Σάββατο 24 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΕΡΙ ΕΥΡΩ...

Αναγνώστης του «Ρ» μας λέει ότι σε συζήτηση που παραβρέθηκε άκουσε κάποιον συνομιλητή να υποστηρίζει με απόλυτη σιγουριά ότι με την εισαγωγή του ευρώ και τη θεωρούμενη ενσωμάτωση στην ΕΕ, θα αυξηθούν οι μισθοί των εργαζομένων στα επίπεδα των μισθών που ισχύουν στις άλλες χώρες της ΟΝΕ και ρωτάει αν μπορεί να αληθεύει κάτι τέτοιο.

- Με απόλυτη σιγουριά μπορούμε να απαντήσουμε ότι ένα τόσο μεγάλο ψέμα δεν έχουν αποτολμήσει να το πουν μέχρι σήμερα ούτε οι πιο θερμοκέφαλοι οπαδοί του «μονόδρομου» της ΟΝΕ και του ευρώ. Οχι, σε καμιά περίπτωση δεν υπάρχει κάποια τέτοια προοπτική. Μάλιστα, ακόμα και οι προπαγανδιστές της κυβερνητικής πολιτικής το μόνο που λένε - παπαγαλίζοντας το ίδιο τροπάρι - είναι ότι με την ΟΝΕ και την εισαγωγή του ευρώ, θα μικρύνει η απόσταση που χωρίζει το επίπεδο της ελληνικής οικονομίας από το μέσο αντίστοιχο όρο της ΕΕ, αλλά εδώ που τα λέμε ούτε αυτό είναι αλήθεια. Εδώ, ίσως αξίζει τον κόπο να έχουμε πάντα υπόψη μας ότι η ενοποίηση των οικονομιών στα πλαίσια της ΕΕ, είναι μια υπόθεση που υπαγορεύτηκε από τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Οι αναδιαρθρώσεις, δηλαδή, δε γίνονται για να κερδίσουν οι εργαζόμενοι, αλλά οι εκπρόσωποι της ολιγαρχίας. Από την άλλη, το θέμα της σύγκλισης των οικονομιών - για την οποία γίνεται λόγος - ακόμα κι αν θα ήταν εφικτή, πάλι δε θα αφορούσε τους εργαζόμενους, αλλά στην καλύτερη περίπτωση αυτούς που καθορίζουν τους όρους του παιχνιδιού. Δηλαδή, τους εκπροσώπους της ντόπιας ολιγαρχίας, ή κάποιους από αυτούς.

Βέβαια, όλα αυτά κινούνται στη σφαίρα της φαντασίας. Το δεδομένο για τους εργαζόμενους σήμερα είναι ότι οι μισθοί στη χώρα μας παραμένουν καθηλωμένοι εξαιτίας της εφαρμοζόμενης -υπέρ της ΟΝΕ και του ευρώ - πολιτικής λιτότητας, ενώ αυτοί που... πρέπει να ωφεληθούν από αυτή τη διαδικασία, οι διάφοροι κεφαλαιοκράτες, ήδη κερδίζουν, μα η εξίσωση δεν αφορά τα λαϊκά εισοδήματα. Αφορά τις τιμές χιλιάδων εμπορευμάτων που ήδη έχουν εκτοξευτεί στα επίπεδα που ισχύουν στην ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ