Τρίτη 3 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΕΦΑΝΑΚΗΣ
Η πάλη για την Κοινωνική Ασφάλιση μας αφορά όλους!

Στο χαιρετισμό του στη συγκέντρωση στα Προπύλαια, ο Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, αναφέρθηκε στη μάχη της ενημέρωσης και της κινητοποίησης που δίνει το σωματεία μέσα στους χώρους δουλειάς, στην αντίστοιχη δράση που αναπτύσσουν εκατοντάδες σωματεία σε όλους τους κλάδους.

Απαντώντας στην απατηλή κυβερνητική προπαγάνδα για τα «καλά» της ιδιωτικής ασφάλισης, τόνισε: «Ερχονται σήμερα ως σωτήρες αυτοί που όλα τα προηγούμενα χρόνια καταλήστεψαν τα ασφαλιστικά ταμεία, που έπαιξαν στο χρηματιστήριο τα λεφτά μας. Αυτοί που ανέβασαν τα όρια ηλικίας για σύνταξη, που πέταξαν έξω από τα Βαρέα - Ανθυγιεινά Επαγγέλματα καμαριέρες, μάγειρες και μας ανάγκασαν να δουλεύουμε έως τα 67 στους ορόφους των ξενοδοχείων και στις κουζίνες.

Η προηγούμενη και η σημερινή κυβέρνηση παρουσιάζουν ως θετικές τις άθλιες αλλαγές του προηγούμενου διαστήματος, το ίδιο και τις νέες. Παρουσιάζουν ως θετικό και αναγκαίο το τσεκούρωμα 40% και την κατάργηση της 20ετίας στο εφάπαξ των ξενοδοχοϋπαλλήλων που χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τους εργαζόμενους.

Μας πετάνε το "τυράκι" για να μπούμε μέσα στη "φάκα", λέγοντας ότι θα αυξηθούν οι μισθοί μας μέσω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών. Οτι ο ανταγωνισμός και η αγορά θα λύσουν τα προβλήματα.

Το αντίθετο θα γίνει. Θα μειωθούν οι μισθοί μας και θα μεγαλώσουν τα προβλήματα, μιας και οι ασφαλιστικές μας εισφορές είναι κομμάτι των αποδοχών μας. Ξέρουμε όμως πολύ καλά ότι οι δικές μας εισφορές είναι απόλυτα συνδεδεμένες με τη δουλειά μας, το μισθό μας. Εξαρτώνται με το αν θα έχουμε δουλειά. Αν η δουλειά μας είναι σταθερή, ή με ορισμένου χρόνου συμβάσεις, με εκ περιτροπής και διαλείπουσα. Αν θα είναι για όλο το χρόνο ή θα είναι για λίγους μήνες...».

Αναφερόμενος στα κάλπικα επιχειρήματα περί «ελευθερίας επιλογής» και στην πείρα από τις συνθήκες που επικρατούν στον κλάδο, σημείωσε:

«Ξέρουμε καλά ότι όσο θα ασπρίζουν τα μαλλιά του μάγειρα, της καμαριέρας, του σερβιτόρου, της λάντζας, τόσο θα γινόμαστε ανεπιθύμητοι για την τουριστική βιομηχανία, κανένας δεν θα μας παίρνει τότε για δουλειά.

Δεν είναι ελευθερία η μετατροπή της Κοινωνικής Ασφάλισης σε ατομική ευθύνη, η μετατροπή του ασφαλισμένου σε "επενδυτή". Δεν είναι ελευθερία το γεγονός ότι όποιος θα έχει λεφτά και εισόδημα επαρκές, αυτός θα έχει και Ασφάλιση και Υγεία (...) Μας πλασάρουν ως "σύγχρονο" και "ελευθερία επιλογής" το γεγονός ότι αντί να έχουμε δημόσια και υποχρεωτική Ασφάλιση για όλους, με διασφάλιση των γηρατειών, με ασφάλεια για τυχόν εργατικό ατύχημα, με πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους εργαζόμενους, θα μας δίνουν το δικαίωμα να επιλέξουμε εταιρεία που θα τζογάρει».

«Η κατάργηση της Κοινωνικής Ασφάλισης μας αφορά όλους!», υπογράμμισε. «Η λύση δεν είναι να συμβιβαστούμε. Δεν είναι λύση να δεχτούμε ότι θα περάσει ακόμα ένα χτύπημα στα δικά μας συμφέροντα (...) Είναι ώρα να διεκδικήσουμε αυτά που μας ανήκουν, δυναμικά, μαζικά, αποφασιστικά, μέσα στους χώρους δουλειάς, για την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων των κυβερνήσεων και των τριών μνημονίων των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ. Ολοι μαζί σε συντονισμό, σε συμμαχία! Εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, αγρότες και αυτοαπασχολούμενοι, μαζί με τα παιδιά μας, το φοιτητικό και μαθητικό κίνημα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ