Παρασκευή 14 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
EKT - ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Διευκολύνσεις» στο κεφάλαιο «για όσο διάστημα κρίνεται αναγκαίο»

Στην εναλλαγή του μείγματος της νομισματικής πολιτικής με σταδιακή απόσυρση του προγράμματος «ποσοτικής χαλάρωσης» προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαβεβαιώνοντας παράλληλα για την επαρκή όσο και φτηνή χρηματοδότηση των τραπεζών της Ευρωζώνης και για το επόμενο διάστημα, προκειμένου βέβαια να στηριχτούν οι νέες κερδοφόρες επενδύσεις και η ανάκαμψη.

Ειδικότερα, από την 1η Γενάρη τερματίζονται οι νέες αγορές κρατικών και ιδιωτικών ομολόγων και άλλων τίτλων, που προσφέρονται από τις τράπεζες ως εγγύηση για την άντληση κεφαλαίων. Παράλληλα, το ήδη υπάρχον απόθεμα των εγγυήσεων μπορεί να «επανεπενδύεται», ουσιαστικά δηλαδή να ανακυκλώνεται η ήδη υπάρχουσα χρηματοδότηση από το πρόγραμμα της «ποσοτικής χαλάρωσης» χωρίς περαιτέρω επέκταση. Οπως επισημαίνεται στη χτεσινή απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, η ΕΚΤ «θα συνεχίσει να επανεπενδύει, πλήρως, τα ποσά από την εξόφληση των τίτλων για παρατεταμένη χρονική περίοδο μετά την ημερομηνία κατά την οποία θα αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια και σε κάθε περίπτωση για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται αναγκαίο για τη διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών ρευστότητας και ενός διευκολυντικού, σε μεγάλο βαθμό, χαρακτήρα της νομισματικής πολιτικής».

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ άρχισε να αγοράζει τίτλους το Μάρτη του 2015, στο πλαίσιο των «μη συμβατικών μέτρων νομισματικής πολιτικής», με αρχικό στόχο το πρόγραμμα να φτάσει το 1 τρισ. ευρώ. Τελικά, το πρόγραμμα νομισματικής χαλάρωσης κατέληξε να διαρκεί σχεδόν τέσσερα χρόνια, φτάνοντας τα 2,6 τρισ. ευρώ, γεγονός βέβαια που συνέβαλε αποφασιστικά στη στήριξη της καπιταλιστικής «ανάπτυξης» στην Ευρωζώνη.

Παράλληλα, η ΕΚΤ αποφάσισε να διατηρήσει τα βασικά επιτόκια του ευρώ στα σημερινά «ιστορικά χαμηλά επίπεδα» τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνη του 2019 και σε κάθε περίπτωση «για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχιση της διαρκούς σύγκλισης του πληθωρισμού προς επίπεδα κάτω αλλά πλησίον του 2% μεσοπρόθεσμα».

Σε αυτήν τη φάση, η ΕΚΤ ακολουθεί τις κεντρικές τράπεζες των ΗΠΑ και της Αγγλίας που ολοκλήρωσαν από την προηγούμενη περίοδο τα αντίστοιχα προγράμματα «χαλάρωσης».

Θολώνει η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη

Την ίδια ώρα, η ΕΚΤ χαμήλωσε οριακά τον πήχη των προβλέψεων αναφορικά με τους ρυθμούς μεγέθυνσης του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη, ενώ παράλληλα επιβεβαίωσε τη συνεχιζόμενη τάση επιβράδυνσης για τα επόμενα χρόνια.

Συγκεκριμένα, η ΕΚΤ αναμένει τώρα ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα «τρέξει» με ρυθμό 1,9% (από 2% προηγουμένως) για το 2018, με 1,7% (από 1,8%) το 2019 και με 1,5% το 2020.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι, δήλωσε ότι «οι κίνδυνοι στο μέτωπο της ανάπτυξης έχουν επιδεινωθεί», λέγοντας ότι προέρχονται κατά κύριο λόγο από το εξωτερικό περιβάλλον. Αυτοί εντοπίζονται κυρίως στις επιπτώσεις από το κύμα προστατευτισμού στο διεθνές εμπόριο, από τα προβλήματα που παρουσιάζονται στα κράτη που ταξινομούνται στις αναδυόμενες αγορές, καθώς και από τη μεγάλη αστάθεια που εμφανίζουν οι χρηματαγορές.

Παράλληλα, ο Μ. Ντράγκι έδωσε ειδική βαρύτητα σε ζητήματα που αφορούν στην «εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης». Οπως είπε, «η ενοποίηση δεν έχει ολοκληρωθεί», ενώ «η βελτίωση της λειτουργίας της ΟΝΕ εξακολουθεί να αποτελεί προτεραιότητα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ