Πέμπτη 8 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
«Κατ' απαίτηση του μεγάλου κεφαλαίου»
  • Εντονη κριτική από τους βουλευτές του ΚΚΕ
  • Εξαφάνισε... το νέφος ο Α. Τσοχατζόπουλος!

Εντονότατη κριτική άσκησαν οι βουλευτές του ΚΚΕ κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης περί «αειφόρου ανάπτυξης», το οποίο ρυθμίζει θέματα που αφορούν στη βιομηχανία. Επισήμαναν ότι πρόκειται για ένα ακόμα νομοθέτημα παροχής προνομίων στο μεγάλο κεφάλαιο.

Την ουσία των διατάξεων του νομοσχεδίου που αφορούν στο περιβάλλον έθιξε στην παρέμβασή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος, λέγοντας: «Εχουμε ξανά μια διακήρυξη ότι θα προστατεύσετε το περιβάλλον, αλλά ουσιαστικά ανοίγετε ένα παράθυρο για περισσότερες βιομηχανίες, για πιο ισχυρές βιομηχανίες, για μεγαλύτερη ρύπανση. Αυτό είναι το παράθυρο που ανοίγετε με αυτό το νομοσχέδιο κατ' απαίτηση του μεγάλου κεφαλαίου. Του Λάτση για την ΠΕΤΡΟΛΑ, αυτών που θέλουν να κάνουν παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος και μια σειρά άλλοι μεγάλοι ή μικρότεροι που έχουν συμφέρον να επενδύσουν στην Αττική και όχι να πάνε στην επαρχία γιατί εκεί πέρα έχουν μεγαλύτερο κόστος». Παράλληλα, ο Αντώνης Σκυλλάκος επισήμανε πως «είμαστε υπέρ της απαγόρευσης οποιασδήποτε νέας επιβάρυνσης, είτε σε βιομηχανίες, είτε σε αποθήκες, είτε στη βιοτεχνία», ζητώντας την «υποχρεωτική μετεγκατάσταση των επιχειρήσεων που έχουν μέση όχληση, να πάνε στα βιομηχανικά πάρκα», καθώς και «να υπάρχουν κίνητρα στους μικρομεσαίους για εκσυγχρονισμό και αντιρρυπαντική τεχνολογία».

«Δεν αντιμετωπίζεται η αειφόρος ανάπτυξη ως μια υποχρέωση ιστορικού χαρακτήρα», τόνισε στη δική του παρέμβαση ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Χουρμουζιάδης, σχολιάζοντας την εν λόγω έκφραση με την οποία τιτλοφορείται το νομοσχέδιο. Οπως σημείωσε, «αναφέρομαι στην κοινωνική ανάπτυξη του ανθρώπου, στην πολιτισμική ανάπτυξη και στη δυνατότητά του να συμμετέχει και πολιτικά και πολιτισμικά και κοινωνικά σε αυτό που προσπαθεί το νομοσχέδιο και δεν το καταφέρνει μέσα από την ανάπτυξη των επιχειρήσεων».

Στον τρόπο εφαρμογής του νομοσχεδίου αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη χτεσινή του παρέμβαση ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής, χαρακτηρίζοντάς το «υπουργοκεντρικό». Οπως είπε, δίνει στον αρμόδιο υπουργό «το απεριόριστο δικαίωμα να εγκρίνει χρήσεις βιομηχανικές σε ορισμένες περιοχές που απαγορεύονται οι χρήσεις αυτές». Ενώ απευθυνόμενος προς τους βουλευτές έθεσε το ερώτημα; «Θα του δώσετε αυτό το δικαίωμα;».

Τέλος, μόνον ως εκτός πραγματικότητας θα μπορούσε να εκληφθεί η χτεσινή τοποθέτηση του υπουργού Ανάπτυξης, Ακη Τσοχατζόπουλου, που υποστήριξε ότι με την περιβαλλοντική πολιτική του ΠΑΣΟΚ «η περιφέρεια της Αττικής, η Αθήνα και ο Πειραιάς απαλλάχτηκαν από τη φοβερή ρύπανση που υπήρχε στο περιβάλλον, απαλλάχτηκαν από τους περιορισμούς της κίνησης, εξαλείφτηκε το νέφος»! Παράλληλα, υποστήριξε ότι με την ασκούμενη πολιτική των τελευταίων 20 χρόνων αυξήθηκαν οι παραγωγικές δυνατότητες της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ