Κυριακή 4 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΟΙ ΛΑΟΙ
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Πραματευτάδες εξοπλισμών

Ο Αμερικανός πρεσβευτής που διανύει τη δεύτερη θητεία του στη χώρα μας, δε φαίνεται να γνωρίζει - ή δε θέλει να μάθει - τι είναι αυτός ο λαός, την κυβέρνηση του οποίου θεωρούν υπήκοη και υπάκουη.

Δε φαίνεται να έμαθε, γιατί δεν αποδίδεται στη γλώσσα του τι σημαίνει ΛΕΒΕΝΤΙΑ, δηλαδή υπερηφάνεια, ιστορικές καταβολές, θάρρος και αντίσταση σε εισβολείς και βιαστές.

Ετσι, ταχύτατα έθεσε το αίτημα της προμήθειας οπλικών συστημάτων από τα αμερικανικά μεγαθήρια. Ως εδώ, τη δουλιά του κάνει, αφού «ταις πρεσβείαις» των διπλωματικών τους αντιπροσώπων, προωθούνται, άλλοτε ηπίως άλλοτε σκληρώς, σκαιώς και βιαίως τα συμφέροντα της παγκοσμιοποιημένης «νέας τάξης» - αταξίας.

Το αίτημα όμως των προμηθειών συνοδεύτηκε, ταυτόχρονα με τη δηκτική και έμμεσα απειλητική παρατήρηση, ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν προχώρησαν στο ξερίζωμα της συγκεκριμένης τρομοκρατικής οργάνωσης και τη σύλληψη ενόχων.

Οι συνειρμοί, ως προς την πίεση, είναι ορατοί, χωρίς τις περικοκλάδες των διπλωματικών αβροτήτων και η κυβέρνηση πρέπει να ένιωσε - επιδερμικά έστω - την «πελατειακή σχέση» από τα παλαιότερα χρόνια με την υπερδύναμη.

Παρακάμπτοντας αυτή τη σχέση μεταξύ αιτίου και αιτιατού φαίνεται να διαμαρτύρεται, επίσης για τον αντιαμερικανισμό, που δεν αναφέρεται βέβαια στο λαό (του) που κατεβαίνει ακόμη και στην Ουάσιγκτον σε αντιπολεμικές διαδηλώσεις, που περιλαμβάνουν και την αντίσταση για την παραβίαση αρχών και αποφάσεων του Διεθνούς Δικαίου, του ΟΗΕ κλπ. και την προώθηση της κυριαρχίας του ζόφου.

Ετσι, λοιπόν, αγνοείται και η αρχή ότι όποιος ζημιώνεται από τα δικά του σφάλματα, δεν έχει δικαίωμα να παραπονείται - τάχα - και από πάνω. Κι ας μην ξεχνούν τον ποιητή: Ηρθαν ντυμένοι φίλοι, οι εχθροί μας.


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ