Πέμπτη 29 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΒΟΥΛΗ
ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ
Μακριά από το υπερώριμο αίτημα για την κατάργηση του άρθρου 86

Τα άρθρα 86 περί ευθύνης υπουργών και 62 που αφορά τη βουλευτική ασυλία, είναι τα πρώτα που εξέτασε η Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος της Βουλής με δύο διαδοχικές συνεδριάσεις, την περασμένη Τρίτη η πρώτη και χτες έως το μεσημέρι η δεύτερη. Από χτες το απόγευμα ξεκίνησε η συζήτηση επί του άρθρου 3 που αφορά τη σχέση κράτους - Εκκλησίας, που αναμένεται να ολοκληρωθεί με τη σημερινή συνεδρίαση.

Οσον αφορά τα άρθρα 86 και 62, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο γενικός εισηγητής Γ. Κατρούγκαλος επανέλαβε την πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας μόνο για κατάργηση της ασφυκτικής αποσβεστικής προθεσμίας, η οποία ορίζει ότι ποινική δίωξη σε βάρος υπουργού δεν μπορεί να ασκηθεί μετά το πέρας της δεύτερης συνόδου της βουλευτικής περιόδου που ακολουθεί την τέλεση του αδικήματος και αυτή ανάλογα με το αδίκημα που έχει διαπραχθεί. Οσον αφορά το άρθρο 62, σχετικά με τη βουλευτική ασυλία, η κυβερνητική πρόταση κάνει λόγο για άρση ασυλίας για τις περιπτώσεις αδικημάτων που δεν σχετίζονται άμεσα με τα καθήκοντα των βουλευτών.

Πανομοιότυπες ήταν οι προτάσεις ως προς αυτά τα άρθρα και της ΝΔ, ενώ για το άρθρο 62 το ΠΑΣΟΚ πρότεινε ο ίδιος ο βουλευτής να προτείνει την «κάλυψή του και την εφαρμογή του ακαταδίωκτου».

`Η να φύγει ή να αλλάξει ριζικά το άρθρο 86

Ο γενικός εισηγητής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας, ανέφερε ότι «παρά το γεγονός ότι είναι υπερώριμο αίτημα η ριζική αλλαγή του άρθρου 86», η πρόταση ειδικά του ΣΥΡΙΖΑ «απέχει ακόμη από το αίτημα που υπήρχε όλα αυτά τα χρόνια, απ' αυτό που λέγατε και εσείς και είχατε κάνει σημαία, ότι δηλαδή δεν θα πρέπει να υπάρχει ανισότιμη μεταχείριση ανάμεσα σ' έναν υπουργό, σ' έναν πρώην υπουργό και σ' έναν απλό πολίτη σε ό,τι αφορά την ποινική μεταχείριση».

Οπως τόνισε, η ανισότιμη μεταχείριση, πέρα από την απαράδεκτη αποσβεστική προθεσμία, «στηρίζεται και σ' έναν ακόμη βασικό πυλώνα. Στο ρόλο της Βουλής που έχει αρμοδιότητα δικαιοδοτική, δηλαδή δικαστική, να διεξάγει προκαταρκτική εξέταση, να ασκεί την ποινική δίωξη, ακόμη και να ανακαλεί την ποινική δίωξη» και αυτό «παραμένει και στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και στην πρόταση της ΝΔ και άλλων κομμάτων».

Τόνισε ότι το άρθρο 86 «πρέπει να φύγει ή να αλλάξει ριζικά, γιατί οδηγεί στη συγκάλυψη», διευκρινίζοντας ότι το ΚΚΕ σε καμία περίπτωση δεν υιοθετεί την αποπροσανατολιστική θεωρία που αναπτύχθηκε από ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα ειδικά την περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης, ότι για αυτήν και τη χρεοκοπία του λαού φταίνε τα σκάνδαλα και η διαφθορά «και όχι ένα ολόκληρο οικονομικό και κοινωνικό σύστημα, που έχει στο DNA του τις κρίσεις, την εκμετάλλευση, τη φτώχεια και τα σκάνδαλα».

Πρόσθεσε ακόμη πως αν πράγματι ενδιαφέρουν τα κόμματα αυτά τα σκάνδαλα, πρέπει να αναθεωρήσουν το άρθρο 107 του Συντάγματος, που ισχύει εδώ και δεκαετίες και κατοχυρώνει τα ειδικά προνόμια για το εφοπλιστικό και το ξένο κεφάλαιο.

Για το άρθρο 62 σημείωσε ότι τόσο οι προτάσεις που γίνονται και από τον ΣΥΡΙΖΑ για άρση ασυλίας για τις περιπτώσεις αδικημάτων που δεν σχετίζονται άμεσα με τα καθήκοντα των βουλευτών, όσο και οι προτάσεις άλλων κομμάτων δημιουργούν σοβαρούς κινδύνους όσον αφορά την πολιτική δραστηριότητα των βουλευτών. «Θεωρούμε, ανέφερε, ότι δεν χρειάζεται η αναθεώρηση του άρθρου 62, τουλάχιστον με τον τρόπο που αυτή προτείνεται και από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ».

Τον λόγο πήρε και ο ειδικός εισηγητής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, που επανέλαβε τις προτάσεις του ΚΚΕ σχετικά με τα δυο αυτά άρθρα, ενώ υπογράμμισε ότι με προσεκτική εξέταση των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων αστικών κομμάτων «διαπιστώνεται ότι αυτές είτε κινούνται σε αντιδραστική κατεύθυνση είτε είναι επιδερμικές ή ελλιπείς», οδηγώντας «στην αθώωση του σάπιου κοινωνικοοικονομικού συστήματος που ζούμε» και λειτουργώντας ως μια κολυμβήθρα του Σιλωάμ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ