Τετάρτη 21 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΜΕΝ
Εκατό χρόνια αγώνες

Αύριο, Πέμπτη, στις 10,30 το πρωί, στην αίθουσα του «Πειραϊκού» η εκδήλωση

Μια λαμπρή διαδρομή 100 χρόνων αγώνων θα γιορτάσουν αύριο Πέμπτη, 22 Νοέμβρη, οι μηχανικοί εμπορικού ναυτικού, με αφορμή το γιορτασμό της ίδρυσης του σωματείου τους, της ιστορικής ΠΕΜΕΝ. Αυτή η πλούσια δράση των 10 δεκαετιών θα παρουσιαστεί αύριο στις 10,30 το πρωί στο αμφιθέατρο του «Πειραϊκού Συνδέσμου» (Σωτήρος και Καραΐσκου γωνία) σε μια εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους αγώνες και τους αγωνιστές του κλάδου. Στην εκδήλωση θα παραβρεθούν και αντιπροσωπείες από ναυτεργατικές και εργατικές συνδικαλιστικές οργανώσεις του εξωτερικού.

«Ο αγώνας μας συνεχίζεται», διαμηνύει η ΠΕΜΕΝ μέσα από την ανακοίνωση - πρόσκληση που εξέδωσε και τονίζει: «Η συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση της ΠΕΜΕΝ βρίσκει τους μηχανικούς στην πρωτοπορία των αγώνων των ναυτεργατών, της εργατικής τάξης ενάντια στον άδικο ιμπεριαλιστικό πόλεμο που εξαπέλυσαν ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ενωση, με τη συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης. Για το δικαίωμα στη δουλιά, για δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση, Υγεία και Πρόνοια, για τη βελτίωση των όρων δουλιάς και διαβίωσης των ναυτεργατών στα καράβια, την προστασία της ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, την προστασία και τη διεύρυνση των λαϊκών δημοκρατικών ελευθεριών». «Τιμάμε - συνεχίζει - τους μηχανικούς, τους ναυτεργάτες που έχασαν τη ζωή τους στα τραγικά ναυάγια, στα ναυτικά εγκλήματα, αποτέλεσμα της εφοπλιστικής ασυδοσίας. Τιμάμε τους μηχανικούς, τους ναυτεργάτες που με αυτοθυσία έδωσαν τη ζωή τους στις σκληρές ταξικές μάχες με τους εφοπλιστές, το μεγάλο κεφάλαιο και τους πολιτικούς εκπροσώπους τους».

Η ΠΕΜΕΝ «κλείνει» την ανακοίνωσή της με αυτές τις φράσεις: «Με όλες μας τις δυνάμεις συμβάλλουμε στην κλιμάκωση των αγώνων των ναυτεργατών, τιμάμε αυτό που καταγράφεται στο καταστατικό της ΠΕΜΕΝ, στα αιματοβαμμένα κόκκινα λάβαρα του αγώνα του ταξικού εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος για την "κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο" για κοινωνική δικαιοσύνη και προκοπή».

Στην εκδήλωση θα προβληθούν σλάιντς από τους αγώνες, θα υπάρχει έκθεση φωτογραφικού υλικού και βιβλίου για την 100χρονη ιστορία της Ενωσης και του ναυτεργατικού κινήματος. Ο Κώστας Καράλης θα τραγουδήσει τον ποιητή της θάλασσας Νίκο Καββαδία. Επίσης, αποσπάσματα από κείμενα και ποιήματα θα διαβάσουν οι ηθοποιοί Λάζος Τερζάς και Παναγιώτης Σταματόπουλος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ