Τετάρτη 21 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
31ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΔΕΔΥ
Σκοπιμότητες και παρελκυστική τακτική

Η νομιμοποίηση των συνέδρων - τα «κουκιά» των ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ, ΑΠ - «έκλεψε» πολύτιμο χρόνο από την ουσιαστική συζήτηση στο συνέδριο, που άρχισε χτες

Οι σκοπιμότητες κυριάρχησαν, αντί της ουσιαστικής συζήτησης για τα προβλήματα των δημοσίων υπαλλήλων χτες, πρώτη μέρα του 31ου εκλογοαπολογιστικού και καταστατικού Συνεδρίου της ΑΔΕΔΥ, καθώς με ευθύνη των παρατάξεων ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ και Αυτόνομη Παρέμβαση, η διαδικασία νομιμοποιήσεων των συνέδρων κατανάλωσε πολύτιμο χρόνο.

Η εξέλιξη της διαδικασίας προκαταλαμβάνει για ένα συνέδριο που δε θα...«προλάβει» καν να εξετάσει στο σύνολό τους ή θα το κάνει με συνοπτικές διαδικασίες, τα σοβαρά ζητήματα που αφορούν τους δημόσιους υπάλληλους, όπως διαμορφώνονται από την κυβερνητική πολιτική και τα σχέδια για τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στη Δημόσια Διοίκηση και την αλλαγή του μισθολογίου, του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα, των εργασιακών σχέσεων γενικά στο Δημόσιο, του Ασφαλιστικού.

«Παραφωνία» στη χτεσινή μέρα αποτέλεσαν οι εκπρόσωποι της Ταξικής Δημοσιοϋπαλληλικής Συσπείρωσης που επιδίωξαν να κριθεί η διαδικασία των νομιμοποιήσεων στη βάση αρχών.

Οι ομοσπονδίες, των οποίων τη νομιμότητα των αντιπροσώπων έκρινε το Συνέδριο χτες, ήταν οι ΠΟΕ - ΟΤΑ, ΟΔΥΕ (δικαστικοί) ΠΟΓΕΔΥ (γεωτεχνικοί) και ΠΟΠΟΚΠ (ασφαλιστικά ταμεία). Τελικά, οι Ομοσπονδίες αυτές νομιμοποιήθηκαν από το συνέδριο. Μια σειρά άλλες έμειναν σε εκκρεμότητα, όπως των νοσοκομειακών γιατρών, των γιατρών του ΙΚΑ και η ΠΟΔΥΚΜΕ, όπου υπάρχουν σοβαρά προβλήματα.

Στις σχετικές τοποθετήσεις των ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ, ΑΠ, κυριάρχησαν οι υπαναχωρήσεις και οι σκοπιμότητες για τη νομιμοποίηση της μιας ή της άλλης Ομοσπονδίας παρά τις παρατυπίες. Ο Δ. Αγκαβανάκης, μέλος της απερχόμενης ΕΕ της ΑΔΕΔΥ και της γραμματείας του ΠΑΜΕ, ήταν αποκαλυπτικός: «Είχαμε την ευκαιρία και η παράταξή μας προσπάθησε, για ένα γνήσιο συνέδριο. Οι αρχές στις οποίες είχαμε συμφωνήσει όλοι, αλλά κάποιοι στη συνέχεια τις έκαναν "λάστιχο", θα είχαν λύσει τις εκκρεμότητες αν είχαν τηρηθεί και τώρα θα συζητούσαμε επί της ουσίας. Καταδικάζουμε τις παρατάξεις που συνέβαλαν και συμβάλουν σε αυτές τις καταστάσεις στα πρωτοβάθμια σωματεία, στις αρχαιρεσίες χωρίς δικαστικό αντιπρόσωπο, στις ψηφοφορίες διά αλληλογραφίας, στη μη τήρηση πρακτικών, καταστάσεων ψηφισάντων, στις διπλοψηφίες. Εμείς επιμένουμε σε αυτές τις αρχές και προτείναμε να συζητηθούν οι Ομοσπονδίες που έχουν πρόβλημα στο γενικό Συμβούλιο, αλλά αρνήθηκαν οι άλλες παρατάξεις».

Χαρακτηριστικό του Συνεδρίου, το οποίο ξεκίνησε με πολύωρη καθυστέρηση, ενώ δεν ήταν λίγοι οι σύνεδροι που απουσίαζαν από την αίθουσα, είναι και ότι οι τοποθετήσεις των κομμάτων θα γίνουν την Πέμπτη, ενώ οι τοποθετήσεις της κυβέρνησης, της ΓΣΕΕ και των ξένων αντιπροσωπειών σήμερα Τετάρτη. Ετσι, όχι μόνο οι σύνεδροι δεν έχουν την ευκαιρία να ακούσουν από την αρχή την άποψη όλων για τα θέματα που απασχολούν το Συνέδριο, αλλά διακόπτεται και η διαδικασία.

Η συζήτηση για τις οργανωτικές - καταστατικές αλλαγές, άρχισε τελικά αργά το απόγευμα, αντί για τη 1 το μεσημέρι όπως είχε προγραμματιστεί.

Τα στελέχη της Ταξικής Δημοσιοϋπαλληλικής Συσπείρωσης ξεκαθάρισαν πως το ζητούμενο δεν είναι οι αλλαγές στις διαδικασίες, αλλά η αλλαγή προσανατολισμού της ΑΔΕΔΥ, ώστε να γίνει ένα συνδικάτο σύγκρουσης, υπεράσπισης αλλά και διεύρυνσης των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Σε σχέση με τις προτεινόμενες αλλαγές και πάντα με κυρίαρχη την παραπάνω τοποθέτηση, επισήμαναν: η συγκρότηση Τμήματος Εργαζομένων Ειδικών Σωμάτων του κράτους πρέπει να συνδυαστεί με το αίτημα για πλήρη ένταξή τους στο συνδικαλιστικό κίνημα. Οι περιφερειακές επιτροπές θα είναι χρήσιμες, εφόσον συμβάλλουν στην ενεργοποίηση και ενημέρωση των εργαζομένων. Η ετήσια πανελλαδική συνδιάσκεψη είναι περιττή. Το Γενικό Συμβούλιο πρέπει να συνέρχεται ανά μήνα, όπως τώρα και όχι ανά δίμηνο. Η Εκτελεστική Επιτροπή να έχει δικαίωμα προκήρυξης γενικά απεργιακών κινητοποιήσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ