Πέμπτη 29 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ολοκληρώνεται η «Μέδουσα»

Στιγμιότυπο από την άσκηση
Στιγμιότυπο από την άσκηση
Ολοκληρώνεται σήμερα η κοινή διακλαδική άσκηση Ελλάδας - Αιγύπτου, με την επωνυμία «ΜΕΔΟΥΣΑ 7 - ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ 18». Η «Μέδουσα» ξεκίνησε το 2015, πραγματοποιείται δυο φορές ετησίως, μια φορά στην εν δυνάμει αιγυπτιακή ΑΟΖ και μια στην ελληνική, στο πλαίσιο της υφιστάμενης στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών, σε υλοποίηση των περιβόητων σχημάτων συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου πρωτοστατεί η κυβέρνηση, υλοποιώντας τα αμερικανοΝΑΤΟικά προτάγματα για την εμπέδωση ευρωατλαντικής «τάξης» και «ασφάλειας», προς διασφάλιση ενεργειακών υποδομών και διαύλων, την ώρα που οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί.

Διόλου τυχαία, άλλωστε, στην άσκηση συμμετείχαν ως «παρατηρητές» από τη γέφυρα της φρεγάτας «Ελλη» και 4 στελέχη από τις ΗΠΑ, όπως και στελέχη - παρατηρητές από «μετριοπαθή μουσουλμανικά» - όπως οι ίδιοι τα χαρακτηρίζουν - κράτη, δεμένα στο ευρωατλαντικό άρμα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μαρόκο. Μετείχαν επίσης παρατηρητές από Ιταλία, Ρουμανία και Πορτογαλία.

Τα σενάρια στα οποία δούλεψε η άσκηση ήταν επίσης ενδεικτικά των στοχεύσεών τους. Π.χ., σύμφωνα με Αιγύπτιους επιτελείς ασκήθηκαν σε σενάρια όπως αντιμετώπιση πειρατείας σε πλοίο, κατάρριψη drone, ανθυποβρυχιακό πόλεμο με υποβρύχιο εναντίον υποβρυχίου και, το πιο σημαντικό απ' όλα, διασφάλιση πλατφόρμας άντλησης υδρογονανθράκων.

Να σημειωθεί ότι στην άσκηση συμμετείχαν και οι Ενοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) της Κύπρου με προσωπικό και μέσα, σε ακριβή αντιστοίχιση με το σχήμα συνεργασίας στα Ενεργειακά και άλλους τομείς, Ελλάδας - Αιγύπτου - Κύπρου. Χτες, άλλωστε, σε μια από τις τελευταίες φάσεις της άσκησης στο Μάλεμε και στα ανοικτά βόρεια της Κρήτης, παραβρέθηκαν και οι υπουργοί Αμυνας των 3 κρατών και στελέχη της στρατιωτικής ηγεσίας.

Στις δηλώσεις του ο Ελληνας υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, επανέλαβε τα περί «άξονα ευστάθειας σε μια ταραγμένη περιοχή» που ξεκινά από τα Βαλκάνια και φτάνει έως τη Β. Αφρική, αποσπώντας όπως είπε θετικά σχόλια σε ΝΑΤΟ και ΕΕ. Συνδέοντας εξάλλου τους στρατιωτικούς «άξονες» με τους ανταγωνισμούς του κεφαλαίου, είπε ότι η χώρα μεταμορφώνεται σε ενεργειακό κόμβο και παραγωγό Ενέργειας, ενώ επιβεβαιώνοντας ότι τα σενάρια της άσκησης περιλάμβαναν και ανακατάληψη πλατφόρμας εξόρυξης, είπε ότι η χώρα «έχει υποχρέωση να εκπαιδεύει τις ΕΔ και σε τέτοια σενάρια». Επανέλαβε τέλος τα περί Ελλάδας ως «παρόχου ασφαλείας» στην περιοχή και δεν απέκλεισε τετραμερείς ασκήσεις με συμμετοχή και του Ισραήλ.

Ο Κύπριος υπουργός Αμυνας, Σ. Αγγελίδης, επίσης συνδύασε τη λεγόμενη ασφάλεια με την «ανάπτυξη της περιοχής», συμπληρώνοντας πως απέναντι στις απειλές της Αγκυρας «η Λευκωσία με αθόρυβες αλλά ουσιαστικές ενέργειες», που σημαίνουν «αναβάθμιση» στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην περιοχή, συνεχίζει και «τρέχει» τα ενεργειακά της σχέδια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ