζες, που από την αρχή είχε διαφωνήσει και είχε καταθέσει συγκεκριμένο διεκδικητικό πλαίσιο, με ανακοίνωσή της, καταγγέλλει την ηγεσία της ΟΤΟΕ και χαρακτηρίζει τη σύμβαση ως «σύμβαση υποταγής».

Υπογραμμίζει ότι η σύμβαση που υπέγραψε η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ είναι αποτέλεσμα της τακτικής του συμβιβασμού και της συναίνεσης, καθώς και η φετινή σύμβαση όχι μόνο δε θα δώσει αυξήσεις, αλλά θα επιφέρει νέες απώλειες. Η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ είναι υπεύθυνη απέναντι στους εργαζόμενους και ιδιαίτερα για τους νέους που αμείβονται με μισθούς πείνας.

Μάλιστα η ΕΣΑΚ καταγγέλλει ότι η ΟΤΟΕ είναι υπεύθυνη γιατί έχει αποδεχτεί και προπαγανδίζει τις ανοησίες των εργοδοτών όπως: «... είναι ανάγκη να ανέβει η ανταγωνιστικότητα των τραπεζών γιατί έτσι θα έχουμε φθηνές υπηρεσίες και χαμηλά επιτόκια. Οι τράπεζες δεν αντέχουν αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό γιατί θα κινδυνέψουν τα κέρδη τους και οι μετοχές τους (τα 2,5 τρισ. καθαρά κέρδη της τελευταίας διετίας, όταν οι τραπεζοϋπάλληλοι είχαν απώλειες, δείχνουν ποιον εξυπηρετούν οι συμβάσεις που υπογράφει η ΟΤΟΕ). Εχουμε κοινά συμφέροντα (εργαζόμενοι - εργοδότες), δηλαδή οι εργαζόμενοι με 150.000 δραχμές καθαρά έχουν τα ίδια συμφέροντα με τους Λάτση, Βαρδινογιάννη, Κωστόπουλο και Σάλα».

Σ' ό,τι αφορά το ωράριο εργασίας, η ΕΣΑΚ υπογραμμίζει ότι «οι εργοδότες, αλλά και η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ, κάτω από την καθολική αντίδραση των εργαζομένων στα σχέδια ανατροπής του ωραρίου εργασίας και συναλλαγών, για ωράρια 8 το πρωί με 8 το βράδυ, Σάββατο και Κυριακή και βάρδιες, έκαναν πίσω. Εκαναν έναν ελιγμό, μεταθέτοντας για το 2002 την προσπάθεια ξεπουλήματος και ανατροπής του ωραρίου. Το "δόλωμα" (35ωρο - "μαϊμού") που έπαιζε το ρόλο του Δούρειου Ιππου δεν έπιασε. Μέσα από τη διμερή επιτροπή (εργοδότες - ΟΤΟΕ), που συμφωνήθηκε με τη σύμβαση, θα προσπαθήσουν να αμβλύνουν τις αντιθέσεις των εργαζομένων. Θα επιχειρήσουν με διάφορες μελέτες - έρευνες να πείσουν τους εργαζόμενους να αποδεχτούν το ξήλωμα του ωραρίου, να αποδεχτούν τον εργασιακό μεσαίωνα».

Η ΕΣΑΚ Τραπεζών από την αρχή είχε προτείνει ένα άλλο διεκδικητικό πλαίσιο, το οποίο περιλάμβανε: Ουσιαστικές αυξήσεις, ιδιαίτερα για τους νέους εργαζόμενους, Α κλιμάκιο του Ενιαίου Μισθολογίου 250.000 δραχμές και διατήρηση της σχέσης πρώτου με καταληκτικού. Μείωση των ωρών εργασίας, 35 ώρες την εβδομάδα. Δραστική μείωση των επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια. Ενιαίες διατάξεις για τους οργανισμούς υπηρεσίας. Αξίωση για σταμάτημα του σύγχρονου δουλεμπόρου.

Τέλος η ΕΣΑΚ αναφέρει ότι: «Οι "ηγέτες" της ΟΤΟΕ αφού συμφώνησαν στις τεράστιες αυξήσεις στα κλιμάκια και όχι στα καταβαλλόμενα, αφού μετέθεσαν χρονικά το παζάρι για το ξεπούλημα του ωραρίου, φρόντισαν την πάρτη τους. Συμφώνησαν να επικαιροποιήσουν την κατάπτυστη σύμβαση που είχαν υπογράψει πριν τρία χρόνια και προέβλεπε στους εκλεγμένους και αποσπασμένους συνδικαλιστές επιδόματα έως και 220.000 δραχμές το μήνα και προαγωγές μέχρι το βαθμό του υποδιευθυντή. Αίσχος. Από την πλευρά των ΕΣΑΚιτών κανένας δεν κάνει χρήση των λεγόμενων προνομίων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ