Πέμπτη 14 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Νέα αντιεπιστημονικά χτυπήματα πάνω στην άθλια κατάσταση της ΠΦΥ

Την πολιτική υποκατάστασης των δημόσιων Κέντρων Υγείας και ενός μέρους των αρμοδιοτήτων τους από τα φαρμακεία έρχεται να υπηρετήσει η τροπολογία που συμπεριλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή.

Με τη συγκεκριμένη τροπολογία, δίνεται η δυνατότητα στα φαρμακεία να εκτελούν εμβολιασμούς και πράξεις Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Ο εμβολιασμός ωστόσο είναι ιατρική πράξη, που πρέπει να γίνεται από γιατρούς ή άλλους υγειονομικούς με την παρουσία του γιατρού.

Η ρύθμιση αυτή επιδιώκει να «καλύψει» με αυτόν τον τρόπο την υποστελέχωση των μονάδων ΠΦΥ, την τεράστια έλλειψη υποδομών και εξοπλισμού, να δώσει «λύση» που δεν θα «κοστίζει» στο κράτος.

Επιπλέον, ανοίγει τον δρόμο για διεύρυνση των ιατρικών εργασιών από τα ιδιωτικά φαρμακεία, που είναι και διακηρυγμένος στόχος από τους μεγαλοεπιχειρηματίες του κλάδου.

Αντίστοιχα, η ίδια τροπολογία κατοχυρώνει τη διενέργεια πράξεων που αφορούν τη δημόσια Υγεία στις λεγόμενες «Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις», δηλαδή στον συγκαλυμμένο ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα.

Ωστόσο, βήμα οπισθοδρόμησης αποτελούν και όσα προβλέπονται στο άρθρο 103 του νομοσχεδίου για την «ηλεκτρονική καταχώρηση παραπεμπτικών ιατρικών εξετάσεων». Με το συγκεκριμένο άρθρο η κυβέρνηση δίνει τη δυνατότητα στις μαίες να συνταγογραφούν μια σειρά εξετάσεις όπως κύησης, τεστ Παπ.

Στην πραγματικότητα, επιδιώκει να αποκρύψει όχι μόνο την τραγική έλλειψη που υπάρχει στην ΠΦΥ σε γυναικολόγους, αλλά και να μην προχωρήσει στις απαιτούμενες προσλήψεις με μόνιμο και επαρκές προσωπικό σε γυναικολόγους με πλήρη δικαιώματα, για την κάλυψη των αναγκών του λαού, περιορίζοντας με αυτόν τον τρόπο όσο το δυνατόν περισσότερο το «κόστος».

Στην ουσία, με αντιεπιστημονικό και αναχρονιστικό τρόπο, η κυβέρνηση «υποκαθιστά» το ρόλο των γιατρών. Είναι μέτρα αντίστοιχα με την προώθηση της πρακτικής «τοκετός στο σπίτι», ως τάχα σύγχρονη αντίληψη που ουσιαστικά... επαναφέρει πρακτικές του περασμένου αιώνα με τους γνωστούς κινδύνους για τις έγκυες και τα έμβρυα! Είναι αντίστοιχη με τη θεωρία της «αυτοδιάγνωσης» και «αυτοφροντίδας» που προωθείται από την ΕΕ, ώστε οι ασθενείς να μην επιβαρύνουν μονάδες και προσωπικό των υπηρεσιών Υγείας, αλλά να καταναλώνουν ένα μέρος των εμπορευμάτων της φαρμακοβιομηχανίας.

Στο πλαίσιο της στρατηγικής μείωσης του κρατικού «κόστους», με δήθεν «μοντέρνα» φρασεολογία περιτυλίγονται σοβαροί αναχρονισμοί που συνιστούν οπισθοδρόμηση.

Μάλιστα, αυτήν την αλλαγή την ονομάζουν «αναβάθμιση» των μαιευτικών υπηρεσιών. Πρόκειται για στρέβλωση. Αναβάθμιση θα ήταν η εξασφάλιση από το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα ουσιαστικής και σύγχρονης βασικής μόρφωσης και εκπαίδευσης, μετεκπαίδευσης, στελέχωσης όλων των δημόσιων μονάδων με επαρκή αριθμό μαιών, περιορισμός των πολλών νυκτερινών βαρδιών, κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, των επικουρικών κ.λπ. Αυτό που θέλει να πετύχει η κυβέρνηση είναι η θεσμοθέτηση ενός ορισμένου επιπέδου ιατρικών εργασιών στις μαίες δίχως την παρουσία εξειδικευμένων γιατρών, ακριβώς επειδή ο γιατρός «κοστίζει»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ