Σάββατο 25 Μάη 2019 - Κυριακή 26 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Στην κάλπη με εκβιασμούς και ανέξοδες υποσχέσεις στο λαό, νέες δεσμεύσεις στο κεφάλαιο

Eurokinissi

Ανοιχτό το ενδεχόμενο της επίσπευσης των εθνικών εκλογών εάν ο ΣΥΡΙΖΑ υποστεί ήττα στις εκλογικές αναμετρήσεις της Κυριακής άφησε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ την Παρασκευή, προσθέτοντας έναν ακόμα εκβιασμό προς το λαό, πλάι στα υπόλοιπα ψεύτικα και εκβιαστικά διλήμματα που επανέλαβε και μιλώντας προκλητικά για «περιπέτειες» που παραμονεύουν αν ηττηθεί το κόμμα του!

Επιβεβαιώνοντας ότι η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως και στη ΝΔ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, την επόμενη κιόλας μέρα θα παρουσιαστεί ως άλλοθι και έγκριση για την αντιλαϊκή επίθεση που βρίσκεται μπροστά, ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε πως «κρίνεται ένα πολιτικό σχέδιο (...) αν έχει την έγκριση του λαού σημαίνει δύναμη την επόμενη μέρα να μην το αμφισβητήσει κανένας», και πρόσθεσε: «Στο βαθμό που εγώ ζήτησα την ψήφο εμπιστοσύνης σ' αυτά τα μέτρα εάν πάρω την εμπιστοσύνη θα είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα μπορέσω να τα εφαρμόσω (...) Αν αποδοκιμαστούν, όλα είναι ανοιχτά».

Παρά την εξόφθαλμη προσπάθεια εκβιασμού της λαϊκής στήριξης στην κάλπη, παρά τις αυταπάτες που με τη σέσουλα είχε προηγουμένως μοιράσει για περισσότερα φιλολαϊκά μέτρα εφόσον η ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας - που βασίζεται στα αποκαΐδια των λαϊκών δικαιωμάτων - συνεχιστεί και εφόσον δημιουργείται «δημοσιονομικός χώρος» από τη λεηλασία του λαού, ο Αλ. Τσίπρας δεν μπόρεσε να κρύψει ούτε τις αντιλαϊκές δεσμεύσεις που η κυβέρνησή του έχει αναλάβει σε βάθος δεκαετιών ούτε, πολύ περισσότερο, ότι τα «θετικά μέτρα» εξαντλούνται σε φιλοδωρήματα υπό την αίρεση της πορείας της καπιταλιστικής οικονομίας, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση μοιράζει με τη σέσουλα προνόμια και διευκολύνσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Ετσι, διεμήνυσε στους εταίρους ότι η κυβέρνησή του «δεν παραβιάζει τη συμφωνία για τα πλεονάσματα», για να καταστήσει σαφές λίγα 24ωρα πριν από την κάλπη ότι η αντιλαϊκή πολιτική και η φορολεηλασία θα συνεχιστούν και την επόμενη μέρα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως τα πρόσφατα κυβερνητικά μέτρα, που βέβαια στη συντριπτική τους πλειοψηφία αφορούν μέτρα στήριξης του κεφαλαίου, ανακοινώθηκαν «σε απόλυτη ασφάλεια δημοσιονομική».

Την ίδια ώρα ξεκαθάριζε στο λαό ότι δεν θα υπάρξει επαναφορά του ΕΚΑΣ ούτε πρόκειται να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ γιατί προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η τήρηση των συμφωνημένων στο πλαίσιο της αυστηρής εποπτείας, ενώ υπερασπίστηκε την άθλια κατηγοριοποίηση των συνταξιούχων με βάση την οποία αποδόθηκε η κατ' όνομα μόνο 13η σύνταξη, λες και πρόκειται για χάρισμα και όχι για χρήματα που οι συνταξιούχοι έχουν πληρώσει, τους έχουν κλαπεί και δικαιούνται την επιστροφή τους.

Ειδική αναφορά έκανε στον διεκδικητή της προεδρίας της Κομισιόν Μ. Βέμπερ, υποστηρίζοντας ότι αν εκλεγεί θα προσπαθήσει να μπλοκάρει τα μέτρα που η κυβέρνηση εξήγγειλε και «να επιβάλει πολιτικές σιδηράς δημοσιονομικής πειθαρχίας», και ότι ο ίδιος, αν έχει την πολιτική νομιμοποίηση τη Δευτέρα των εκλογών, θα μπλοκάρει την υποψηφιότητά του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Προσπέρασε φυσικά το γεγονός ότι το 90% των αντιλαϊκών αποφάσεων σε επίπεδο ΕΕ τα προηγούμενα 5 χρόνια ψηφίστηκαν από την κυβέρνησή του από κοινού με τις «νεοφιλελεύθερες» και ακροδεξιές κυβερνήσεις, αλλά και το γεγονός ότι οι πολιτικές της «σιδηράς πειθαρχίας» είναι η «ευρωπαϊκή κανονικότητα» των Ευρωπαϊκών Εξαμήνων, των μνημονίων διαρκείας της ΕΕ, δηλαδή, που εφαρμόζει και η κυβέρνησή του.

Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τις προκλήσεις της αστικής τάξης της Τουρκίας, επιμένοντας να καλλιεργεί κλίμα εφησυχασμού του λαού, λέγοντας ότι «είναι υπερβολή να δημιουργούμε κλίμα ανησυχίας», βαφτίζοντας τις πάγιες διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης «απρόβλεπτη» στάση της Τουρκίας και σημειώνοντας ότι η Ελλάδα «έχει τις ισχυρότερες συμμαχίες από ποτέ» στην περιοχή. Αναγόρευσε δηλαδή τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες και τους πρωταγωνιστικούς ρόλους που διεκδικεί η κυβέρνηση στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, τάχα «ασπίδα» για το λαό. Την ίδια ώρα, επιβεβαιώνοντας πως το ακριβώς αντίθετο ισχύει και ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα έχουν μπει για τα καλά στο ιμπεριαλιστικό παζάρι, σημείωσε ότι «όλοι θέλουν να συνεννοηθούμε και να αξιοποιήσουμε στη βάση του διεθνούς δικαίου» τους φυσικούς πόρους της περιοχής «και μόνο η Τουρκία λέει δεν συζητώ», προεξοφλώντας ότι στο τέλος «θα αναγκαστεί» ο Ερντογάν να κάτσει στο τραπέζι του διαλόγου, με τα αντίστοιχα προφανώς «ανταλλάγματα» και εγγυήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ