Τρίτη 3 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΣΕΑΔΕ - ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΣΤΗ ΔΑΣΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
Νέα κινητοποίηση για το δικαίωμα στη δουλειά

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας
Νέα συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησαν χτες η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ελλάδας (ΟΣΕΑΔΕ) και η Συντονιστική Επιτροπή Συμβασιούχων στις Δασικές Υπηρεσίες, διεκδικώντας το δικαίωμα στη δουλειά για τους 5.066 συμβασιούχους που απασχολούνται από το 2018 στη δασοπροστασία μέσα από το πρόγραμμα «κοινωφελούς εργασίας». Τις μέρες αυτές οι συμβάσεις τους λήγουν, με τους συμβασιούχους να μένουν χωρίς δουλειά και τις δασικές υπηρεσίες να μένουν ξανά χωρίς προσωπικό.

Η Ομοσπονδία και η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή διεκδικούν: 12μηνη ανανέωση των συμβάσεων. Προσλήψεις προσωπικού σε όλες τις υποστελεχωμένες υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και μοριοδότηση ειδικής εμπειρίας για τους εργαζόμενους στην πυροπροστασία, χωρίς αποκλεισμούς σε νέες προκηρύξεις μόνιμων θέσεων. Λήψη νομοθετικών πρωτοβουλιών για την άρση των νομικών περιορισμών και τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου. Υπογραφή ΣΣΕ. Επαναπρόσληψη των 100 απολυμένων εργαζομένων του Κτηματολογίου.

Συζήτηση του «Ριζοσπάστη» με συμβασιούχους

Συζητώντας χτες με συμβασιούχους στην κινητοποίηση, μας τόνιζαν ότι πολλοί είναι πάνω από 50 χρονών και δυσκολεύονται να βρουν δουλειά για να ζήσουν και να συμπληρώσουν ένσημα για σύνταξη. Την ίδια ώρα, τα δασαρχεία μένουν χωρίς προσωπικό, όπως συνέβαινε για περίπου 20 και πλέον χρόνια, από το 1988 έως το 2018, με τα δάση παρατημένα και χωρίς καμιά φροντίδα. Η κατάσταση αυτή άλλαξε όταν προσλήφθηκαν οι περίπου 5.000 συμβασιούχοι δασεργάτες, δασολόγοι, δασοπόνοι, με όσους χρειάστηκαν να περνάνε από εκπαιδευτικά σεμινάρια. Ολοι μαζί προχώρησαν σε εκκαθάριση δασών, σε μελέτες, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην προστασία τους.

Η Ουρανία Χατζηγνατιάδη, 54 ετών, πιο πριν δούλευε τεχνίτρια σε πλαστικά σκάφη, στην αποκομιδή απορριμμάτων και σε άλλες δουλειές. Τώρα περιμένει να την απολύσουν. «Μείναμε 5 άτομα από τα 53 που ήμασταν στο Δασαρχείο Λαυρίου».

Ο Χρήστος Βασιλείου, η Χριστίνα Γιγίνη και ο Ηλίας Ευαγγέλου από το Δασαρχείο Πειραιά, που έχει στην αρμοδιότητά του εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα, μας λένε ότι μείνανε 8 από τους 50 συμβασιούχους. Τα δάση, λέει η Χριστίνα, «πριν από εμάς, ήταν παρατημένα, χωρίς μελέτες και καθαρισμούς». «Υπάρχουν αξιολογήσεις που δείχνουν το έργο που κάναμε», συμπληρώνει ο Χρήστος.

Και προσθέτει ο Μανώλης Μαθιουδάκης, από το Δασαρχείο Αιγάλεω: «Φέτος σημειώθηκαν 82% περισσότερες φωτιές, αλλά οι εκτάσεις που κάηκαν μειώθηκαν κατά 39%. Ενα πολύ σημαντικό στοιχείο που αναδεικνύει τη σημασία της δικής μας εργασίας».

Συζητώντας και με άλλους συμβασιούχους, μας λένε ότι πριν να πιάσουν δουλειά στην πυροπροστασία δούλευαν από εδώ και από εκεί, ανασφάλιστοι. Πολλοί βίωσαν μεγάλες περιόδους ανεργίας, που άλλωστε ήταν και όρος για να πιάσουν δουλειά στο πρόγραμμα.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση η κυβέρνηση αποφεύγει ακόμα και να συναντηθεί μαζί τους. Και χτες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ήταν άφαντη...

Την ίδια ώρα ακούγεται πως εργολάβοι είναι έτοιμοι να αναλάβουν δράση στο κενό που δημιουργείται με τις απολύσεις, ενώ καλλιεργείται από διάφορες πλευρές στους απολυμένους η «λύση» της δημιουργίας των αποκαλούμενων «κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων». «Λύσεις» που σε κάθε περίπτωση οδηγούν σε ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων και δεν διασφαλίζουν το δικαίωμα στη δουλειά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ