Πέμπτη 8 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
8ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΝΕ - Ερώτηση - Απάντηση

Ο «Ριζοσπάστης», στο πλαίσιο της βοήθειας για το 8ο Συνέδριο της ΚΝΕ, ανοίγει τη συγκεκριμένη στήλη, με απαντήσεις σε ερωτήματα που προκύπτουν από την προσυνεδριακή διαδικασία της ΚΝΕ, πάνω σε βασικά ζητήματα της ιδεολογικοπολιτικής πάλης.

Ερώτηση:

Πώς συμβάλλουν οι επιμέρους συσπειρώσεις στην πορεία για τη συγκρότηση του ΑΑΔ Μετώπου;

Απάντηση:

Οι διάφορες μορφές συσπείρωσης και συμμαχίας καλλιεργούν την πείρα και τη διάθεση για κοινή δράση, διευκολύνουν τη συμπαράταξη δυνάμεων, τον απεγκλωβισμό τους, από την κυρίαρχη πολιτική και τους φορείς που την εκφράζουν, όπως η κυβέρνηση, τα κόμματα της άρχουσας τάξης, και όποιες άλλες δυνάμεις συναινούν στις βασικές επιλογές αυτής της πολιτικής. Μέσα από τη δράση τους συμβάλλουν στο να αναδεικνύονται οι αιτίες των προβλημάτων που βρίσκονται στη δράση των μονοπωλίων, του ιμπεριαλισμού.

Ας πάρουμε για παράδειγμα τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή που το ζήτημα του ιμπεριαλιστικού πολέμου είναι κυρίαρχο στις εξελίξεις. Μαζί με το μέτωπο του πολέμου, ανοίγεται και το μέτωπο ενάντια στην κρατική καταστολή του λαϊκού κινήματος που εντείνεται με τα νέα τρομονομικά μέτρα, (ευρωτρομονόμος κλπ.). Γι' αυτά τα μέτωπα υπάρχουν συσπειρώσεις στο κίνημα της ειρήνης, αλλά και συσπειρώσεις για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Ταυτόχρονα, όμως, στη συγκεκριμένη στιγμή, μπαίνει από την ίδια τη ζωή το ζήτημα της κοινής δράσης ενάντια στον πόλεμο, ενάντια στην κρατική καταστολή που εκφράζεται με τους στόχους πάλης, «Οχι στον πόλεμο, να απεγκλωβιστεί η Ελλάδα από τον πόλεμο, να μην περάσουν τα νέα τρομοκρατικά μέτρα». Ετσι, το κίνημα της ειρήνης μπορεί να δραστηριοποιείται ενάντια στον πόλεμο, η συσπείρωση για τις δημοκρατικές ελευθερίες ενάντια στον τρομονόμο επίσης, αλλά η δράση τους συμβάλλει στη δημιουργία επίσης συσπειρώσεων διαφόρων φορέων, προσωπικοτήτων κλπ. που οργανώνουν πολύμορφες κινητοποιήσεις πάνω στο συγκεκριμένο πλαίσιο. Αυτή η δράση συμβάλλει στην προοπτική ενός πλατιού αντιιμπεριαλιστικού αντιπολεμικού μετώπου. Επιδρά, ώστε μεγάλα τμήματα της εργατικής τάξης, των μικροαστικών στρωμάτων, της νεολαίας, των γυναικών, να συνειδητοποιούν τις αιτίες του πολέμου, που είναι η ιμπεριαλιστική δράση, να αντιλαμβάνονται ότι οι δυνάμεις που κάνουν τον πόλεμο, είναι τα μονοπώλια και οι κυβερνήσεις τους, σε σύμπνοια με τ' άλλα αστικά κόμματα.

Δημιουργούνται προϋποθέσεις για κοινή δράση, για απεγκλωβισμό τμημάτων του λαού και της νεολαίας, από την κυρίαρχη πολιτική, για την έκφραση της αντίθεσης με τις δυνάμεις του πολέμου, και αντίστασης στην πολιτική που γεννά τον πόλεμο.

Μέσα απ' αυτή τη διαδικασία, βεβαίως, μπορούν να στεριώνουν, να ενισχύονται αυτές οι συσπειρώσεις, να διευρύνονται, γεγονός που σημαίνει ότι απεγκλωβίζονται δυνάμεις από την κυρίαρχη πολιτική, ασκείται επίδραση στην αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων, και μπορεί από καλύτερες θέσεις ο λαός να αναπτύσσει πάλη σε στόχους αντιμονοπωλιακούς, αντιιμπεριαλιστικούς, να συνειδητοποιείται η αναγκαιότητα του Μετώπου.

Τέτοιες συσπειρώσεις, δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως ένας μαζικός φορέας που διαφέρει από άλλους ως προς τη συνέπεια και τη μαχητικότητά του. Είναι μορφές δράσης με πολύ υψηλότερο βαθμό πολιτικοποίησης. Αυτές οι συσπειρώσεις, ξεχωρίζουν και από το γεγονός ότι συνειδητά επιδιώκουν να εκφράζεται η κοινή δράση της εργατικής τάξης με τους συμμάχους της. Εκφράζουν την αντίθεση, τόσο με την κυβέρνηση και τα κόμματα που συναινούν σε βασικά ζητήματα μαζί της, όσο και με διεθνείς οργανισμούς, ιδιαίτερα την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, στα ζητήματα για τα οποία συγκροτείται μια συσπείρωση, μια κοινωνικοπολιτική συμπαράταξη.

Τα επιμέρους μέτωπα πάλης μπορούν να συσπειρώσουν ακόμα ευρύτερες δυνάμεις με την έννοια ότι σ' αυτά μπορεί να πάρουν μέρος δυνάμεις που στο συγκεκριμένο ζήτημα θέλουν να δράσουν χωρίς κατ' ανάγκη να έχουν συνολική στρατηγική αντίθεσης με τα μονοπώλια τον ιμπεριαλισμό, και τις ενώσεις του. Με τα επιμέρους μέτωπα πάλης και συνεργασίας με αντιιμπεριαλιστικούς αντιμονοπωλιακούς στόχους που αφορούν οξυμένα προβλήματα, επιταχύνονται οι διεργασίες προς το Μέτωπο, χωρίς παθητική στάση και αναμονή να ωριμάσουν στο σύνολό τους οι συνθήκες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ