Τετάρτη 21 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
Ενσωματώνει Οδηγία της ΕΕ για το φακέλωμα όλων των επιβατών

Στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής βρίσκεται από χτες νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με το οποίο ενσωματώνεται στην ελληνική νομοθεσία η Οδηγία 2016/681, που προβλέπει το φακέλωμα όλων των επιβατών των αεροπορικών πτήσεων, τόσο για πτήσεις εντός ΕΕ όσο και για πτήσεις από και προς χώρες εκτός ΕΕ.

Πρόκειται για το γνωστό μητρώο επιβατών (PNR - Passenger Name Record), το οποίο η Οδηγία υποχρεώνει τις αεροπορικές εταιρείες να παραδίδουν στις εθνικές αρχές, και μαζί τα στοιχεία των επιβατών για όλες τις πτήσεις. Εξ ου και ο τίτλος του νομοσχεδίου: «Υποχρεώσεις αερομεταφορέων σχετικά με τα αρχεία επιβατών - προσαρμογή της νομοθεσίας στην Οδηγία (ΕΕ) 2016/681».

Προβλέπεται ότι τα κράτη - μέλη ιδρύουν την Εθνική Μονάδα Στοιχείων Επιβατών, όπως αναφέρεται στο άρθρο 6, η οποία είναι αρμόδια για την πρόληψη, ανίχνευση, διερεύνηση και δίωξη «τρομοκρατικών και σοβαρών εγκλημάτων», η οποία θα λειτουργεί ως η οικεία Μονάδα Στοιχείων Επιβατών. Οσον αφορά την Ελλάδα, η Αρχή που θα συλλέγει τα στοιχεία θα είναι η ΕΛ.ΑΣ. υπό την εποπτεία της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσώπων, ενώ πέρα από αεροπορικές εταιρίες στοιχεία θα συλλέγονται και από ταξιδιωτικά γραφεία, διοργανωτές ταξιδιών κ.α.

Η ΝΔ και το Ποτάμι επικρότησαν το νομοσχέδιο, ενώ το ΠΑΣΟΚ και η ναζιστική Χρυσή Αυγή επιφυλάχθηκαν, χωρίς να εκφράζουν διαφωνίες. Η Ενωση Κεντρώων ζήτησε την απόσυρσή του, διευκρινίζοντας ότι δεν διαφωνεί με το περιεχόμενο, αλλά για να ενημερωθούν πρώτα οι πολίτες.

Γιγαντώνεται το δίκτυο καταστολής ενάντια στους λαούς

Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο. Οπως κατήγγειλε ο ειδικός αγορητής του, Σταύρος Τάσσος, «με το πρόσχημα της "αντιμετώπισης της τρομοκρατίας" και των λεγόμενων "κενών ασφαλείας", γιγαντώνεται ενάντια στους λαούς και στην πάλη τους ένα τεράστιο δίκτυο παρακολούθησης και καταστολής. Ετσι, δίπλα στην Ευρωαστυνομία, την Eurojust, τα "έξυπνα σύνορα", το σύστημα πληροφοριών SeGen2 (που συγκεντρώνει και επεξεργάζεται όλα τα προσωπικά δεδομένα, και αυτά που αφορούν πολιτική, κοινωνική δράση και πεποιθήσεις), προστίθεται και η νέα μορφή φακελώματος, το PNR. Τα περί "προστασίας δεδομένων" είναι ανέξοδα ευχολόγια. Με τα μέτρα καταπολέμησης της ριζοσπαστικοποίησης, σκόπιμα τσουβαλιάζονται η εργατική - λαϊκή πάλη ή οι πρόσφυγες με τη δράση αντιδραστικών μηχανισμών, δημιουργημάτων των ανταγωνισμών των αστικών τάξεων. Ο ISIS, η "Αλ Κάιντα", οι Ταλιμπάν, συγκροτήθηκαν με το μανδύα της θρησκείας και χρηματοδοτήθηκαν από την ΕΕ, τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, που είναι και οι σύμμαχοί σας.

Στόχος της ΕΕ, της κυβέρνησης, αλλά και όλων των αστικών κομμάτων, είναι η θωράκιση της εξουσίας των μονοπωλίων από τον πραγματικό τους αντίπαλο, τους λαούς και την πάλη τους ενάντια στο σάπιο καπιταλιστικό σύστημα, που γεννά εκμετάλλευση, φτώχεια, πολέμους, προσφυγιά και δολοφονικά χτυπήματα ενάντια στους λαούς».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ψηφίστηκε μία ακόμα Οδηγία επικίνδυνη για τις λαϊκές ελευθερίες (2018-11-29 00:00:00.0)
Γιγαντώνονται το πλέγμα καταστολής και το φακέλωμα ενάντια στους λαούς (2016-04-15 00:00:00.0)
Οι χαφιέδες αντικαθιστούν τη βίζα (2010-03-11 00:00:00.0)
Οι ΗΠΑ θέλουν κι άλλα (2006-08-30 00:00:00.0)
«Yes» στο ηλεκτρονικό φακέλωμα (2004-01-14 00:00:00.0)
Σαν κρατούμενοι θα αντιμετωπίζονται όσοι ταξιδεύουν στις ΗΠΑ (2003-12-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ