ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Μάη 1998
Σελ. /48
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Εξωφρενικές αξιώσεις των απογόνων των ιδιοκτητών

Η "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία" Κέρκυρας καταγγέλλει την υπονομευτική πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και των διορισμένων από αυτές διοικήσεων του Ψυχιατρείου

Την επιχείρηση εκμετάλλευσης της περιουσίας του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Κέρκυρας καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία" (ΝΑΣ) Κέρκυρας.

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση της ΝΑΣ, το ελληνικό δημόσιο οδηγείται σε δίκη από τους απογόνους των πρώην ιδιοκτητών του οικοπέδου, 42 στρεμμάτων στο Κεφαλομάντουκο, που ανήκει εδώ και πολλά χρόνια στο Ψυχιατρείο. Το επιχείρημα των διεκδικητών είναι ότι το συγκεκριμένο οικόπεδο δεν αξιοποιήθηκε για τους λόγους που απαλλοτριώθηκε, δηλαδή για Φθισιατρείο.

Παράλληλα στα πλαίσια της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης, που αποσκοπούσε στην αποασυλοποίηση των ασθενών και στην επανένταξή τους στην κοινωνία είχαν κατατεθεί ολοκληρωμένες προτάσεις για την κατασκευή μονάδας αποκατάστασης, ξενώνα μακράς παραμονής, αγροτικού συνεταιρισμού, εργαστηρίου κοπτικής - ραπτικής διετούς πιλοτικής λειτουργίας, στο συγκεκριμένο οικόπεδο.

Από αυτές τις προτάσεις καμία δεν υλοποιήθηκε, εξαιτίας της υπονομευτικής πολιτικής των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και των διορισμένων από αυτές διοικήσεων του Ψυχιατρείου. Αντίθετα σπατάλησαν περίπου δύο δισ. δραχμές για κακής ποιότητας έργα, προκειμένου να παρουσιάσουν μία ακόμα βιτρίνα ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. Ιδιαίτερη ευθύνη, επισημαίνει η ΝΑΣ, για την εκτροπή των σκοπών της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης έχουν ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Ράλλης και ο πρόεδρος του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Κέρκυρας Κ. Αλεξανδρόπουλος.

Η μόνη λύση για να σωθεί το οικόπεδο είναι να υλοποιηθούν οι προτάσεις που υπάρχουν, αλλά και να γίνουν απαραίτητα προγράμματα με χρησιμοποίηση μέρους του υπάρχοντος χρηματικού αποθεματικού του Ψυχιατρείου. Επίσης απαραίτητη προϋπόθεση είναι το υπουργείο Υγείας να χορηγήσει άμεσα άδεια σκοπιμότητας. Διαφορετικά η ευθύνη για την απώλεια του οικοπέδου θα βαρύνει την κυβέρνηση, τη ΝΔ και τα τοπικά στελέχη τους.

Τέλος, η ΝΑΣ Κέρκυρας καλεί τον κερκυραϊκό λαό και τους φορείς του να παλέψουν για να μη χαθεί το συγκεκριμένο οικόπεδο που μπορεί να αξιοποιηθεί και για άλλες κοινωφελείς χρήσεις.

ΑΘΗΝΑ - ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Διήμερη απεργία στα νοσοκομεία

Οι νοσοκομειακοί γιατροί θα απεργήσουν στις 3 και 4 Ιούνη

Με νέα απεργιακή κινητοποίηση απαντούν οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αθήνας και του Πειραιά στους νέους περιορισμούς των αποδοχών τους, αλλά και στην επιμονή της κυβέρνησης να καλύψει με ποσοστά τις εφημερίες.

Η Γενική Συνέλευση της Ενωσης Νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), που έγινε χτες στο νοσοκομείο "Σωτηρία", αποφάσισε να κάνει σαρανταοχτάωρη απεργία στις 3 και 4 Ιούνη 1998. Στις 3 Ιούνη το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ μαζί με τις πενταμελείς επιτροπές των νοσοκομείων θα κάνουν παράσταση διαμαρτυρίας στον υπουργό Υγείας στις 11 πμ.Οι νοσοκομειακοί γιατροί ζητούν την απόσυρση της ερμηνευτικής εγκυκλίου του νόμου για το Ιατρικό Μισθολόγιο, με την οποία υφίστανται σημαντικές μειώσεις των αποδοχών τους. Σύμφωνα με την εγκύκλιο διακόπτεται η χορήγηση του νοσοκομειακού επιδόματος σε "περίπτωση απομάκρυνσης των δικαιούχων από τους χώρους για τους οποίους δικαιολογείται η καταβολή του για οποιοδήποτε λόγο, π. χ. κανονική, αναρρωτική, εκπαιδευτική άδεια, εκτός νοσοκομείων εσωτερικού, διαθεσιμότητα, αργία κλπ.".

Με άλλα λόγια οι νοσοκομειακοί γιατροί θα φύγουν για διακοπές με 130.000 - 170.000 δραχμές λιγότερα ανάλογα με το βαθμό που έχουν. Σύμφωνα με το νόμο για το Ιατρικό Μισθολόγιο το νοσοκομειακό επίδομα ορίζεται ως εξής: Διευθυντής: 170.000 δραχμές. Επιμελητής Α: 150.000 δραχμές. Επιμελητής Β: 130.000 δραχμές. Επιμελητής Γ και Ειδικευόμενος: 110.000 δραχμές.

Στην περίπτωση των διευθυντών της Α Ζώνης οι απώλειες υπερδιπλασιάζονται, καθώς εκτός απ' το νοσοκομειακό επίδομα, με την εφαρμογή της εγκυκλίου θα χάσουν και τις 250.000 που προβλέπει ο νόμος για το ΙΜ αντί της αποζημίωσης των εφημεριών (ενεργούς και ετοιμότητας).

Η ΕΙΝΑΠ ζητά απ' το υπουργείο την έγκριση των εφημεριών που καταρτίζουν τα επιστημονικά τμήματα και οι επιστημονικές επιτροπές σε συνεργασία με τα Διοικητικά Συμβούλια των νοσοκομείων.

Στις 4.6.1998 θα γίνει νέα Γενική Συνέλευση της ΕΙΝΑΠ στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου "Σωτηρία", ώρα 11 πμ.

Δεν ειδοποιήθηκε το ΚΕΘΕΑ

Διευκρινιστική επιστολή του Κέντρου προς το "Ρ" για την ακρόαση των θεραπευτικών κοινοτήτων από τη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τα Ναρκωτικά

Το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) με επιστολή του στο "Ρ" διευκρινίζει ότι δεν κλήθηκε στην προχτεσινή συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής, όπου είχαν προσκληθεί οι εκπρόσωποι των θεραπευτικών κοινοτήτων.

Την επιστολή προς το "Ρ" την υπογράφει το "Τμήμα ενημέρωσης του ΚΕΘΕΑ" και έχει ως εξής:

"Κύριε Διευθυντά,

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε από σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας σας ότι κατά τη χτεσινή συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τα Ναρκωτικά αναφέρθηκε ότι είχαν προσκληθεί να παρευρεθούν οι εκπρόσωποι του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ). Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι ουδέποτε λάβαμε κάποια σχετική ειδοποίηση. Για την καλύτερη ενημέρωση του αναγνωστικού σας κοινού παρακαλούμε να δημοσιεύσετε την είδηση αυτή".

Σημείωση του "Ρ": Χτες γράψαμε ότι "στην Επιτροπή της Βουλής πήγαν χτες (σ. σ. προχτές) εκπρόσωποι μόνο της Μονάδας "18 Ανω", ενώ - όπως αναφέρθηκε στην Επιτροπή - δεν παραβρέθηκαν, αν και είχαν προσκληθεί, και εκπρόσωποι του ΚΕΘΕΑ".

Η αναφορά μας προέκυψε απ' την απάντηση που έδωσε ο πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής Κ. Στεφανής σε διαμαρτυρία του βουλευτή Β. Βλασσόπουλου γιατί δε βρίσκεται εκπρόσωπος του ΚΕΘΕΑ. Επίσης αναφέρθηκε ότι είχε προσκληθεί και η θεραπευτική κοινότητα απ' τη Θεσσαλονίκη, αλλά ο εκπρόσωπός της δεν μπόρεσε να έρθει γιατί δεν πέταξε το αεροπλάνο λόγω της προχτεσινή απεργίας.

Ο "Ρ" δεν είχε κανένα λόγο να μην πιστέψει την απάντηση που έδωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής σε ένα εύλογο ερώτημα. Επίσης δεν έχει κανένα λόγο να μην πιστέψει και τη διευκρίνιση του ΚΕΘΕΑ.

Πιθανές παραλείψεις που οδήγησαν στη μη παρουσία του ΚΕΘΕΑ στην ακρόαση ας διευκρινιστούν μεταξύ του ΚΕΘΕΑ και της Διακομματικής και ο "Ρ" θα είναι - όπως πάντα - ανοιχτός να παρουσιάσει τις διευκρινίσεις.

ΕΝΩΤΙΚΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ - ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Ψηφοδέλτιο αντίστασης και αγώνα

Την Κυριακή γίνονται οι εκλογές στον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών

Τρεις συνδυασμοί διεκδικούν την ψήφο των τυφλών για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών (ΠΣΤ), που θα γίνουν την προσεχή Κυριακή (31.5.1998), όμως η αγωνιστική προοπτική για τον ΠΣΤ διασφαλίζεται με την υπερψήφιση του συνδυασμού Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση - Συνεργαζόμενοι (ΕΣΚ - Σ).Οι εκλογές θα γίνουν στην έδρα του Συνδέσμου, Βερανζέρου 31 - Αθήνα, καθώς και στις έδρες των τοπικών Ενώσεων της επαρχίας. Εκτός απ' την ΕΣΚ - Σ παίρνουν μέρος οι παρατάξεις Πλατιά Δημοκρατική Συνεργασία (ΠΔΣ) και η Νέα Προοπτική (ΝΕ. Π).

Οι εκλογές της Κυριακής, όπως υπογραμμίζουν στελέχη της ΕΣΚ - Σ, είναι οι πιο κρίσιμες από όσες έχουν γίνει μέχρι τώρα στον ΠΣΤ, καθώς γίνονται σε μια εποχή που ξετυλίγεται με γοργούς ρυθμούς μια καλά σχεδιασμένη και ολομέτωπη επίθεση, με στόχο την αφαίρεση των λιγοστών κατακτήσεων. "Είναι, τονίζουν, οι κατακτήσεις εκείνες που και εμείς οι τυφλοί, καθώς και οι υπόλοιποι ανάπηροι τις κερδίσαμε με πολύχρονους και σκληρούς αγώνες".

Βασικά συνταγματικά δικαιώματα, όπως η κοινωνική πρόνοια, η Δημόσια Δωρεάν Ειδική Εκπαίδευση και Αγωγή των τυφλών, καθώς και η επαγγελματική αποκατάσταση τίθενται υπό αμφισβήτηση. Η κυβέρνηση ανοίγει πόρτες στους μεγαλοϊδιώτες και στους κάθε λογής ψευτοφιλάνθρωπους να κερδοσκοπούν από αυτή την υπόθεση σε βάρος της αξιοπρέπειας των τυφλών και γενικότερα των αναπήρων.

Η ΕΣΚ - Σ είναι ο συνδυασμός της Αντίστασης και του Αγώνα και καλεί όλους τους τυφλούς να ορθώσουν το ανάστημά τους και να δώσουν τη δική τους απάντηση, καταδικάζοντας και εκλογικά την παράταξη της Πλατιάς Δημοκρατικής Συνεργασίας η οποία εδώ και πάνω από 15 χρόνια διατηρεί την πλειοψηφία στο σύνδεσμο και έχει τεράστιο μερίδιο ευθυνών για όλη αυτή την κατάσταση. "Η ενίσχυση του συνδυασμού, τονίζουν τα στελέχη της ΕΣΚ - Σ, δε θα είναι μια απλή εκλογική αύξηση, αλλά θα βοηθήσει στη δημιουργία καλύτερων προϋποθέσεων για την ανάπτυξη συντονισμένων και μαζικών αγώνων, που είναι απαραίτητοι για την απόκρουση της αντικοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης. Αλλωστε αυτή η πολιτική φάνηκε απ' την απαράδεκτη στάση της κυβέρνησης απέναντι στις τελευταίες κινητοποιήσεις των τυφλών".

Το ψηφοδέλτιο της ΕΣΚ - Σ

Στο ψηφοδέλτιο της ΕΣΚ οι υποψήφιοι για το Διοικητικό Συμβούλιο είναι οι παρακάτω: Αγαπητού Μάρω Μιτζέλη, Γεωργακόπουλος Αντώνης, Γεωργακόπουλος Χρήστος, Δέδες Σωτήρης, Κατσαγάνης Θανάσης, Κουλήνας Τάσος (από την τοπική Κεντρικής Μακεδονίας), Μπαλάσκα Κωστούλα, Μπαρέκας Βασίλης, Παπαϊωάννου Θανάσης, Συρόπουλος Μιχάλης (από την τοπική Ανατολικής Μακεδονίας), Τουτός Ζώης και Χουρδάκης Χάρης.

Οι υποψήφιοι για την Εξελεγκτική Επιτροπή είναι: Καπνάκης Μιχάλης, Κυριακίδου Μαρία, Σκούρτης Αργύρης και Φούκας Στέλιος (από την τοπική Κεντρικής Μακεδονίας).

ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
Αναγκαία η συστράτευση όλων

Διαπιστώσεις στην τακτική ετήσια συνέλευση του ΕΣΥΝ

"Είναι αναγκαίο να υπάρξει συστράτευση όλων μας για να παλέψουμε, μαζί με τους υπόλοιπους πολίτες, ενάντια στη μάστιγα των ναρκωτικών". Με τα λόγια αυτά η Ελένη Ζαφειρίου,δικηγόρος και γενική γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ), έδωσε το στίγμα της προχτεσινής ετήσιας γενικής τακτικής ενημερωτικής συνέλευσης του Συμβουλίου.

Δεκάδες ευαισθητοποιημένοι πολίτες, μέλη του ΕΣΥΝ, άνθρωποι όλων των ηλικιών έδειξαν αποφασισμένοι να παλέψουν με όλες τις δυνάμεις τους για να γίνει πράξη το σύνθημα: "Οχι σε όλα τα ναρκωτικά, λέμε ναι στη ζωή".

Στην ομιλία της η Ελένη Μωραϊτου,αντιπρόεδρος του ΕΣΥΝ, αναφέρθηκε στις δραστηριότητες του Συμβουλίου που πραγματοποίησε κατά το έτος 1997-1998 και στον προγραμματισμό για το δεύτερο χρόνο της θητείας της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΣΥΝ. Βασικά στοιχεία του προγραμματισμού να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός του προγράμματος για την πρωτογενή πρόληψη, καθώς και η οργάνωση Διαβαλκανικού Συνεδρίου το Δεκέμβρη του '98. Τέλος, στις 26 Ιουνίου 1998, Παγκόσμια Μέρα κατά των Ναρκωτικών, θα οργανωθεί παναττικό συλλαλητήριο στήριξης των αποφάσεων του ΟΗΕ, με κεντρικό σύνθημα "Οχι στη νομιμοποίηση των ναρκωτικών". Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί πορεία προς το παράρτημα του ΟΗΕ και θα επιδοθεί ψήφισμα.

Ο Π. Κοσιώνης,αντιπρόεδρος του Συμβουλίου και επικεφαλής του συνδυασμού "Πάτρα Μπροστά", στη σύντομη ομιλία του αναφέρθηκε στην πρόσφατη ετήσια έκθεση της Επιτροπής του ΟΗΕ για το διεθνή έλεγχο των ναρκωτικών, τονίζοντας: "Η έκθεση αυτή του ΟΗΕ είναι σημαντική αφ' ενός γιατί δημοσιοποιείται σε μια περίοδο που στην Ελλάδα από πολλές μεριές ακούγονται φωνές που ζητούν αποποινικοποίηση και αφ' ετέρου γιατί επισημοποιεί με τον καλύτερο τρόπο ότι οι θέσεις του ΕΣΥΝ - εδώ και δεκαοχτώ χρόνια - είναι σωστές".

Η Ελ. Ζαφειρίου, αναφερόμενη στην αποποινικοποίηση των λεγόμενων μαλακών ναρκωτικών και τη σχέση με τους κυβερνητικούς παράγοντες, τόνισε: "Ορισμένοι κυβερνητικοί παράγοντες προλειαίνουν το έδαφος για μελλοντικά μέτρα, όπως την αποποινικοποίηση του χασίς και την καλλιέργειά του κατ' οίκον, το διαχωρισμό σε σκληρά και μαλακά ναρκωτικά και την αύξηση των προγραμμάτων υποκατάστασης. Αντιθέτως δεν κάνουν λόγο ούτε για πρόληψη, ούτε για θεραπεία, ούτε καν για επανένταξη".

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Βασίλης Μάνος,ο οποίος δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στη συνέλευση, στο χαιρετιστήριο μήνυμά του, επισήμανε: "Εχει επιβεβαιωθεί πλέον από την πείρα και τη γνώση που συγκεντρώθηκαν ότι το θέμα των ναρκωτικών δεν είναι θέμα μόνο του κράτους, της Αστυνομίας ή των ειδικών. Είναι υπόθεση όλων μας. Γονέων, φορέων, συνδικαλιστικού κινήματος, νεολαίας και ευαισθητοποιημένων πολιτών".

ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Εισέπραξαν λόγια, οδηγίες και προειδοποιήσεις

Εξασφαλίστηκε η μισθοδοσία μόνο μέχρι το τέλος του Ιούνη και αυτό με καθυστερήσεις

Καμία δέσμευση για την οριστική λύση των οικονομικών προβλημάτων του Ψυχολογικού Κέντρου Βόρειας Ελλάδας δεν υπήρξε κατά τη χτεσινή συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας, της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, του ΔΣ του Ιδρύματος και των εργαζομένων. Το Ιδρυμα αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια οξυμένα προβλήματα, εξαιτίας της χαμηλής χρηματοδότησής του, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση χρεών του προς τους προμηθευτές, το ΙΚΑ, αλλά και τους εργαζόμενους που έχουν να λαμβάνουν δεδουλευμένα δύο μηνών. Η μόνη υπόσχεση που δόθηκε δεν ικανοποίησε τους εργαζόμενους, αφού εξασφαλίζει μόνο τη μισθοδοσία μέχρι το τέλος του Ιούνη και αυτό με καθυστερήσεις.

Το σκηνικό που στήθηκε χτες το μεσημέρι στο χώρο του Ιδρύματος, δε στάθηκε ικανό να κρύψει την υποκρισία και τον εμπαιγμό της κυβέρνησης και των οργάνων της σε βάρος των εργαζομένων και των δεκάδων παιδιών που φιλοξενούνται στο Ιδρυμα.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας Σ. Κοκκινάκης έριξε την ευθύνη στη νομαρχία, που δε φρόντισε να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για το Ιδρυμα, ενώ άφησε και υπονοούμενα για κακή κατανομή των κονδυλίων. Ο εκπρόσωπος της νομαρχίας από τη μεριά του, ο κ. Βασιλειάδης έριξε την ευθύνη στο υπουργείο Οικονομικών, που εδώ και τρία χρόνια έχει μειώσει τις δαπάνες για την Πρόνοια από 3,4 δισ. σε 2,6 δισ., από τα οποία τελικά της απομένει να διαχειριστεί τα 1,6 δισ., αφού το υπόλοιπο ποσό διαχειρίζεται η Περιφέρεια. Το ΨΚΒΕ με τον προϋπολογισμό που κατέθεσε για το 1998 ζητούσε να χρηματοδοτηθεί με 1 δισ., από τα οποία τα 369 εκατ. θα πήγαιναν για τα χρέη του προς το ΙΚΑ. Τελικά η νομαρχία ενέκρινε μόνο 342 εκατ. για το Ιδρυμα.

Ο Σ. Κοκκινάκης άφησε να εννοηθεί πως η ΝΑ δεν είναι καλός διαχειριστής και επιδόθηκε σε μαθήματα αλληλογραφίας, τονίζοντας πως οι προϋπολογισμοί πρέπει να συντάσσονται σωστά με όλα τα απαραίτητα στοιχεία και να αποστέλλονται στα αρμόδια όργανα. Από αυτά βέβαια εξαιρείται το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας, αφού η αρμοδιότητα για τη λειτουργία και τη χρηματοδότηση των Ιδρυμάτων που είναι ΝΠΙΔ έχει μετακυλιστεί στη ΝΑ και την Περιφέρεια. Σχετικά με τα χρέη προς το ΙΚΑ είπε ότι θα ζητήσει να χαριστούν με σχετική τροπολογία.

Τα όσα μεγαλόστομα ανέφερε ο Σ. Κοκκινάκης, προσπαθώντας να πείσει πως η κυβέρνηση και το υπουργείο νοιάζονται για τη συνέχιση λειτουργίας τέτοιων Ιδρυμάτων, ανατρέπονται από την ίδια την πολιτική της κυβέρνησης που συνεχώς προχωρά σε νέες περικοπές των κοινωνικών δαπανών, έχει καταδικάσει την ΤΑ σε ρόλο φοροεισπράκτορα, εξαιτίας της χαμηλής χρηματοδότησης, αλλά και από τα λεγόμενα του ίδιου. Λίγο πριν το τέλος της συνάντησης και αφού οι εργαζόμενοι προειδοποίησαν πως αν δε δοθούν τα χρήματα για την ομαλή λειτουργία του Ιδρύματος θα προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις, προειδοποίησε πως το Ιδρυμα είναι ΝΠΙΔ και πολύ εύκολα από τη μια μέρα στην άλλη μπορεί να κλείσει...

"ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ"
Μετάθεση των οικονομικών βαρών και στα ταμεία

Με σύμβαση έργου και για ένα χρόνο θα προσλαμβάνονται οι εργαζόμενοι σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν χτες στη Θεσσαλονίκη

Ενα διήμερο στη Θεσσαλονίκη - που άρχισε χτες - πρόσθεσε η κυβέρνηση στην "Πανελλήνια Ενημερωτική Εξόρμηση για την παρουσίαση των στόχων και την ευαισθητοποίηση του γενικού πληθυσμού" όσον αφορά το πρόγραμμα "Βοήθεια στο σπίτι για τους ηλικιωμένους".

Βέβαια η περιοριστική φιλοσοφία για την τρίτη ηλικία είχε φανεί από τότε που ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης (18.6.1998) παρουσίασε το πρόγραμμα στο Περιστέρι. Στη χτεσινή όμως έναρξη του διημέρου διαφάνηκαν καθαρότερα τα εξής, ακόμα, στοιχεία:

  • Οτι στα σχέδια της κυβέρνησης είναι στο μέλλον η επιβάρυνση των ασφαλιστικών ταμείων, καθώς και η ανάπτυξη κάποιας επιχειρηματικής δραστηριότητας - με μοχλό τις δημοτικές επιχειρήσεις - με την προσφορά υπηρεσιών σε οικονομικά ευκατάστατους ηλικιωμένους.
  • Οτι η πολιτική αυτή - πέρα απ' τον εθελοντισμό των ηλικιωμένων - είναι το ίδιο σκληρή και ανάλγητη και γι' αυτούς που θα κληθούν να την υπηρετήσουν ως επαγγελματίες.

Το πρόγραμμα αυτό μέχρι το 2001 θα χρηματοδοτείται κατά 50% από το υπουργείο Εσωτερικών και κατά 50% από το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας. Μετά το 2001 η χρηματοδότηση του προγράμματος θα περάσει εξ ολοκλήρου στην Αυτοδιοίκηση. Αλλά και στην περίοδο της συγχρηματοδότησης απ' τα δυο υπουργεία, οι πόροι που διατίθενται αφαιρούνται από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους Δήμων και Κοινοτήτων (υπουργείο Εσωτερικών) και την "επιχορήγηση σε λοιπούς οργανισμούς και σχολές κοινωνικής πρόνοιας" (υπουργείο Υγείας).

Το πρόγραμμα αυτό εφαρμόστηκε πιλοτικά στο Περιστέρι και έχει ανακοινωθεί ότι θα εφαρμοστεί και σε, ακόμα, 102 δήμους. (Μέχρι στιγμής ολοκληρώθηκαν οι υπογραφές των προγραμματικών συμβάσεων).

Στο διήμερο που ξεκίνησε χτες στη Θεσσαλονίκη ο υφυπουργός Πρόνοιας Θ. Κοτσώνης ήταν αποκαλυπτικός για τις σχέσεις εργασίας που πάνε να δομηθούν στις νέες δημοτικές επιχειρήσεις. Ο υφυπουργός με την ομιλία του έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς αυτούς που ήδη έχουν προσληφθεί, αλλά και σε όσους ενδιαφέρονται να ενταχθούν. Από τα λεχθέντα του υφυπουργού προκύπτει ότι εργασιακές τους σχέσεις και το μέλλον τους εξαρτάται από την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα της δουλιάς τους και όχι από τις φωνές και τα συλλαλητήρια... "Αν δε δείξετε το απαραίτητο ενδιαφέρον και δεν προχωρήσει το πρόγραμμα, τότε θα μείνετε χωρίς δουλιά", είπε ο υφυπουργός. Οι εργαζόμενοι θα προσλαμβάνονται με σύμβαση έργου για ένα χρόνο και θα πρέπει να ασφαλίζονται στο ΤΕΒΕ.

Με τα χρήματα που θα διατεθούν θα καλύπτονται η μισθοδοσία του κοινωνικού λειτουργού, του νοσηλευτή, της οικογενειακής βοηθού και τα έξοδα λειτουργίας. Στην πορεία όμως, όπως ανέφερε ο Σ. Κοκκινάκης διευθυντής της Διεύθυνσης Ηλικιωμένων και ΑΜΕΑ του υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας, διευρύνοντας τους ορίζοντες "οικονομικής ανάπτυξης" του προγράμματος, "θα εξεταστεί το ενδεχόμενο οικονομικής συμμετοχής των ασφαλιστικών ταμείων ή ακόμη και η επ' αμοιβή παροχή φροντίδας σε ανθρώπους οικονομικά ευκατάστατους".

Τέλος να αναφέρουμε ότι στο πρόγραμμα θα απασχολείται υποχρεωτικά και το προσωπικό των ΚΑΠΗ, που μαζί με το δήμο και τη δημοτική επιχείρηση αποτελούν τα τρία συμβαλλόμενα μέρη της προγραμματικής σύμβασης.

Διαγωνισμός αφίσας

Ανοιχτό διαγωνισμό για το σχεδιασμό αφίσας, για την 3η του Δεκέμβρη, που έχει καθιερωθεί ως Εθνική Ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, προκηρύσσει η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΕΣΑΕΑ). Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε καλλιτέχνες άτομα με ειδικές ανάγκες ή γονείς αυτών. Στόχος της αφίσας είναι η προώθηση των εξής τεσσάρων βασικών αρχών: "Συμμετοχή, Ισότητα, Μη - Διάκριση, Σεβασμός στη Διαφορετικότητα". Η προθεσμία για την υποβολή προτάσεων λήγει στις 31 Αυγούστου.

Πληροφορίες στο τηλέφωνο 5238.961.

Πρωτοβουλίες υπεράσπισης της Πρόνοιας

"Εκστρατεία" ενημέρωσης για το νομοσχέδιο που οδηγεί σε συρρίκνωση και ιδιωτικοποίηση το δημόσιο τομέα της Πρόνοιας, ξεκίνησε η Συντονιστική Επιτροπή Φορέων και Συνδικαλιστών για την Κοινωνική Πρόνοια, που συγκροτήθηκε πρόσφατα. Οι εκδηλώσεις της Συντονιστικής Επιτροπής θα κορυφωθούν στις 4 Ιούνη, με το συλλαλητήριο που διοργανώνει στην πλατεία Κάνιγγος στις 7 μμ.

Στη χτεσινή συνεδρίασή της η Συντονιστική Επιτροπή αποφάσισε να έρθει σε επαφή κατ' αρχήν με τη Συντονιστική Επιτροπή των Συνταξιούχων, που το πρωί της 4ης Ιούνη διοργανώνει πανσυνταξιουχικό συλλαλητήριο στην Αθήνα. Εκτιμήθηκε ότι είναι σημαντικό να αναλάβουν κοινές δράσεις εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, καθώς το νομοσχέδιο για την Πρόνοια αφορά άμεσα και τους ανθρώπους της Τρίτης Ηλικίας.

Μετά την προχτεσινή δήλωση του υφυπουργού Πρόνοιας Θ. Κοτσώνη ότι "ο κοινωνικός διάλογος για το νομοσχέδιο έχει λήξει", η Συντονιστική Επιτροπή αποφάσισε να επιδιώξει συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας στο ξεκίνημα της βδομάδας. Επίσης, προγραμματίζει, μέσα στη βδομάδα, επαφές με δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις. Αποφάσισε να διοργανώσει ενημερωτικές εκδηλώσεις σε χώρους εργασίας και να συμμετάσχει σε συνεδριάσεις Δημοτικών Συμβουλίων. Σημειώνεται ότι στη χτεσινή σύσκεψη παραβρέθηκε ο αντιδήμαρχος Ελληνικού.

Η Συντονιστική Επιτροπή θα συνεδριάσει εκ νέου την Τετάρτη 3 Ιούνη και ώρα 7.30 μμ.

Η σωστή ενημέρωση προλαμβάνει το κάπνισμα

Αφιερωμένη στους νέους είναι φέτος η 31η Μάη, Παγκόσμια Μέρα κατά του Καπνίσματος, αλλά και στην πανευρωπαϊκή προσπάθεια για τον έλεγχο της διαφήμισης των προϊόντων καπνού, όπως ανακοινώθηκε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, που πραγματοποίησε η Ελληνική Αντικαπνιστική Εταιρεία.

Πνευμονολόγοι, ογκολόγοι και καρδιολόγοι μίλησαν για τις καταστροφικές συνέπειες που προκαλεί το κάπνισμα στην υγεία, τόσο των ενεργητικών, όσο και των παθητικών καπνιστών, αλλά και για τις σοβαρές βλάβες που προκαλούνται στο έμβρυο κατά την κύηση. Η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση στην Ευρώπη, όσον αφορά τον αριθμό των καπνιστών και την τρίτη θέση στον κόσμο. Στη χώρα μας, πεθαίνουν 20.000 - 25.000 άνθρωποι κάθε χρόνο, από νοσήματα που προκαλούνται από το κάπνισμα.

"Οι απαγορεύσεις και οι αυστηρές ποινές δεν αποτελούν λύση", είπε ο πνευμονολόγος Π. Μπεχράκης, υπογραμμίζοντας πως "το περιεχόμενο ενός σύγχρονου αντικαπνιστικού αγώνα θα πρέπει να είναι η σωστή ενημέρωση και η ανάπτυξη προτύπων και αρχών υγιεινής διαβίωσης προς τους νέους".

Λεζάντα 1ου

Η χτεσινή Συνέλευση της ΕΙΝΑΠ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ