Πέμπτη 8 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2004
Εργαζόμενοι - «θύματα» της... Μεγάλης Ιδέας

Στις... μπουλντόζες των Ολυμπιακών έργων οι εργασιακές σχέσεις - υπέρβαση του κόστους των Ολυμπιακών Αγώνων, είναι μερικά από όσα προανήγγειλε χτες ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου

«Πιλότο» για την πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων θα αποτελέσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004! Αυτό παραδέχτηκε ουσιαστικά ανοιχτά χτες ο υπουργός Πολιτισμού Ευ. Βενιζέλος, σε εφ' όλης της ύλης συνέντευξη για την Ολυμπιάδα, με την οποία αποκαλύφθηκαν οι προθέσεις της κυβέρνησης όχι μόνο για τις εργασιακές σχέσεις αλλά και για το τελικό κόστος των αγώνων που - και επισήμως - πλέον θα είναι πολύ μεγαλύτερο από τον αρχικό προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Πολιτισμού και στο όνομα της έγκαιρης ολοκλήρωσης των Ολυμπιακών έργων, ο ανάδοχος ενός έργου (κατασκευαστική κοινοπραξία) θα μπορεί να υποβάλλει αίτημα στην κυβέρνηση για αλλαγή της εργασιακής νομοθεσίας. Η κυβέρνηση με τη σειρά της θα το εξετάζει και θα αποφασίζει ανάλογα. Αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι στα Ολυμπιακά έργα μετατρέπονται σε έρμαια των εργοδοτών, αφού η κυβέρνηση θα μπορεί να αλλάζει τη νομοθεσία που αφορά τα ωράρια εργασίας ή τις αμοιβές των εργαζομένων, ενώ θα μπορούν να καθιερώσουν και 24ωρη απασχόληση, ώστε να κατασκευαστούν τα έργα μέσα στα χρονοδιαγράμματα που έχει θέσει η ΔΟΕ.

Φαίνεται πλέον με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι το περιβόητο μνημόνιο συναντίληψης και συνεργασίας που έχει υπογράψει η ΓΣΕΕ με την «Αθήνα 2004», καθώς και η προσπάθεια να πλασαριστεί στους εργαζόμενους η αναγκαιότητα για εργασιακή ειρήνη, ως απαραίτητη για την επιτυχή διοργάνωση της Ολυμπιάδας των πολυεθνικών, αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά και μάλιστα με το χειρότερο τρόπο. Κάτι που η ηγεσία της ΓΣΕΕ γνώριζε βέβαια καλά όταν υπέγραφε το συγκεκριμένο κείμενο - λαιμητόμο για τα εργασιακά δικαιώματα...

Ομολογία για υπέρβαση του κόστους

Εκτός όμως από την καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων ο υπουργός Πολιτισμού παραδέχτηκε χτες ότι το τελικό κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων θα ξεπεραστεί. «Είναι πολύ πιθανόν να έχουμε μια λογική (σ.σ. 10, 20 ή 30% είναι το λογικό) αύξηση του κόστους. Ομως, θα είναι μικρό σε σχέση με τον όγκο του έργου». Αυτό δήλωσε ο Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος επιχείρησε να δικαιολογήσει τις δεδομένες πλέον υπερβάσεις, παρουσιάζοντας στοιχεία από αντίστοιχα Ολυμπιακά έργα του Σίδνεϊ, τα οποία υπερέβησαν τις αρχικές εκτιμήσεις κατά πολύ.

Ωστόσο, αν εξαιρέσουμε ορισμένα από τα έργα του Σίδνεϊ (για παράδειγμα το Ιππικό Κέντρο, το Κέντρο Αντισφαίρισης και Σκοποβολής) όλα τα υπόλοιπα έγιναν με ιδιωτικά κεφάλαια και όχι από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ετσι, στην περίπτωση της Αθήνας οι εργαζόμενοι θα κληθούν να πληρώσουν πολύ περισσότερα από τα 1,5 τρισ. δρχ. που είναι αυτή τη στιγμή ο προϋπολογισμός των κρατικών δαπανών. Μάλιστα, ο υπουργός Πολιτισμού χρησιμοποίησε και ένα δικολαβικό σόφισμα, κατά την προσφιλή του τακτική. Είπε λοιπόν για το Καυτατζόγλειο Στάδιο, ότι το κόστος για τα έργα αναμόρφωσης θα μπορούσε να μην ξεπεράσει τα 4 δισ. δρχ., παρ' όλα αυτά θα κοστίσει 14 δισ.δρχ., αλλά τα υπόλοιπα 10 επιπλέον δισ. δεν είναι από τον Ολυμπιακό προϋπολογισμό, αλλά από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Λες και τα χρήματα από το ΠΔΕ δεν αποτελούν μέρος του κρατικού προϋπολογισμού, δηλαδή χρήματα των εργαζομένων.

Κατά τα άλλα, ο Ευ. Βενιζέλος ενημέρωσε ότι το έργο της λεωφόρου Κύμης (σύνδεση Ολυμπιακού Χωριού με Εθνική Οδό) βγήκε από τα Ολυμπιακά και δε θα κατασκευαστεί, γιατί «κρίθηκε ότι με ελαφρές κυκλοφοριακές παρεμβάσεις στην Αττική Οδό μπορεί να απορροφηθεί ο κυκλοφοριακός φόρτος... Είναι τυχαίο ότι κόβεται ένα έργο υποδομής που θα εξυπηρετούσε την κυκλοφορία των εργαζομένων - δικαιούχων του ΟΕΚ που θα κατοικούν στο Ολυμπιακό Χωριό μετά τους αγώνες;

Ο υπουργός εντόπισε έλλειψη συλλογικής αυτοπεποίθησης στον ελληνικό λαό, ως ένα από τα σημαντικά προβλήματα στο δρόμο για τη διοργάνωση των Αγώνων. Λες και οι πολίτες που πνίγονταν από τις πλημμύρες τις προηγούμενες μέρες, καθώς και οι σεισμοπαθείς που εδώ και δύο χρόνια κατοικούν σε λυόμενα και οι χιλιάδες άνεργοι ευθύνονται που δε νιώθουν την αυτοπεποίθηση να ξεχειλίζει.

Τέλος, ο υπουργός ανέφερε ότι δημοπρατούνται πέντε νέα έργα (αναμόρφωση Καυτατζογλείου, παμπελοποννησιακό γήπεδο Πάτρας, αναμόρφωση ΟΑΚΑ, Ολυμπιακό Κολυμβητήριο, διαμόρφωση ΣΕΦ), ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν δημοπρατηθεί και άλλα έργα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ