Πέμπτη 8 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
«Χρέος της κυβέρνησης η φιλοξενία των προσφύγων»

Κι άλλοι συνδικαλιστικοί και μαζικοί φορείς αντιδρούν στη στάση της κυβέρνησης, σχετικά με το ζήτημα των λαθρομεταναστών της Ζακύνθου

Την απάνθρωπη απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην απέλαση των προσφύγων του πλοίου «Brelner», καταγγέλλει, με χθεσινή ανακοίνωσή της, η Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη.

«Οι κυνικές δηλώσεις των εκπροσώπων της κυβέρνησης, η προκλητική βαναυσότητα των οργάνων του κράτους, η αναλγησία μπροστά στα αφυδατωμένα παιδιά και τις ετοιμόγεννες γυναίκες, προσβάλλει τον πολιτισμό και την ανθρωπιά μας και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις αρχές και τους κανόνες του ανθρωπισμού, στις οποίες έχει δεσμευτεί η χώρα μας, αλλά και με τα αισθήματα αλληλεγγύης που εκφράσανε οι πολίτες της Ζακύνθου», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Η Δημοκρατική Συσπείρωση επισημαίνει ότι οι κοινωνίες μας δεν μπορούν να αποστρέφουν το πρόσωπο από τα προβλήματα που η πολιτική των ισχυρών της Δύσης παράγει για τις φτωχότερες χώρες του πλανήτη. «Προτού η χώρα μας οδηγηθεί σε ένα τραγικό αδιέξοδο στα βήματα της κυβέρνησης της Αυστραλίας, καλούμε την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στη μόνη αποδεκτή λύση: Να δώσει φιλοξενία στους πρόσφυγες και να τους αναγνωρίσει το ανθρωπιστικό καθεστώς παραμονής, προωθώντας παράλληλα τις διαδικασίες του πολιτικού ασύλου για όσους απ' αυτούς υπάγονται σ' αυτές», καταλήγει η ανακοίνωση της Δημοκρατικής Συσπείρωσης.

Πολλές ακόμη οι αντιδράσεις

H Ομοσπονδία Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας, με ανακοίνωσή της, τονίζει πως η απέλαση των μεταναστών στοιχειοθετεί διπλό έγκλημα από τη μεριά της κυβέρνησης και έτσι θα αντιμετωπιστεί από τους εργαζόμενους. «Απαιτούμε από την κυβέρνηση να σταματήσει κάθε ενέργεια για απέλαση και να πάρει συγκεκριμένα μέτρα προστασίας των προσφύγων. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στα θύματα της ιμπεριαλιστικής κτηνωδίας, δηλώνοντας ότι απελάσεις που εμείς επιδιώκουμε και παλεύουμε είναι αυτές των Αμερικάνων που εδρεύουν στις βάσεις θανάτων στη χώρα μας», τονίζει χαρακτηριστικά.

Η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδας τονίζει πως «η κυβέρνηση ακυρώνει τις διακηρύξεις της περί ευαισθησίας απέναντι στους μετανάστες, αποδεικνύοντας για μια ακόμα φορά την αντιλαϊκότητα της πολιτικής της και απαιτεί από την κυβέρνηση να ανακαλέσει αμέσως τις δηλώσεις περί απέλασης, να φροντίσει και να περιθάλψει τους μετανάστες».

Το Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών επισημαίνει πως «καμία δικαιολογία περί μη δυνατότητας φιλοξενίας των προσφύγων δεν μπορεί να νομιμοποιήσει το αίσχος του διωγμού τους, διότι το ελληνικό κράτος διαθέτει πόρους γι' αυτό το ζήτημα, τους οποίους κατασπαταλά σε συνέδρια για τους μετανάστες, φιέστες για τους πρόσφυγες και δαπανηρά προγράμματα, από τα οποία πλουτίζουν διάφοροι επιτήδειοι».

Εξάλλου, την ανυπαρξία υποδομής για την υποδοχή μεταναστών στη χώρα μας, επισήμανε χθες ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, Δ. Κυριαζίδης. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι λαθρομετανάστες μπορεί να φτάσουν και τους 200.000, τους επόμενους μήνες. Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει καμία μέριμνα από πλευράς κυβέρνησης, τόσο για την υποδοχή αυτών των ανθρώπων, όσο και για την καλύτερη προετοιμασία των αστυνομικών οργάνων. Ο Δ. Κυριαζίδης είπε ότι η πολιτεία αντιμετωπίζει με απάθεια το φαινόμενο, όταν συνεχώς «καταφθάνουν καραβιές από συνανθρώπους μας, που ζητούν καταφύγιο στη χώρα μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ