Πέμπτη 29 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΒΟΥΛΗ
Ν. ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Ταξική πολιτική υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου

Ο ταξικός χαρακτήρας της κυβερνητικής πολιτικής δεν είναι υπέρ του λαού όπως ισχυρίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου, τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, απαντώντας από το βήμα της Βουλής στον πρωθυπουργό, που υποστήριξε ότι η κυβέρνησή του διακατέχεται από «ταξική μονομέρεια» υπέρ των αδύναμων κοινωνικά στρωμάτων.

Σημείωσε ότι η «επόμενη μέρα» της καπιταλιστικής ανάπτυξης στηρίζεται στα ερείπια των δικαιωμάτων και του βιοτικού επιπέδου του λαού και επικαλέστηκε τα στοιχεία του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, που καταγράφουν ότι στην Ελλάδα το 2017 μειώθηκε κατά 3,5% ο πραγματικός μισθός και πως από το 2008 έως το 2017 σε ετήσια βάση ο πραγματικός μισθός μειωνόταν κατά 3,3%, ενώ το 25% των εργαζομένων αμείβεται με λιγότερα από 500 ευρώ το μήνα και οι νέες θέσεις εργασίας είναι της ευελιξίας και της μερικής απασχόλησης. Για το Ασφαλιστικό ανέφερε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έκανε πράξη τον πυρήνα του ασφαλιστικού συστήματος Πινοσέτ, μετατρέποντας την Ασφάλιση σε ατομική υπόθεση, με το κράτος να εγγυάται μόνο την εθνική σύνταξη στα επίπεδα του ορίου φτώχειας.

Οπως είπε, όλα αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που σε καμία περίπτωση δεν σηματοδοτούν μια «νέα μέρα» ή μια «νέα εποχή» για το λαό. Αντίθετα, σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, «θωρακίζεται η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και με την τροπολογία για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων, όταν στο λαό μέσω του κρατικού προϋπολογισμού του 2019 φορτώνεται επιπλέον 1 δισ. ευρώ φόροι».

Για τον ΕΝΦΙΑ σημείωσε ότι δεν καταργείται και πως η επιβάρυνση παραμένει, καλώντας την κυβέρνηση να κάνει δεκτή την τροπολογία του ΚΚΕ για απαλλαγή της πρώτης και δευτερεύουσας κατοικίας του λαού και παράλληλα τη φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

Για το κοινωνικό μέρισμα ανέφερε ότι η κυβέρνηση πήρε δέκα από το λαό για να επιστρέψει ένα, σημειώνοντας ότι από τα επιπλέον 7 δισ. ευρώ του υπερπλεονάσματος που φόρτωσε στο λαό η κυβέρνηση, επιστρέφει τα 750 εκατ. ευρώ, ανακυκλώνοντας τη φτώχεια, με τους λιγότερο φτωχούς να πληρώνουν για τους περισσότερο φτωχούς.

Το ΚΚΕ ψήφισε «παρών» για την κυβερνητική τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ και υπέρ για το κοινωνικό μέρισμα. Καταψήφισε την τροπολογία για τη μείωση του φόρου επιχειρήσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ