Κυριακή 4 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΟΙ ΛΑΟΙ
Βιολογικές πολεμικές ουσίες
Βιολογικές πολεμικές ουσίες

Σύμφωνα με ορισμό του ΟΗΕ «Τα Βιολογικά όπλα είναι μέσα μαζικής καταστροφής και αποτελούνται από συστατικά ζωντανής ύλης με ικανότητα πολλαπλασιασμού σε ανθρώπους, ζώα ή φυτά προκαλώντας ασθένειες ή θανάτους».

Τα κατατάσσουμε, σύμφωνα με το σχήμα σε τρεις μεγάλες κατηγορίες.

Βιολογικά όπλα

Βιοτοξίνες Ψυχοφάρμακα Παθογόνα

Βακτήρια, Ιοί

Αλλαντοτοξίνη, Μπαζ, Ανθρακας, Πυρετός Q

Κικίνη LSD, Μελιταίος πυρετός, Κίτρινος πυρετός

Χολέρα, Ευλογιά

Βιοτοξίνες:Οι τοξίνες είναι κάτι μεταξύ χημικών και βιολογικών πολεμικών ουσιών. Είναι τα δηλητηριώδη υποπροϊόντα μικροοργανισμών φυτών ή ζώων. Οι τοξίνες είναι πιο σταθερές από τους μικροοργανισμούς, γιατί δεν είναι ζωντανοί οργανισμοί. Θεωρούνται η τρίτη γενεά των πολεμικών χημικών ουσιών.

Οι πιο γνωστές είναι η Αλλαντοτοξίνη, η οποία δρα στο περιφερειακό νευρικό σύστημα, όπως και τα αέρια νεύρων, και προκαλεί την αρρώστια αλλαντίαση. Η αλλαντίαση κανονικά προέρχεται από μη σωστά διατηρημένα τρόφιμα ή αλλοιωμένες κονσέρβες. Η Αλλαντοτοξίνη που προορίζεται για στρατιωτικούς σκοπούς παράγεται από καλλιέργεια βακτηριδίων. Οι αλλαντοτοξίνες καταστρέφονται σε θερμοκρασίες άνω των 100 βαθμών. Τα συμπτώματα είναι γενική αδυναμία που φθάνει μέχρι παράλυση και ανωμαλίες στην όραση.

Αλλη τοξίνη είναι η φυτοτοξίνη Κικίνη η οποία είναι 1,000 φορές πιο θανατηφόρα από τα αέρια νεύρων. Εμποδίζει τη λειτουργία των νευροενζύμων, επιδρά στο νευρικό σύστημα και οδηγεί στο θάνατο. Λέγεται ότι ήταν το δηλητήριο που χρησιμοποιούσαν οι Βοργίες.

Τρίτη σημαντική ομάδα τοξινών είναι οι μυκητοτοξίνες Τρικοθισίνες. Αναπτύσσονται σε κακώς διατηρημένα δημητριακά και ως πολεμική ουσία σε καλλιέργειες. Προκαλούν κάψιμο στο λαιμό, πονοκεφάλους, ναυτία, ζαλάδες, εμετούς, διάρροιες και σοβαρές αιμορραγίες. Αν δε δοθεί η κατάλληλη αγωγή επέρχεται ο θάνατος.

Τα ψυχοφάρμακαή ψυχοτρόπα: Είναι χημικές ουσίες που επιδρούν επί των πνευματικών λειτουργιών του ανθρώπου. Αποσπούν για ορισμένο χρονικό διάστημα τα θύματα από την πραγματικότητα και θέτουν προσωρινά τους στρατιώτες εκτός μάχης.

Τέτοια είναι το Μπαζ και το γνωστό παραισθησιογόνο LSD με μικρές ποσότητες του οποίου το θύμα χάνει την αίσθηση του χώρου και του χρόνου. Με μεγαλύτερες δόσεις αισθάνεται ζαλάδες, έχει εμετούς, παραλύουν τα άκρα, έχει αδυναμία στην αναπνοή, παραισθήσεις και καταλήγει στο θάνατο.

Τα παθογόνα: Είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί οι οποίοι προσβάλλουν απευθείας ορισμένους ιστούς του ανθρώπινου οργανισμού και διακρίνονται σε δυο γενικές κατηγορίες:

1) Βακτήρια,όπως αυτό του άνθρακα, του μελιταίου πυρετού, της χολέρας και της πανώλης.

Θα αναφερθούμε στο θέμα του άνθρακα επειδή γίνεται πολύς λόγος γι' αυτόν.

Ο άνθρακας είναι από τις παλαιότερες καταγεγραμμένες αρρώστιες των ζώων. Μνημονεύεται στο βιβλίο «Εξοδος» της Παλαιάς Διαθήκης σαν μια από τις δέκα πληγές του Φαραώ, δηλαδή τον ομαδικό θάνατο όλων των κατοικίδιων ζώων. Η «Εξοδος» των Ιουδαίων από την Αίγυπτο τοποθετείται ιστορικά στο 1451 π.Χ. Η ασθένεια αναφέρεται επίσης από τον Ομηρο, Ιπποκράτη, Οβίδιο κ.ά.

Ο άνθρακας είναι λοιμώδες νόσημα που ενδιαφέρει περισσότερο την Κτηνιατρική, διότι πρακτικά όλα τα ζώα είναι ευπαθή σ' αυτόν. Στην Ελλάδα πλήττει κυρίως τα πρόβατα και άλλοτε προκαλούσε μεγάλες ζημιές στην κτηνοτροφία. Οπως προκύπτει από τις επίσημες στατιστικές, το 1970 είχαν αναφερθεί 1.492 κρούσματα άνθρακα σε ζώα, ενώ το 1976 είχαν μειωθεί σε 536.

Ο άνθρακας στους ανθρώπους παρουσιάζεται ως πνευμονική, εντερική, ή δερματική λοίμωξη με συχνότερη την τελευταία. Και οι τρεις μορφές μπορούν να είναι θανατηφόρες γι' αυτό η άμεση διάγνωση και η πρώιμη θεραπεία έχουν μεγάλη σημασία.

Κατά του άνθρακα χρησιμοποιούνται με εξαίρετα αποτελέσματα θεραπευτικός ορός, αρσενικούχα και αντιβιοτικά.

Η ιδέα της χρήσης του ως βιολογικού όπλου εμφανίστηκε κατά τον Β` Παγκόσμιο Πόλεμο. Οπως για όλα τα όπλα έγιναν και για τον άνθρακα πειράματα αποτελεσματικότητάς του. Για το σκοπό αυτό οι Βρετανοί χρησιμοποίησαν το έρημο νησάκι Γκρούναρντ στις βορειοδυτικές ακτές της Σκοτίας, με πρόβατα για πειραματόζωα. Διέσπειραν με μια οβίδα βακίλους του άνθρακα στο νησί και αποχώρησαν αφού έβαλαν φωτιά σ' όλους τους θάμνους. Μετά μια εβδομάδα τα πρόβατα είχαν ψοφήσει όλα. Ομως ο καπνός είχε μεταφέρει βακτήρια και στην απέναντι ακτή της Σκοτίας. Επιπλέον βακτήρια εξακολουθούσαν να υπάρχουν στο νησί και μετά το κάψιμο των θάμνων. Από τότε και μέχρι σήμερα απαγορεύτηκε κάθε επίσκεψη στο νησί που έμεινε στην ιστορία ως «το νησί του άνθρακα ».

Επομένως ο άνθρακας δεν έπαψε να υπάρχει, απλώς δε γινόταν γνωστά τα περιστατικά σε ζώα ή ανθρώπους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ