Πέμπτη 12 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΩΤΑΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΣΕΡΒΙΑΣ
Σε πρώτο πλάνο επικίνδυνοι σχεδιασμοί και μπίζνες

Βήμα για την προώθηση της επικίνδυνης ευρωατλαντικής ατζέντας στα Βαλκάνια και των συμφερόντων του κεφαλαίου αποτέλεσε το 3ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας (ΑΣΣ) Ελλάδας - Σερβίας που συνεδρίασε χτες στην Αθήνα.

Το στίγμα της συνάντησης έδωσαν στις δηλώσεις τους ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, και ο Σέρβος Πρόεδρος, Αλ. Βούτσιτς.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός είπε μεταξύ άλλων πως «προτεραιότητές μας - όπως συζητήσαμε - αποτελούν οι υποδομές και η Ενέργεια. Σε ό,τι αφορά τις πρώτες, τα Διαπεριφερειακά Προγράμματα Συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης μπορούν να σταθούν αρωγοί. Με βασικό στόχο - όπως συζητήσαμε - να ολοκληρωθεί η σιδηροδρομική γραμμή Πειραιάς - Θεσσαλονίκη - Σκόπια - Βελιγράδι - Βουδαπέστη. Εργο κρίσιμο για το εμπόριο και τις μεταφορές σε ένα μεγάλο περιφερειακό τόξο...».

Στον τομέα της Ενέργειας, σημείωσε ότι συζήτησαν «το πώς η συνεργασία μας προσβλέπει πρωτίστως στην εμπέδωση της ενεργειακής ασφάλειας και στη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας σε όλη την ευρύτερη περιοχή», προτεραιότητα καθώς είναι των ΗΠΑ και ΕΕ, ενώ θύμισε ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις υποστηρίζουν «διαχρονικά» τις υποδομές που στηρίζουν αυτόν το σχεδιασμό, την ανάπτυξη του λεγόμενου Κάθετου Διαδρόμου μέσω της ολοκλήρωσης του αγωγού Ελλάδας - Βουλγαρίας (IGB), αλλά και του αγωγού Βουλγαρίας - Σερβίας (IBS). Χαιρέτισε δε «ως πάρα πολύ σημαντική» την τοποθέτηση Βούτσιτς ότι «η Σερβία είναι έτοιμη να αγοράσει αέριο από αυτήν τη διαφοροποιημένη πηγή. Αυτό θα διευκολύνει ιδιαίτερα και την ολοκλήρωση των σχετικών επενδύσεων επί ελληνικού εδάφους», παρατήρησε.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι και η κυβέρνησή του «υποστηρίζει σθεναρά» την ευρωενωσιακή πορεία της Σερβίας, αλλά και τον «διάλογο» Βελιγραδίου - Πρίστινας (όπως «τρέχει» με παρότρυνση ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ), ως άλλη μια επικίνδυνη «διευθέτηση» στο δρόμο της «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» της περιοχής, με παράδειγμα και τη ΝΑΤΟική Συμφωνία των Πρεσπών και τόνισε τη συμφωνία των δύο μερών «στην ανάγκη να κρατηθεί ανοιχτός ο ευρωπαϊκός δρόμος και των υπόλοιπων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων», παρουσιάζοντας στον Σέρβο Πρόεδρο και τις «ελληνικές πρωτοβουλίες ενόψει των νέων εξελίξεων».

Ο Σέρβος Πρόεδρος, από την πλευρά του, στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη παραπέρα τόνωσης των διμερών μπίζνες, όπως και στην ανάγκη να προχωρήσει περαιτέρω η διμερής συνεργασία στους τομείς Ασφάλειας και Αμυνας, όπως ορίζεται σε πλαίσιο ΝΑΤΟ και ΕΕ. Ακριβώς αυτό ήταν, άλλωστε, το περιεχόμενο των συνομιλιών των υπουργών Αμυνας των δύο χωρών, που συναντήθηκαν χτες στο περιθώριο του ΑΣΣ.

Στο ΑΣΣ, άλλωστε, Μητσοτάκης και Βούτσιτς υπέγραψαν την Κοινή Διακήρυξη για τη Σύσταση Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ Ελλάδας και Σερβίας, κείμενο που πιάνει βασικά όλους τους τομείς, από την Αμυνα, την Οικονομία και την Ασφάλεια, μέχρι τον Πολιτισμό, τον Τουρισμό, τον Αθλητισμό, την Παιδεία.

Υπογράφτηκε, επίσης, από τον υπουργό Εξωτερικών, Ν. Δένδια, και τον υπουργό Παιδείας της Σερβίας, M. Σάρτσεβιτς, Πρόγραμμα Συνεργασίας στους τομείς της Εκπαίδευσης, της Επιστήμης και της Τεχνολογικής Ανάπτυξης για την περίοδο 2020 - 2022.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ