Τετάρτη 12 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
Απεργία για την υπογραφή ενιαίας ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο

Από τη χτεσινή απεργιακή συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας
Από τη χτεσινή απεργιακή συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας
Πανελλαδική απεργία πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι στην ιδιωτική Υγεία, με τα ταξικά σωματεία του κλάδου να προτάσσουν το αίτημα για την υπογραφή ενιαίας κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) με βάση τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων.

Στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε απεργιακή συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας.

Με την καθοριστική συμβολή του κλαδικού Σωματείου Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Γηροκομείων, Εργαστηρίων Αθήνας, το οποίο πρωτοστάτησε και στη λήψη της απόφασης για την πανελλαδική κλαδική απεργία, εργαζόμενοι σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, στο «Ερρίκος Ντυνάν», στο Ωνάσειο, στον όμιλο «Υγεία» κι άλλες μονάδες, έκαναν το βήμα και απέργησαν, κόντρα στο κλίμα τρομοκρατίας που καλλιεργούσε η εργοδοσία με τη βοήθεια εργατοπατέρων.

Την ίδια ώρα, διάφορες ομάδες επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στην ιδιωτική Υγεία συμμετείχαν σε φόρουμ παζαρεύοντας το μοίρασμα των μεριδίων αγοράς και τα ποσοστά κέρδους (οι 17 μεγαλύτερες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Υγείας έχουν πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ ετήσιο τζίρο). Μεταξύ άλλων, για τη διασφάλιση των κερδών τους, διατυπώνουν την... «προσδοκία» να παραμείνει σε ισχύ για άλλα 5 χρόνια η κατάπτυστη ΣΣΕ που υπέγραψε η ηγεσία της Ομοσπονδίας του κλάδου (ΟΣΝΙΕ) το 2012, αποδεχόμενη τις αντεργατικές απαιτήσεις των εργοδοτών.

Τα αιτήματα των ταξικών σωματείων

Οπως επισημαίνουν οι εργαζόμενοι του χώρου, οι οποίοι βλέπουν από κοντά «τη σκληρή εκμετάλλευση του πόνου και των αναγκών ασθενών» κι από την άλλη βιώνουν οι ίδιοι τη στυγνή εκμετάλλευση, με μισθούς πείνας, χωρίς δικαιώματα, καθώς «είμαστε φιλέτο, τζάμπα εργατικό δυναμικό, στην καλύτερη ηλικία», διεκδικούν: Ενιαία υποχρεωτική κλαδική ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους στην ιδιωτική Υγεία με αύξηση 15% στους βασικούς μισθούς, επαναφορά των επιδομάτων που κόπηκαν το 2012, επαναφορά ειδικών αδειών, των μειωμένων ωραρίων όπου καταργήθηκαν και των τριετιών. Κατάργηση του διαχωρισμού νέων - παλιών εργαζομένων. Καμία πρόσληψη με μισθό κάτω από 751 ευρώ.

Παράλληλα, σε ψήφισμα που κατέθεσε το κλαδικό Σωματείο στο υπουργείο απαιτεί: Επαναφορά της υποχρεωτικότητας των ΣΣΕ. Οι ΣΣΕ να ισχύουν για όλους, ανεξάρτητα από εργασιακή σχέση. Να καταργηθεί όλο το αντεργατικό πλαίσιο που αφορά τις ΣΣΕ. Κατάργηση του αντεργατικού νόμου 4172/2013 με τον οποίο ο κατώτατος μισθός ρυθμίζεται με Υπουργική Απόφαση. Αμεση επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. Κανένας άνεργος χωρίς ασφαλιστική κάλυψη. Επίδομα ανεργίας για όλο το διάστημα της ανεργίας.

Σε Θεσσαλονίκη και Λάρισα

Στη Θεσσαλονίκη, οι εργαζόμενοι στην ιδιωτική Υγεία πραγματοποίησαν απεργιακή συγκέντρωση μπροστά στο ΙΚΑ στην Αριστοτέλους, μετά από κάλεσμα του κλαδικού Σωματείου. Ακολούθησε σύσκεψη, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε η σημασία της αγωνιστικής εγρήγορσης των εργαζομένων του κλάδου για τη διεκδίκηση της ΣΣΕ.

Στη Λάρισα, το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών οργάνωσε απεργιακή σύσκεψη το πρωί στο Εργατικό Κέντρο, όπου έγινε συζήτηση για την απεργία και την παραπέρα πορεία του αγώνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ