Τρίτη 3 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Σήμερα εκδικάζεται η προσφυγή του ΣΕΒ ενάντια στις τριετίες

Σήμερα Τρίτη εκδικάζεται η προσφυγή του ΣΕΒ, που απαιτεί τη μονιμοποίηση του «παγώματος» των τριετιών για όλους τους εργαζόμενους. Η εκδίκαση της προσφυγής ήταν αρχικά προγραμματισμένη για τις 7/10 και είχε αναβληθεί για σήμερα, Τρίτη 3/12.

Με διάταξη του μνημονιακού νόμου 4093/2012, την οποία διατήρησε άθικτη και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, προβλέπεται το «πάγωμα» των τριετιών, δηλαδή των αυξήσεων που έπαιρναν οι εργαζόμενοι λόγω προϋπηρεσίας, από τον Φλεβάρη του 2012 και μετά και μέχρι η ανεργία να πέσει κάτω από το 10%! Ετσι, ο χρόνος προϋπηρεσίας μετά το 2012, δηλαδή μέχρι και σήμερα, δεν προσμετράται και άρα συνεχίζει να μην επιφέρει καμία αύξηση στον κατώτατο μισθό. Πατώντας πάνω σε αυτό το αντεργατικό πλαίσιο, καθώς και στους νόμους 4172/2013 (νόμος Βρούτση - Αχτσιόγλου) και 4254/2014, ο ΣΕΒ και συνολικότερα οι καπιταλιστές πηγαίνουν σήμερα ένα βήμα παραπέρα, αμφισβητώντας με την προσφυγή τους και τις τριετίες πριν από τον Φλεβάρη του 2012!

Διαμαρτυρία από την Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων για την προσφυγή ενάντια στην κλαδική Σύμβαση

Εκτός από την προσφυγή του ΣΕΒ ενάντια στις τριετίες, σήμερα εκδικάζεται στο ΣτΕ και η προσφυγή του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ), με την οποία οι εργοδότες επιχειρούν να ακυρώσουν τη ΣΣΕ που είχε υπογραφεί με την Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων (ΟΜΕ) των εργαζομένων του κλάδου το 2017 και είχε κηρυχτεί υποχρεωτική για όλους τους χώρους δουλειάς των μεταλλωρύχων, λατόμων και λιγνιτωρύχων.

Η Ομοσπονδία οργανώνει σήμερα, στις 9.30 π.μ., παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το ΣτΕ, με σωματεία του κλάδου, καταγγέλλοντας ότι σε έναν κλάδο από τους «πλέον οικονομικά εύρωστους» οι εργοδότες «με κάθε διαδικαστικό μέσο αποφεύγουν την ουσιαστική συζήτηση για την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ είτε το 2017 είτε και σήμερα». Η Ομοσπονδία υπογραμμίζει ότι οι εργαζόμενοι «όχι μόνο θα προασπίσουν τα δικαιώματά τους που απορρέουν από την προηγούμενη ΣΣΕ, αλλά θα πετύχουν και την υπογραφή νέας κλαδικής ΣΣΕ με αυξήσεις και θεσμικές ρυθμίσεις ανάλογες προς τη σκληρή και επικίνδυνη δουλειά που προσφέρουν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ