ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Μάρτη 2000
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Δυναμική διαδήλωση εργαζομένων στην αμυντική βιομηχανία

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-

Μαχητική διαδήλωση στους δρόμους του Βουκουρεστίου πραγματοποίησαν χτες πάνω από 10.000 Ρουμάνοι απολυμένοι και εργαζόμενοι σε βιομηχανίες του αμυντικού τομέα και αεροναυπηγικής. «Σήμερα διαδηλώνουμε... αύριο θα ρίξουμε βόμβες», φώναζε εξαγριωμένο το πλήθος των εργατών, εκφράζοντας μ' αυτό το σύνθημα την οργή τους για την εξαθλίωση της πολεμικής βιομηχανίας της Ρουμανίας από τις τελευταίες κυβερνήσεις.

Οι διαδηλωτές προχώρησαν αργότερα στο στήσιμο μπλόκων στους κεντρικούς δρόμους του Βουκουρεστίου. Οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που παρακολούθησαν τη διαδήλωση των εργατών περιορίστηκαν να φτιάξουν κλοιό «ασφαλείας» έξω από το κτίριο της κυβέρνησης και το προεδρικό μέγαρο, όπου στη συνέχεια επρόκειτο να φθάσει ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ, Αμερικανός στρατηγός Γουέσλεϊ Κλαρκ. Ο Κλαρκ συζήτησε χτες το απόγευμα με τους Ρουμάνους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας «σχέδιο ανασυγκρότησης» των ρουμανικών ενόπλων δυνάμεων».

Πολλοί από τους χιλιάδες που συμμετείχαν στη διαδήλωση ήταν άνεργοι. Οσοι από τους διαδηλωτές εξακολουθούν να εργάζονται στην αμυντική βιομηχανία, προειδοποίησαν πως θα προχωρήσουν σε επ' αόριστον απεργία, εάν η κυβέρνηση δεν υιοθετήσει άμεσα μία κεντρική στρατηγική για την επιβίωση της αμυντικής βιομηχανίας, την προστασία των 42.000 Ρουμάνων που απασχολούνται σ' αυτήν και τη ματαίωση οποιωνδήποτε σχεδίων για την κλιμάκωση του κύματος απολύσεων.

Ο Γκιόργκε Σόρα, συνδικαλιστής ηγέτης της κεντρικής ομοσπονδίας συνδικάτων «Αλληλεγγύη», στη διάρκεια ομιλίας του προς τους διαδηλωτές, υποστήριξε πως δίχως τη λήψη μέτρων η «αμυντική βιομηχανία της χώρας βαδίζει ολοταχώς προς τον... τάφο», ενώ πρόσθεσε για παράδειγμα πως μόνον το 15% από το σύνολο των 7.600 εργαζομένων στη βιομηχανία «Τοχάν» απασχολείται με πλήρες ωράριο, ενώ χιλιάδες άλλοι έχουν μείνει δίχως δουλιά εδώ και δύο μήνες.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μαζικό συλλαλητήριο στις 24 του Μάρτη

Συγκέντρωση - συλλαλητήριο αντίστασης στα εγκλήματα του ΝΑΤΟ και των Αμερικανών και τιμής στα θύματα των δολοφονικών βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία, οργανώνει στις 24 Μάρτη η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ). Η συγκέντρωση που γίνεται με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την έναρξη των βομβαρδισμών, θα πραγματοποιηθεί έξω από την κεντρική πύλη του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Του χώρου -σύμβολο της υποταγής και πλήρους εμπλοκής της χώρας μας στο βρώμικο πόλεμο εναντίον του γιουγκοσλαβικού λαού.

Για την καλύτερη οργάνωση του Παλλαϊκού Συλλαλητηρίου, η ΕΔΥΕΘ καλεί τους φορείς του λαού, της νεολαίας της πόλης και τους παράγοντες της πνευματικής ζωής, σε σύσκεψη τη Δευτέρα 6 Μάρτη στις 7 το απόγευμα, στη μεγάλη αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

Σε σχετική ανακοίνωσή της αναφέρει: «Συμπληρώνεται στις 23 του Μάρτη ένας χρόνος από την έναρξη των βάρβαρων βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, που βύθισαν το λαό της γειτονικής χώρας στον όλεθρο και προξένησαν πρωτοφανείς υλικές καταστροφές και απώλειες ανθρώπινων ζωών». Στη μαύρη αυτή επέτειο, η ΕΔΥΕΘ καλεί το λαό και τη νεολαία της Θεσσαλονίκης, τους φορείς που πέρυσι έδωσαν το βροντερό «παρών» τους και συμμετείχαν στις λαμπρές αντιπολεμικές εκδηλώσεις αλληλεγγύης στο γιουγκοσλαβικό λαό, να συμμετέχουν μαζικά στο συλλαλητήριο και να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στα εγκληματικά έργα των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ. Να τιμήσουν τα αθώα θύματα των δολοφονικών βομβαρδισμών.

«Την παραμονή της εθνικής επετείου, της Επανάστασης του 1821, ο λαός και η νεολαία της Θεσσαλονίκης, όπως και όλος ο ελληνικός λαός, τιμώντας τους αγώνες των προγόνων μας, υπερασπιζόμαστε την εθνική μας κυριαρχία και ανεξαρτησία, τις ελευθερίες του λαού μας, εναντιωνόμενοι στους μακελάρηδες του γιουγκοσλαβικού λαού, εκδηλώνοντας την αλληλεγγύη μας σ' αυτόν», επισημαίνει η ΕΔΥΕΘ.

ΙΤΑΛΙΑ
Εξάρθρωση κυκλώματος παιδεραστίας

ΜΙΛΑΝΟ.-

«Πολίτες υπεράνω υποψίας», που τύγχαναν θαυμασμού από αρκετούς, λόγω των τίτλων και των περγαμηνών τους, συμμετείχαν σε κύκλωμα παιδεραστίας, που δρούσε κυρίως μέσω του αχανούς και «απρόσωπου» κόσμου του Διαδικτύου.

Χτες όμως πιάστηκαν στα πράσα - έπειτα από έρευνες που κράτησαν ένα χρόνο - όταν 300 αστυνομικοί πραγματοποίησαν συλλήψεις και κατάσχεση πορνογραφικού υλικού σε 40 ιταλικές πόλεις, εξαρθρώνοντας το κύκλωμα. Οπως έγινε γνωστό από τις ιταλικές αρχές, συνελήφθησαν οκτώ άτομα, μεταξύ των οποίων ένας δημοσιογράφος στο Ούντινε, ένας στρατιωτικός στο Μιλάνο, ένας καθηγητής πανεπιστημίου στο Αβελίνο, ένας επιθεωρητής του υπουργείου Υγείας στην Αγκόνα και ένας γεωπόνος στη Ρώμη, οι οποίοι κατηγορούνται για σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκων με τη διάδοση πορνογραφικών φωτογραφιών μέσω Ιντερνετ.

Εκτός των συλληφθέντων υποβλήθηκαν επίσης μηνύσεις και εναντίον άλλων 18 ατόμων, ενώ κατασχέθηκαν 18 ηλεκτρονικοί υπολογιστές, 1.000 Fl disk και 2.500 CD. Τα μέλη του κυκλώματος, μέσω του διαδικτύου, περνούσαν φωτογραφίες ανηλίκων σε διάφορες στάσεις, πολλές από τις οποίες είχαν ληφθεί με τη βία. Επίσης, υπήρχε μια Chat Line - δηλαδή συνομιλία ον λάιν - αλλά δεν μπορούσαν να συνδεθούν όλοι. Οι παιδεραστές, χάρη σε έναν κωδικό αριθμό, μπορούσαν να «ταξιδέψουν», έχοντας στη διάθεσή τους χιλιάδες φωτογραφίες ανηλίκων, καθώς και βίντεο, που ανανεώνονταν κάθε μήνα. Επίσης, το κύκλωμα είχε διασυνδέσεις στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Πολωνία και τη Φιλανδία απ' όπου έφθανε το υλικό. Στο μεταξύ, αναμένεται ότι η ανάκριση των συλληφθέντων θα δώσει νέα στοιχεία που προβλέπεται να οδηγήσουν στο να αποκαλυφθεί ποιοι ήταν οι προμηθευτές που εκμεταλλεύονταν τα ανήλικα παιδιά.

«Τσιράκια» στα μέτρα εναντίον της Γιουγκοσλαβίας

Σε τσιράκια των «γερακιών» του ΝΑΤΟ και γραμματοκομιστές της ΕΕ έχουν μετατραπεί οι κυβερνώντες, που έφτασαν στο σημείο να ανταλλάσσουν μεταξύ τους λίστες και βιογραφικά στοιχεία αξιωματούχων της ΟΔ της Γιουγκοσλαβίας ή πολιτών που υποστηρίζουν την κυβέρνηση Μιλόσεβιτς, προκειμένου να διαπιστωθεί αν τηρούν λογαριασμούς σε τράπεζες της Ελλάδας. Στα πλαίσια των συμφωνιών που έχουν κάνει με τους εταίρους τους για την «επιβολή κυρώσεων κατά της Γιουγκοσλαβίας», έχει στηθεί ένας ολόκληρος μηχανισμός, συμπληρωματικός στις εγκληματικές ενέργειες και τους βομβαρδισμούς του περασμένου χρόνου. Τα παραπάνω προκύπτουν από στοιχεία που δημοσιοποίησε χτες η Λ. Κανέλλη στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που έδωσε η Αλ. Παπαρήγα στο Ζάππειο.

Λίστα με 21 ονόματα παραγόντων (στελεχών της κυβέρνησης και των ενόπλων δυνάμεων) της ΟΔ της Γιουγκοσλαβίας καθώς και 20 πολιτών που «υποστηρίζουν το καθεστώς Μιλόσεβιτς» έφτασε από τη Μ. Βρετανία στις 3 του Φλεβάρη στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Η λίστα αυτή είχε φτάσει στα χέρια όλων των κυβερνήσεων των χωρών - μελών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Στις καταστάσεις υπάρχει το πλήρες ονοματεπώνυμο του ...«κατηγορούμενου», η ημερομηνία γέννησής του και ο αριθμός διαβατηρίου. Οι υπηρεσίες του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, προφανώς με εντολή του Γ. Παπανδρέου, έστειλαν πάραυτα τις κατάπτυστες αυτές λίστες στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Ηδη από τις 15 του Φλεβάρη η διεύθυνση της Νομισματικής Πολιτικής και Τραπεζικών Εργασιών της Τράπεζας Ελλάδας έστειλε τις λίστες με σχετική εγκύκλιο προς ΟΛΕΣ τις εμπορικές τράπεζες για... τα περαιτέρω! Δηλαδή, στα πλαίσια των αποφάσεων της ΕΕ και του ΝΑΤΟ για την επιβολή κάθε είδους εμπάργκο στη Γιουγκοσλαβία, η κυβέρνηση Σημίτη κάλεσε την Τράπεζα Ελλάδας και εκείνη με τη σειρά της τις εμπορικές τράπεζες της χώρας να καταγράψουν (ή και να μπλοκάρουν) τις κινήσεις καταθέσεων και άλλων κεφαλαίων που είχαν σε ελληνικές τράπεζες παράγοντες της Γιουγκοσλαβίας, οι οποίοι στηρίζουν και υποστηρίζουν το καθεστώς Μιλόσεβιτς!

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χτες κατά τη συνέντευξη Τύπου, η Εμπορική Τράπεζα συνέχισε τη γραμματαποστολή προς τα υποκαταστήματά της, κάτι που θεωρείται βέβαιο ότι έκαναν και οι υπόλοιπες τράπεζες.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
Προς αύξηση της παραγωγής

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Τρεις χώρες, η Σαουδική Αραβία, η Βενεζουέλα και το Μεξικό σχεδιάζουν αύξηση της παραγωγής πετρελαίου, με απώτερο στόχο το δαμασμό της καλπάζουσας τιμής του αργού πετρελαίου Μπρεντ και να την κατεβάσουν στα 25 δολάρια το βαρέλι αντί των 30,70 δολαρίων που κοστίζει σήμερα.

Οι τρεις αυτές χώρες, που αποτελούν και υπερδυνάμεις στην παραγωγή πετρελαίου, η Σαουδική Αραβία, η Βενεζουέλα - μέλη του ΟΠΕΚ - και το Μεξικό - εκτός ΟΠΕΚ - όπως ανακοίνωσαν χτες είναι έτοιμες να προτείνουν στον ΟΠΕΚ να αυξήσει την ημερήσια παραγωγή του κατά 1,2 εκατομμύρια βαρέλια, από τον Απρίλη, όπως έγινε γνωστό από εκπροσώπους του οργανισμού. Οι τρεις χώρες, κατά τη συνάντησή τους την Πέμπτη, σε υπουργικό επίπεδο, αναμένεται να βάλουν τις τελικές πινελιές στη συμφωνία αύξησης της παραγωγής, η οποία φαίνεται να είναι έτοιμη, καθώς οι εκπρόσωποι των τριών είναι σε συνεχή επαφή τις τελευταίες μέρες.

Κρίνεται πάντως αμφίβολο αν η εν λόγω απόφαση για αύξηση της παραγωγής ανακοινωθεί μετά τη συνάντηση της Πέμπτης ή αν περιμένει τη δημοσίευσή της μέχρι την υπουργική συνάντηση του ΟΠΕΚ, στις 27 Μάρτη. Το «τρίο» θα ζητήσει επίσης από τον ΟΠΕΚ να προσθέσει στην ημερήσια παραγωγή του άλλα 500.000 βαρέλια, αν η αγορά αποδειχθεί ελαστική μετά την αρχική αύξηση της παραγωγής κατά 1,2 εκατομμύρια βαρέλια, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.

Περήφανη η κυβέρνηση για τις δυνάμεις κατοχής

Ο υφυπουργός Αμυνας είπε στη Βουλή ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις στο Κόσσοβο συνεισφέρουν στην ειρήνη και την ασφάλεια

Μ. Αγγουράκης: Να αποσυρθούν τώρα οι έλληνες στρατιώτες

Περήφανος για το έργο που προσφέρουν οι ελληνικές δυνάμεις κατοχής στο Κοσσυφοπέδιο, στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, εμφανίστηκε χτες στη Βουλή ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Δ. Αποστολάκης, ισχυριζόμενος μάλιστα ότι οι στρατιωτικές αυτές δυνάμεις συνεισφέρουν στη σταθερότητα, στην ειρήνη και την ασφάλεια της περιοχής!

Το θέμα έφερε με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκης ζητώντας μεταξύ άλλων την απόσυρση αυτών των δυνάμεων, αλλά ο υφυπουργός, εκτός από την περηφάνια του, ισχυρίστηκε ότι εάν έλειπαν αυτές οι δυνάμεις, οι σφαγές στην περιοχή θα συνεχίζονταν, λες και σήμερα δε σφάζονται ανηλεώς οι Σέρβοι κάτοικοι του Κοσσόβου. Ο Δ. Αποστολάκης είπε ότι η ίδια η Γιουγκοσλαβία θέλει την παρουσία των Ελλήνων και επικαλέστηκε τις υποχρεώσεις της χώρας μας από τη συμμετοχή της στους διεθνείς οργανισμούς.

Ο Μπ. Αγγουράκης στην τοποθέτησή του τόνισε ότι υφυπουργός εκτός των άλλων επιμένει να σιωπά για το βρώμικο ρόλο που θα παίξει το ΝΑΤΟικό στρατηγείο της Λάρισας όπως ομολόγησε ενώπιον του Κ. Σημίτη ο νέος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα.

Σχολιάζοντας τα περί επιθυμίας της Γιουγκοσλαβίας για την παραμονή των δυνάμεων επικαλέστηκε δήλωση του Σ. Μιλόσεβιτς σύμφωνα με την οποία το ΝΑΤΟ δεν τήρησε τη συμφωνία 12/44 με αποτέλεσμα χιλιάδες Σέρβοι να εκδιωχθούν από την περιοχή και εκατοντάδες να σκοτωθούν. Η δύναμη αυτή, είπε, αποτελεί το φύλο συκής για να καλύπτονται τα εγκλήματα του μεταμφιεσμένου ΟΥΤΣΕΚΑ και κάλεσε την κυβέρνηση να αντιδράσει άμεσα. Πρέπει είπε, να μπλοκάρετε τη ΝΑΤΟική άσκηση που θα γίνει στο Κόσσοβο, να μπλοκάρετε τη μεταφορά 2.000 στρατιωτών στην περιοχή, να αρνηθείτε στην αύξηση της ελληνικής συμμετοχής και να αποσύρετε τις δυνάμεις που έχει η χώρα μας στην περιοχή.

Στη δευτερολογία του ο υφυπουργός ανέφερε ότι απόφαση της κυβέρνησης είναι να μην αυξηθούν οι ελληνικές δυνάμεις.

«Δούρειος Ιππος» το οικονομικό «πακέτο» του Ετσεβίτ στα Τίρανα...

ΤΙΡΑΝΑ.-

Δίχως άλλως η επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετσεβίτ στην Αλβανία δε μπορούσε να γίνει με «άδεια χέρια» και δη σε μία περίοδο κρίσιμων εξελίξεων γενικότερα στα Βαλκάνια... Ο Τούρκος ηγέτης πρόσφερε, λοιπόν, ένα πακέτο οικονομικής βοήθειας, ύψους τουλάχιστον 120 εκατομμυρίων δολαρίων, προκειμένου να... εκσυγχρονιστεί ο αλβανικός στρατός μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια!

Ο Τούρκος πρωθυπουργός σε συνέντευξη Τύπου, που έδωσε τη Δευτέρα στα Τίρανα, υποσχέθηκε πως η ροή της τουρκικής βοήθειας ετησίως θα μπορούσε να ανέρχεται ακόμη και στα 80.000.000 δολάρια έως το 2004. Η προσφορά της Αγκυρας μπορεί να κριθεί ως «γενναιόδωρη», αν κανείς σκεφτεί πως το ποσό που ξοδεύουν ετησίως τα Τίρανα για αμυντικές δαπάνες δεν ξεπερνά τα 60.000.000 δολάρια.

Εάν πάντως η «προσφορά» του Ετσεβίτ είναι κάτι παραπάνω από μία υπόσχεση για τη δημιουργία εντυπώσεων, τότε πολλοί εκτιμούν πως η εξέλιξη αυτή θα ανοίξει νέο δρόμο για την επέκταση της τουρκικής επιρροής στην Αλβανία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην ευρύτερη γεωπολιτική σφαίρα. Πάντως, η χτεσινή ηλεκτρονική αμερικανική έκδοση στρατηγικών μελετών «Στράτφορ» έσπευσε να σχολιάσει πως «η Ελλάδα δε θα πρέπει να χαίρεται με την προοπτική της εδραίωσης της Τουρκίας στο άκρο των ελληνικών δυτικών συνόρων, αν και το ΝΑΤΟ αναμένεται να κερδίσει και απ' τα δύο μέτωπα». Σύμφωνα με το «Στράτφορ», με την παροχή στρατιωτικής εκπαίδευσης και χρηματοδότησης που προσφέρει η Τουρκία, αλλά και άλλες χώρες, «ο αλβανικός στρατός ίσως γίνει σταθερότερος, δίνοντας έτσι στο ΝΑΤΟ έναν καλό λόγο για να ετοιμάσει την αποχώρησή του από τα Βαλκάνια». Αν και το δεύτερο είναι απίθανο να συμβεί, εντούτοις η πρόβλεψη του «Στράτφορ» εάν «λέει» κάτι είναι πως το ΝΑΤΟ επιχειρεί τη γενικότερη χειραγώγηση των Τιράνων προς την εξυπηρέτηση διάφορων μεσοπρόθεσμων γεωπολιτικών ανακατατάξεων...

ΝΙΓΗΡΙΑ
Εκατοντάδες νεκροί σε φυλετικές συγκρούσεις

ΑΜΠΑ.- Εκατοντάδες είναι οι νεκροί στη νοτιοανατολική Νιγηρία, όπου μαίνονται φυλετικές συγκρούσεις τις τελευταίες ημέρες. Λεπτομέρειες άρχισαν χθες να έρχονται στη δημοσιότητα, αποκαλύπτοντας μια αιματοχυσία, η οποία προσλαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Διπλωματικές και αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι οι επιθέσεις από ενόπλους της φυλετικής ομάδας Αϊμπος (χριστιανοί) εναντίον των Χαζάρα (μουσουλμάνοι) κόστισαν πάνω από 300 ζωές τη Δευτέρα και την Τρίτη.

Αφορμή της σύγκρουσης υπήρξε η εφαρμογή της Σαρία, του ισλαμικού νόμου, στη νότια Νιγηρία. Πλέον διατυπώνονται φόβοι ότι η σύγκρουση «έχει τα χαρακτηριστικά του πολέμου της Μπιάφρα», σχολιάζει το βρετανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο BBC, αναφερόμενο στην αιματηρή σύγκρουση πριν από 30 χρόνια.

Κυβερνητικές δυνάμεις έφθασαν χθες στην Αμπα και, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν «πάρει τον έλεγχο» της κατάστασης. Ο πρόεδρος Ολουεσεγκούν Ομπανσάγιο αναμενόταν να απευθύνει τηλεοπτικό διάγγελμα για να κάνει έκληση περί «ειρήνης». Η εφαρμογή της Σαρία μπορεί να ανασταλεί για ένα διάστημα από τους κυβερνήτες των 36 επαρχιών της Νιγηρίας, γεγονός που «δημιουργεί ελπίδες». Ωστόσο, η διελκυστίνδα μουσουλμάνων-χριστιανών μπορεί να μην τελειώσει τόσο εύκολα...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ