Πέμπτη 8 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Επανασχεδιάζεται η πολιτική προστασία

Τον επανασχεδιασμό του συστήματος πολιτικής προστασίας και ενδεχόμενες αλλαγές στον «Ξενοκράτη» συζήτησε χτες η νομοπαρασκευαστική επιτροπή του υπουργείου Εσωτερικών, που συνεδρίασε υπό την προεδρία του υπουργού, Κ. Σκανδαλίδη.

Η επιτροπή επανέφερε ουσιαστικά τον επανασχεδιασμό που είχε προτείνει από το Δεκέμβρη η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, ο οποίος προβλέπει τη δημιουργία κέντρων πρόληψης και αντιμετώπισης καταστροφών σε κάθε μία από τις 13 Περιφέρειες της χώρας. Ο γενικός συντονισμός παραμένει στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ), η οποία ενδεχομένως να μεταφερθεί σε χώρο κοντά στο επιχειρησιακό κέντρο της Πυροσβεστικής.

Οι σχεδιασμοί για την πολιτική προστασία επιχειρούν να «βάλουν στο παιχνίδι» φορείς που μέχρι πρότινος δεν είχαν θεσμοθετημένο ρόλο στην αντιμετώπιση καταστροφών, όπως οι δήμοι. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τη διαιώνιση μιας πολιτικής που οπλίζει το χέρι των εμπρηστών και πνίγει κυρίως τις υποβαθμισμένες περιοχές, οδηγεί στο συμπέρασμα πως κύριος στόχος της κυβέρνησης είναι να αποφύγει το κόστος των καταστροφών και να μεταφέρει τις ευθύνες. Κάτι που επιχείρησε να κάνει η κυβέρνηση και τώρα με τις καταστροφές από τις πρόσφατες πλημμύρες.

Σύμφωνα με τις προτάσεις για την πολιτική προστασία, η ΓΓΠΠ εξακολουθεί να έχει την ευθύνη του γενικού συντονισμού και σχεδιασμού, ο οποίος γίνεται με βάση τα σχέδια έκτακτης ανάγκης των εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών. Ο σχεδιασμός της ΓΓΠΠ και τα επιχειρησιακά σχέδια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του Λιμενικού Σώματος αποτελούν τον Εθνικό Σχεδιασμό.

Σε κάθε δήμο ορίζεται αντιδήμαρχος ή δημοτικός σύμβουλος άμεσα υπεύθυνος για θέματα πολιτικής προστασίας. Σημαντική ευθύνη αναλαμβάνουν και οι Περιφέρειες στις οποίες συγκροτούνται κέντρα αντιμετώπισης των εκτάκτων αναγκών που σημειώνονται στην περιοχή. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει την ευθύνη κατάσβεσης των δασικών πυρκαγιών και το Λιμενικό Σώμα την αντιμετώπιση θαλάσσιων αναγκών. Οι δε Δασικές Υπηρεσίες αναλαμβάνουν τη χαρτογράφηση των καμένων εκτάσεων, φροντίζουν για την κήρυξή τους ως αναδασωτέες, υλοποιούν τα προγράμματα αναδασώσεων και αντιπλημμυρικής προστασίας και τις προστατεύουν από την αυθαίρετη δόμηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ