Τρίτη 3 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
«Περικυκλώσαμε το Σύνταγμα, την επόμενη φορά να περικυκλώσουμε την Αθήνα... »

ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ
ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ
Κοινωνική Ασφάλιση αποκλειστικά δημόσια και υποχρεωτική για όλους απαίτησαν χιλιάδες εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι, νέοι που πήραν μέρος στο μαζικό συλλαλητήριο που οργάνωσαν το Σάββατο στην Αθήνα οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις, δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις και άλλοι φορείς.

Η μαζική συγκέντρωση στα Προπύλαια και η μεγάλη πορεία που έφτασε στη Βουλή, με τα μπλοκ των διαδηλωτών να κυκλώνουν την πλατεία Συντάγματος, άνοιξε την αυλαία των κινητοποιήσεων με αιχμή την Κοινωνική Ασφάλιση, ενάντια στη νέα κλιμάκωση της αντιασφαλιστικής επίθεσης που σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Κάτω τα χέρια από την Κοινωνική Ασφάλιση!

«Κάτω χέρια από την Κοινωνική Ασφάλιση»: Το σύνθημα αυτό κυριάρχησε από το γιγαντοπανό που τέθηκε στην κεφαλή του συλλαλητηρίου και την «πλάτη» της εξέδρας της συγκέντρωσης στα Προπύλαια, μέχρι τα μπλοκ που έφτασαν εκεί από τρεις προσυγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας.

«Το Ασφαλιστικό δεν είναι για παζάρια, τα δικαιώματά μας δεν παίζουμε στα ζάρια», βροντοφώναξαν οι διαδηλωτές, καταγγέλλοντας τα σχέδια κυβέρνησης και εργοδοσίας να καταργήσουν ό,τι έχει απομείνει από τον κοινωνικό χαρακτήρα της Ασφάλισης και να τη μετατρέψουν σε τζόγο και ατομική υπόθεση, δηλαδή σε εμπόρευμα που πουλιέται και αγοράζεται ανάλογα με την τσέπη του καθενός, αφήνοντας ξεκρέμαστους όσους δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο κόστος. «Τα Ταμεία χτίστηκαν στων εργατών τις πλάτες, δεν τα παραδίδουμε στους κεφαλαιοκράτες», διαμήνυσαν και ξεκαθάρισαν πως η προσπάθεια παράδοσης των αποθεματικών των Ταμείων, που έχουν διασωθεί από την αλλεπάλληλη λεηλασία, στις εταιρείες προς «επένδυση» είναι αιτία πολέμου.


Στο συλλαλητήριο παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γενικό της Γραμματέα, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Από το βήμα της συγκέντρωσης στα Προπύλαια χαιρέτισαν: Εκ μέρους των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ. Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, Γιώργος Στεφανάκης. Ο Δημήτρης Βιτάλης, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ) (βλ. αποσπάσματα από τους τρεις χαιρετισμούς στη σελ. 14).

Χαιρέτισε επίσης ο γγ του Εργατικού Κέντρου Μασσαλίας, Ολιβιέ Ματό, επικεφαλής της αντιπροσωπείας του γαλλικού Εργατικού Κέντρου που επισκέφθηκε την Αθήνα ύστερα από πρόσκληση του ΠΑΜΕ.

Εφόδιο η πλατιά συσπείρωση συνδικαλιστικών οργανώσεων

Στην κεφαλή της μαζικής πορείας που ακολούθησε προς τη Βουλή, βρέθηκαν οι εκπρόσωποι των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων: Ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, ο Γιώργος Πεπόνης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Συνταξιούχων ΕΛΤΑ, ο Παντελής Τάτσης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, ο Ερμόλαος Λινάρδος, γγ της Ομοσπονδίας Πολιτικών Συνταξιούχων του Δημοσίου, η Γεωργία Παπαδάκου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ, η Αθανασία Χριστοπούλου, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Συνταξιούχων Δικηγόρων, ο Σωτήρης Ραυτόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Σιδηροδρομικών, ο Τέλης Κάντας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Επικουρικών Ταμείων, η Σούλα Ακζιώτη από τους Συνταξιούχους Δημοσίου Αθήνας, ο Ηλίας Ηλιόπουλος από την Ομοσπονδία Συνταξιούχων Δημοσίου, ο Κώστας Τζατζάνης, πρόεδρος των συνταξιούχων του ΕΣΤΑΜΕΔΕ, ο Γιώργος Βρανάς, πρόεδρος της ΠΕΣ/ΝΑΤ.


Ακολουθούσαν τα πολυπληθή μπλοκ των συνταξιουχικών οργανώσεων και στη συνέχεια τα μαζικά μπλοκ των εργατικών σωματείων και Ομοσπονδιών.

Η πλατιά συσπείρωση συνδικαλιστικών οργανώσεων γύρω από το ζήτημα της Κοινωνικής Ασφάλισης, η οποία εκφράστηκε με εκατοντάδες αποφάσεις συμμετοχής πανελλαδικά, αποτυπώθηκε και στα μπλοκ του συλλαλητηρίου.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν οι πρόεδροι των Εργατικών Κέντρων Αθήνας, Γιώργος Μυλωνάς, Πειραιά, Νίκος Ξουράφης και Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, Μάης Μέντης.

Στη διαδήλωση ανάμεσα σε δεκάδες σωματεία του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, πήραν μέρος το Πανελλαδικό Σωματείο Συνταξιούχων Καθηγητών (ΠΕΣΕΚ) και το Πανελλαδικό Σωματείο Συνταξιούχων Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, το Σωματείο Τεχνικών και Εργαζομένων ΟΑΣΑ - ΟΣΥ, η ΠΟΣΠΕΡΤ και η Ομοσπονδία των Μηχανικών του Δημοσίου (ΠΟΕΜΥΔΑΣ).

Από το μέτωπο απέναντι στο χτύπημα της Κοινωνικής Ασφάλισης δεν έλειψαν οι αυτοαπασχολούμενοι που διαδήλωσαν με το πανό της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ).

Το «παρών» έδωσε η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), ενώ με τα δικά τους πανό διαδήλωσαν η Κίνηση για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ) και η Κίνηση Αποστράτων Αστυνομικών.

Συνέχεια με το πανελλαδικό πανσυνταξιουχικό συλλαλητήριο


Με αφετηρία το συλλαλητήριο του Σαββάτου, συνταξιουχικές και εργατικές οργανώσεις ήδη σχεδιάζουν τα επόμενα βήματά τους.

«Περικυκλώσαμε το Σύνταγμα, την επόμενη φορά θα περικυκλώσουμε την Αθήνα», σημείωσε ο Δήμος Κουμπούρης, όταν η πορεία έφτασε στο Σύνταγμα. Οπως ξεκαθάρισε, μετά τη μάχη του συλλαλητηρίου ο κοινός αγώνας συνταξιούχων, εργαζομένων, επαγγελματιών και νεολαίας συνεχίζεται.

«Δεν θα επιτρέψουμε η νέα γενιά να ζήσει με χειρότερους όρους», να καταρρακώνονται οι εργαζόμενοι που παράγουν τον πλούτο, οι συνταξιούχοι που δούλεψαν και μόχθησαν μια ολόκληρη ζωή, τόνισε και κάλεσε στην πανελλαδική κινητοποίηση που οργανώνουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις, το Σάββατο 14/12, στα Προπύλαια.


ΣΥΝΤΑΓΜΑ
ΣΥΝΤΑΓΜΑ

Στην κεφαλή της πορείας οι εκπρόσωποι των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων, μαζί με τον Γ. Πέρρο
Στην κεφαλή της πορείας οι εκπρόσωποι των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων, μαζί με τον Γ. Πέρρο

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ