Πέμπτη 9 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Ανησυχεί» για την κλιμάκωση ο Ρώσος πρέσβης

Για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και συνολικά στην περιοχή μίλησε χτες (στην ΕΡΤ) ο Ρώσος πρέσβης στην Ελλάδα, Αντρέι Μασλόφ, υποστηρίζοντας καταρχάς ότι η Ελλάδα δεν έχει λόγο να νιώθει απειλή από τους «S-400» που θέλει να αποκτήσει η Αγκυρα. Επέμεινε, δε, πως «η Ρωσία δεν παραβιάζει καμία διεθνή συμφωνία στον τομέα των εξοπλισμών. Αυτά τα συστήματα έχουν εντελώς αμυντικό χαρακτήρα και δεν αποτελούν κανέναν κίνδυνο για την Ελλάδα, η οποία διαθέτει τα ρωσικά συστήματα "S-300"».

Ταυτόχρονα, δεν έκρυψε τις ανησυχίες του σχετικά με την πορεία των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο, που αφορούν και τα ρωσικά συμφέροντα, ιδιαίτερα στην Κύπρο και την ΑΟΖ της, τονίζοντας πως «ανησυχούμε για την κλιμάκωση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Θεωρούμε ότι οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα πρέπει να είναι σε συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο».

Τέλος, ο Ρώσος πρέσβης σχολίασε και τη συμφωνία των Πρεσπών, διευκρινίζοντας πως δεν συνάδει με την αντίληψη της Ρωσίας για την περιφερειακή σταθερότητα στα Βαλκάνια, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η επίλυση του παλιού ονοματολογικού θέματος άνοιξε τον δρόμο στη βεβιασμένη ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία και βεβαίως αυτή η πορεία δεν θα συμβάλει στην ασφάλεια και στη σταθεροποίηση της κατάστασης στα Βαλκάνια».

Προσέθεσε ότι «τα τελευταία χρόνια βλέπουμε τις προσπάθειες ορισμένων χωρών να δημιουργήσουν μια νέα τάξη πραγμάτων, που δεν βασίζεται στο διεθνές δίκαιο, αλλά σε κανόνες που οι ίδιες οι χώρες δημιουργούν και μετά παρουσιάζουν ως άποψη της διεθνούς κοινότητας».

«Εχουν σταλεί όλα τα μηνύματα από τη Ρωσία»

Στο μεταξύ, μιλώντας σε ενεργειακό συνέδριο στην Αθήνα, ο εκτελεστικός διευθυντής του ρωσικού «Κέντρου για την Ενέργεια "Skolkovo"», V. Mishchenko, τόνισε ότι «η Ρωσία ενδιαφέρεται για ενεργειακές παραδόσεις στην Ελλάδα και είναι έτοιμη να επεκτείνει τη συνεργασία της στον τομέα του φυσικού αερίου», σημειώνοντας πως «η Ελλάδα είναι μια χώρα που ενδιαφέρει τη Ρωσία με κάθε έννοια» και ότι «οι ενεργειακές παραδόσεις και η ενεργειακή συνεργασία είναι καίριας σημασίας για τη Ρωσική Ομοσπονδία και για τα αρμόδια υπουργεία της».

Πρόσθεσε, επίσης, ότι «έχουν σταλεί όλα τα "μηνύματα" από τη Ρωσία», «αλλά η θέση της Ελλάδας παραμένει αρκετά "προσεκτική"». Παρέπεμψε πάντως σε μια συζήτηση που μπορεί να γίνει σε πολιτικό επίπεδο, ώστε να ξεμπλοκάρει η κατάσταση.

Ανέφερε ως μια περίπτωση που η διμερής συνεργασία δεν προχώρησε, το γεγονός ότι ο αγωγός «Turkish Stream» δεν θα συνεχίσει από την Τουρκία στο ελληνικό έδαφος, αλλά θα περάσει από τη Βουλγαρία, χαράσσοντας πορεία προς τις ευρωπαϊκές αγορές. «Γνωρίζουμε ότι ο "Turkish Stream-2" θα περάσει από το έδαφος της Βουλγαρίας και ότι η βουλγαρική πλευρά έχει κάνει πολλά για να το εξασφαλίσει αυτό. Η Βουλγαρία θα γίνει χώρα διαμετακόμισης για το ρωσικό φυσικό αέριο», είπε με βεβαιότητα ο Mishchenko, αν και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα, φυσικά, ενδιαφέρεται να λάβει επιπλέον όγκους αερίου».

Εκανε ακόμη σαφές ότι οι ρωσικοί επιχειρηματικοί όμιλοι βλέπουν εδώ και νέα πεδία κερδοφορίας, εξετάζοντας όλες τις παραμέτρους: «Η Ελλάδα έχει μεγάλο αριθμό νησιών και το θέμα της ηλεκτροδότησής τους μέσω υποθαλάσσιων γραμμών ηλεκτρικής ενέργειας είναι ενδιαφέρον, αλλά από οικονομική άποψη είναι αρκετά ακριβό», παρατήρησε, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι «το θέμα του Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) στην Ανατολική Μεσόγειο και ιδιαίτερα στην Ελλάδα είναι αρκετά ελκυστικό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ