Τρίτη 25 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΕΤΡΑΜΕΡΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΣΕΡΒΙΑΣ - ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ - ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ
Οχημα υλοποίησης των ευρωατλαντικών σχεδιασμών για τα Βαλκάνια

Με «μπούσουλα» τους αμερικανοΝΑΤΟικούς αλλά και ευρωενωσιακούς σχεδιασμούς για τα Βαλκάνια χάραξε πορεία και η Τετραμερής Σύνοδος Ελλάδας - Σερβίας - Βουλγαρίας - Ρουμανίας, που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στο Βελιγράδι. Με τη Σύνοδο αυτή ολοκληρώθηκε το «σερί» αυτών των σχημάτων που ξεκίνησε την περασμένη βδομάδα, με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να ...σηκώνει μανίκια για την προώθησή τους μετά τον «Στρατηγικό Διάλογο» Ελλάδας - ΗΠΑ. Θυμίζουμε ότι την περασμένη Πέμπτη πραγματοποιήθηκε η τριμερής Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, με την επίσημη πλέον συμμετοχή και των ΗΠΑ, και ακολούθησε την Παρασκευή το «Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Σερβίας», για να έρθει μια μέρα μετά η τετραμερής με Σερβία, Βουλγαρία και Ρουμανία.

«Εχουμε φτιάξει μια πολύ καλή ομάδα. Μια ομάδα που έμαθε να συνδυάζεται, να δίνει πάσες, να παίζει καλή άμυνα, προστατεύοντας τα συμφέροντα της κάθε χώρας ξεχωριστά, αλλά και της περιοχής, γιατί είναι κοινά συμφέροντα», δήλωσε μετά το πέρας της τετραμερούς ο Αλ. Τσίπρας, μιλώντας για την ανάπτυξη «μιας νέας γεωπολιτικής δυναμικής για την περιοχή των Βαλκανίων».

Στο πλαίσιο της αναβαθμισμένης συνεργασίας με τις ΗΠΑ, η Ελλάδα αναλαμβάνει ευρύτερους ρόλους στην περιοχή, μεταφέροντας και τα απαραίτητα «μηνύματα» στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, ειδικά σε χώρες όπως η Σερβία, που έχουν ιδιαίτερες σχέσεις με τη Ρωσία. Γι' αυτό και ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο υπερασπίστηκε τη διεύρυνση της ΕΕ με τα κράτη των Βαλκανίων που δεν έχουν ακόμα ενταχθεί, λέγοντας ότι «η ενταξιακή πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ θα είναι μια από τις σημαντικές προτεραιότητες της ρουμανικής προεδρίας. Και ασφαλώς για άλλη μια φορά υπογραμμίσαμε την αξία, τη σημασία που έχει η ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ για το μέλλον της περιοχής».

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Αλ. Τσίπρας δεν παρέλειψε να διαμηνύσει εμμέσως πλην σαφώς στη Σερβία να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ελλάδας και να προχωρήσει σε διευθετήσεις αντίστοιχες της συμφωνίας των Πρεσπών προκειμένου να διευκολύνει τους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς, λέγοντας ότι όλες οι χώρες της Βαλκανικής πρέπει «να βασίσουν το όραμά τους για την ενταξιακή πορεία στην ΕΕ» και «στην ανάγκη συμμόρφωσης με αυτό που ονομάζουμε ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Θυμίζουμε ότι το προηγούμενο διάστημα εκπρόσωποι της αμερικανικής κυβέρνησης σημείωναν πως η Ελλάδα αποτελεί «κέντρο βάρους» για τους σχεδιασμούς τους στο τόξο που εκτείνεται από την Πολωνία μέχρι τη Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων και των Βαλκανίων. Γι' αυτό και η τετραμερής αυτή αντιμετωπίζεται από τις ΗΠΑ περίπου ως «συμπληρωματική» της αντίστοιχης με την Κύπρο και το Ισραήλ. Σ' αυτό το πνεύμα και αναφερόμενος στα αποτελέσματα της Συνόδου, ο πρωθυπουργός ξεχώρισε τις μπίζνες στις οδικές και σιδηροδρομικές μεταφορές, στην Ενέργεια και στις υποδομές. Επιγραμματικά ανέφερε τη σιδηροδρομική διασύνδεση Θεσσαλονίκης - Καβάλας - Αλεξανδρούπολης - Μπουργκάς - Βάρνας - Ρούσε και τη σιδηροδρομική διασύνδεση Θεσσαλονίκης - Σκοπίων - Βελιγραδίου και από εκεί στη Βουδαπέστη. Επίσης τον αγωγό IGB, που θα μεταφέρει αέριο και θα συνδέει την Αλεξανδρούπολη - την οποία οι ΗΠΑ ξεχωρίζουν στο σχεδιασμό τους - με τη Βουλγαρία, ενώ «μπορεί αργότερα να συνδεθεί με τη Σερβία» όπως είπε. Ξεχώρισε επίσης τα λιμάνια της Βόρειας Ελλάδας, λέγοντας ότι η Θεσσαλονίκη μπορεί να γίνει «το μεγάλο λιμάνι όλης της Βαλκανικής».

Στο συνέδριο του Σοσιαλιστικού Κόμματος

Ο Αλ. Τσίπρας μίλησε και στο συνέδριο του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας, όπου μετά τις ανέξοδες αναφορές στην «αδελφοσύνη» και την «αλληλεγγύη» ανάμεσα στους λαούς των Βαλκανίων, βάζοντας στο «μίξερ» ακόμα και το «όραμα του Ρήγα Φεραίου», μπήκε στο ...ψητό, υπερασπιζόμενος τη συμφωνία των Πρεσπών, που αποτελεί ένα ακόμα εργαλείο για να πατήσουν καλύτερα οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στην περιοχή. Υποστήριξε ότι η συμφωνία «δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα και τη Σερβία να έρθουν πιο κοντά», και μην ξεχνώντας τις «αποστολές» που έχει αναλάβει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, επανέλαβε για δεύτερη φορά το κάλεσμα προς τη Σερβία να πράξει τα δέοντα, όσα δηλαδή υπαγορεύουν οι ευρωατλαντικοί σχεδιασμοί. Ενθαρρύνοντας τη Σερβία να συνεχίσει τις προσπάθειές της για να επιλύσει «κρίσιμα και δύσκολα εθνικά θέματα», τόνισε με νόημα ότι «όσο λοιπόν κι εσείς θα αγωνίζεστε για το δίκαιο, να ξέρετε ότι η Ελλάδα θα είναι πάντα δίπλα σας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επ' ώμου... (2018-12-28 00:00:00.0)
«Επί το έργον» για δομές ευρωατλαντικής «ασφάλειας» και Ενέργεια (2018-12-22 00:00:00.0)
Συστάσεις (2018-07-07 00:00:00.0)
Επισπεύδει για τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια και ευρύτερα (2018-07-04 00:00:00.0)
Με ατζέντα τους σχεδιασμούς των επιχειρηματικών ομίλων (2017-12-12 00:00:00.0)
Σύμπνοια και ανταγωνισμοί αστών σε βάρος των λαών (2015-04-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ