Τρίτη 5 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Με γρήγορους ρυθμούς η μετατροπή σε απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική βάση

Τη μετατροπή όλη της χώρας σε μια απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική βάση αποτυπώνει η παρουσία και έντονη κινητικότητα των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων σε μια σειρά κομβικά σημεία, με τις ευλογίες της κυβέρνησης ΝΔ αλλά και των υπόλοιπων αστικών πολιτικών δυνάμεων.

Συγκεκριμένα, με την ολοκλήρωση της απομάκρυνσης βυθισμένης φορτηγίδας στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, που έγινε ώστε να απελευθερωθεί το σύνολο του προβλήτα προς χρήση από τις αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις για διεκπεραίωση μονάδων τους προς Βαλκάνια και Ανατ. Ευρώπη, αργά χτες το βράδυ ή νωρίς σήμερα το πρωί αναμενόταν (αναλόγως του καιρού) να καταπλεύσει εκεί το ταχύπλοο πλοίο υποστήριξης του αμερικανικού στόλου, «USNS Carson City», με προβλεπόμενη παραμονή του, σύμφωνα με πληροφορίες, έως το Σάββατο 9 Νοέμβρη.

Επίσης, στην Αλεξανδρούπολη αναμένεται προς τα τέλη της βδομάδας (πιθανότατα την Παρασκευή) και ο ίδιος ο διοικητής των χερσαίων δυνάμεων των ΗΠΑ που σταθμεύουν στην Ευρώπη (US Army Europe), αντιστράτηγος Chr. Cavoli, ο οποίος την Πέμπτη θα βρεθεί στην Αθήνα με αφορμή το 3ο Συνέδριο Χερσαίων Δυνάμεων, που θα γίνει στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων στη Βάρη.

Σύμφωνα μάλιστα με εκτιμήσεις, ο κατάπλους και η παραμονή του πλοίου στην Αλεξανδρούπολη έρχονται και σαν πρόβα της εκφόρτωσης (το Δεκέμβρη) των «προτεινόμενων» από τις ΗΠΑ για προμήθεια από τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV) «MQ-9 Reaper». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο σχεδιασμός προβλέπει την άφιξη των UAV στην Αλεξανδρούπολη και ύστερα τη διεκπεραίωσή τους στην αεροπορική βάση της Λάρισας, όπου ήδη από πέρυσι έχουν εγκατασταθεί και επιχειρούν UAV των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Στη Λάρισα θα στηθούν παράτες από την αμερικάνικη πρεσβεία προς επίδειξη των δυνατοτήτων των μέσων αυτών.

Την ίδια ώρα, φωτιά αναμένεται να πάρει το γειτονικό Πεδίο Βολής Λιτοχώρου από τα επιθετικά ελικόπτερα της 3ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού (3 CAB), που οι Αμερικανοί ξεφόρτωσαν πριν από μερικές μέρες στον Βόλο και μετέφεραν στο Στεφανοβίκειο για πολύμηνη παραμονή και «συνεκπαίδευση» με τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε η Αθήνα, δεσμεύεται ο εναέριος χώρος στην ευρύτερη περιοχή του Πεδίου Βολής σε ύψος μέχρι και 8.000 πόδια για το χρονικό διάστημα 11 έως 26 Νοέμβρη, για βολές των αμερικανικών ελικοπτέρων, ενώ λειτουργώντας συνδυαστικά η ανίχνευση στόχων προγραμματίζεται να γίνει από τα UAV τους στη Λάρισα. Η «απόβαση» των Αμερικανών στην Κεντρική Ελλάδα αναμένεται να έχει και συνέχεια, καθώς τέλη Νοέμβρη αναμένεται να φτάσουν στον Βόλο και τμήματα της 173ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας του στρατού των ΗΠΑ (με έδρα τη Βιτσέντσα της Ιταλίας), για συνεκπαίδευση με αντίστοιχα ελληνικά τμήματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ