Πέμπτη 14 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ
Νομοθετική ρύθμιση ενταγμένη στις αντιδραστικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση

Από παλιότερη κινητοποίηση των νοσοκομειακών γιατρών

Eurokinissi

Από παλιότερη κινητοποίηση των νοσοκομειακών γιατρών
Τις αλλαγές που προώθησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - με τις γνωστές fast track διαδικασίες - στον τρόπο απόκτησης ιατρικής ειδικότητας καταγγέλλει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), υπογραμμίζοντας ότι «η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση είναι μέρος των αντιδραστικών αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση, στη βάση των προτάσεων του ΚΕΣΥ για την ιατρική εκπαίδευση και μετεκπαίδευση».

Οπως επισημαίνει η ΟΕΝΓΕ, με τη νέα νομοθετική ρύθμιση:

-- Καθιερώνεται σύστημα πανελλαδικών εξετάσεων για την απόκτηση του τίτλου της ειδικότητας. Τα εξεταστικά κέντρα θα είναι πλέον μόνο στους νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης και οι εξετάσεις θα διεξάγονται 4 φορές το χρόνο.

-- Σε κάθε ειδικευόμενο που εκπαιδεύεται σε νοσηλευτικά ιδρύματα εκτός των νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης θα καταβάλλεται εξευτελιστικό «επίδομα» - χαρτζιλίκι ύψους 150 ευρώ, για την κάλυψη υποτίθεται των εξόδων μετακίνησης και διαμονής, μόνο μια φορά, για την πρώτη εξεταστική περίοδο στην οποία θα συμμετάσχει. Αν αποτύχει δεν θα δικαιούται το επίδομα, θα τιμωρείται και θα επιβαρύνεται με δικά του έξοδα.

-- Οι εξεταζόμενοι θα υποβάλλονται σε γραπτή και προφορική δοκιμασία. Προϋπόθεση για να εξετάζονται προφορικά είναι να έχουν πετύχει στη γραπτή δοκιμασία τη βάση.

-- Στον τίτλο της ειδικότητας θα αναγράφεται βαθμός: Καλώς, Λίαν Καλώς, Αριστα. Ο βαθμός στον τίτλο της ειδικότητας θα σημαδεύει τον γιατρό και θα τον ακολουθεί ισόβια, σε όλη την επαγγελματική του σταδιοδρομία, θα αποτελεί κριτήριο πρόσληψης.

Κατηγοριοποίηση γιατρών αντί για ουσιαστική αναβάθμιση της ιατρικής εκπαίδευσης

Η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση, καταγγέλλει η ΟΕΝΓΕ, «κατηγοριοποιεί τους γιατρούς, τους χωρίζει σε ικανούς, ικανότερους, λιγότερο ικανούς, αντί να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για την ουσιαστική αναβάθμιση και τη βελτίωση των συνθηκών της ιατρικής εκπαίδευσης ώστε το σύνολο των γιατρών να είναι "άριστο", με στέρεη επιστημονική κατάρτιση για να μπορεί να προσφέρει τις αντίστοιχες των σύγχρονων επιτευγμάτων της επιστήμης, υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας, που μπορεί και αξίζει να έχει ο λαός μας.

Το υπουργείο Υγείας για μία ακόμη φορά εμπαίζει τους νοσοκομειακούς γιατρούς. Στις συναντήσεις με την ΟΕΝΓΕ, ο υπουργός Υγείας μάς διαβεβαίωνε ότι οι προτάσεις του ΚΕΣΥ έχουν συμβουλευτικό χαρακτήρα. Είχε κατ' επανάληψη δεσμευτεί ότι πριν νομοθετηθούν οποιεσδήποτε αλλαγές θα μας ενημερώσει έγκαιρα, ώστε να καταθέσουμε τις απόψεις μας. Αντί γι' αυτό, έφερε σαν τον κλέφτη στη Βουλή τροπολογία που κατατέθηκε σε άσχετο νομοσχέδιο και μάλιστα εκπρόθεσμα, για να μην υπάρξουν αντιδράσεις.

Η κυβέρνηση προωθεί αλλαγές με στόχο την προσαρμογή του συστήματος ιατρικής εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης στις ανάγκες του εμπορευματοποιημένου δημόσιου συστήματος Υγείας - Πρόνοιας, σε συνθήκες ενίσχυσης συνολικά της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της Υγείας.

Προωθεί τη διάσπαση του ιατρικού δυναμικού, με τη δημιουργία μιας πλειοψηφίας φθηνού επιστημονικού δυναμικού με περιορισμένες δυνατότητες για επιστημονική εξέλιξη και λιγότερα δικαιώματα και μιας ελίτ επιστημονικής με επιτελικό ρόλο στις ιατρικές εργασίες, στην έρευνα, στην οργάνωση και διοίκηση του συστήματος Υγείας και με περισσότερα μισθολογικά και επαγγελματικά δικαιώματα».

«Η νέα πρόκληση της κυβέρνησης και του υπουργείου Υγείας δεν πρόκειται να μείνει αναπάντητη», σημειώνει η ΟΕΝΓΕ και καλεί τις Ενώσεις - μέλη της να προχωρήσουν άμεσα σε συνελεύσεις με στόχο την ενημέρωση και την οργάνωση κινητοποιήσεων - παραστάσεων διαμαρτυρίας. «Ιδιαίτερα για τους ειδικευόμενους πρέπει να σημάνει ξεσηκωμός. Απαιτούμε την κατάργηση αυτής της απαράδεκτης ρύθμισης. Να μην τολμήσουν να την εφαρμόσουν. Θα μας βρουν απέναντί τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ