Τετάρτη 21 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Επιτυχία» ο ταξικός προϋπολογισμός υπέρ του κεφαλαίου

Ως ένδειξη των «επιτυχιών» της κυβέρνησης παρουσίασε χτες την κατάθεση του ταξικού προϋπολογισμού - υπέρ του κεφαλαίου - ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, υποστηρίζοντας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ότι αυτό «διαψεύδει τελικώς τους καταστροφολόγους και τους κινδυνολόγους».

Ο Δ. Τζανακόπουλος στάθηκε, όπως αναμενόταν, στο ζήτημα της αναβολής της παραπέρα περικοπής της «προσωπικής διαφοράς» στις συντάξεις των παλιών συνταξιούχων, κρύβοντας ότι η κυβέρνηση το προνομοθέτησε, και αποσιωπώντας ότι αυτές έχουν ήδη σφαγιαστεί από τις προηγούμενες και τη σημερινή κυβέρνηση, με το νόμο Κατρούγκαλου, που ανάμεσα στα άλλα προβλέπει για το 2019 παραπέρα τσεκούρι στο ΕΚΑΣ των χαμηλοσυνταξιούχων, όσο και συνολικά χτύπημα στο εισόδημα των συνταξιούχων.

Εξάλλου, επιβεβαιώνοντας ότι η δαμόκλειος σπάθη πάνω και από αυτήν την κατηγορία συνταξιούχων θα παραμένει και συνδέοντας την αναβολή του μέτρου με την «υπεραπόδοση» των ματωμένων πλεονασμάτων, σημείωσε ότι «οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης ότι το μέτρο αυτό είναι δημοσιονομικού χαρακτήρα και φυσικά αχρείαστο (...) φαίνεται ότι έχουν βρει ευήκοα ώτα».

Παραπέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχείρησε να καλλιεργήσει ψεύτικες προσδοκίες στο λαό και να κρύψει ότι ο προϋπολογισμός αποτυπώνει τη λεηλασία του λαϊκού εισοδήματος και το σφαγιασμό δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα για την ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων, λέγοντας ότι είναι ένας «για πρώτη φορά μετά από μια ολόκληρη δεκαετία προϋπολογισμός και λελογισμένης δημοσιονομικής επέκτασης. Θα περιλαμβάνει όλα τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης».

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της συμφωνίας Τσίπρα - Ιερώνυμου που σφίγγει κι άλλο τον εναγκαλισμό κράτους - Εκκλησίας, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει «κάθε περιθώριο διαλόγου και συνεννόησης με την Εκκλησία», διαμηνύοντας ταυτόχρονα στην Εκκλησία πως «οφείλει να κατανοήσει ότι δεν αποτελεί αρμοδιότητά της να αποφασίζει για θέματα τα οποία υπάγονται στην αποκλειστική αρμοδιότητα της πολιτείας, όπως, για παράδειγμα, ποιες ανάγκες υπάρχουν για δημοσίους υπαλλήλους».

Κατέληξε λέγοντας ότι η προτεινόμενη συμφωνία κατοχυρώνει τη μισθοδοσία των κληρικών, αν ωστόσο η Εκκλησία δεν το επιθυμεί «τότε μάλλον αφήνει την πρωτοβουλία των αποφάσεων αποκλειστικά στην πολιτεία».

Εκανε μάλιστα γνωστό ότι ο πρωθυπουργός έχει ήδη δώσει εντολή στον υπουργό Παιδείας, Κ. Γαβρόγλου, να εκκινήσει κύκλο συναντήσεων με τον πατριάρχη Βαρθολομαίο, με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, με τον αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ειρηναίο, αλλά και με τις ιερές μητροπόλεις Δωδεκανήσου, ώστε να διευκρινιστούν πτυχές της πρότασης συμφωνίας οι οποίες μπορεί να μην ήταν σαφείς στην αρχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ