Πέμπτη 12 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΒΟΥΛΗ
Ξάστερη και προς το συμφέρον των ομογενών η θέση του ΚΚΕ

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας επισήμανε ότι η διευκόλυνση των αποδήμων να ασκούν το δικαίωμα στον τόπο διαμονής τους σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να λειτουργήσει ως «πλυντήριο» ευθυνών για αυτές τις πολιτικές δυνάμεις και για εκείνες τις κυβερνήσεις που με την αντιλαϊκή τους πολιτική ευθύνονται για τη μετανάστευση αυτών των ανθρώπων.

Σημείωσε ότι τα κριτήρια που έθεσε το ΚΚΕ, τα περισσότερα από τα οποία έχουν συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο, είχαν βασικό άξονα να μην ισχύσει ο αναχρονισμός του «δικαίου του αίματος» που προστατεύουν τα αστικά κόμματα, όπου προβλέπεται ότι οποιοσδήποτε κάτοικος άλλης χώρας, αν αποδείξει ότι έχει έναν παλιό πρόγονο από την Ελλάδα, αποκτά την ελληνική ιθαγένεια, αυτόματα εγγράφεται στους εκλογικούς καταλόγους και μπορεί να ψηφίσει. Αυτό, σημείωσε, ενέχει τον κίνδυνο της αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος.

Δείχνοντας ότι το ΚΚΕ λειτουργεί στη βάση αρχών, σημείωσε ότι «υπάρχει μια κατηγορία αποδήμων με τους οποίους το Κόμμα μας έχει ισχυρότατους δεσμούς, δεσμούς αίματος. Είναι πολιτικοί πρόσφυγες, είναι οι απόγονοί τους, γιατί οι περισσότεροι έχουν πεθάνει. Με την πρόταση που κάναμε, η πλειοψηφία αυτών των ανθρώπων μένει εκτός. Ομως συνειδητά κάναμε αυτήν την επιλογή, γιατί δεν λειτουργούμε με σκοπιμότητες ή με μικροκομματικά κριτήρια».

Ανέφερε ακόμα πως το ΚΚΕ στηρίχτηκε για τις προτάσεις του στη διεθνή πρακτική, λέγοντας ότι χώρες όπως Γερμανία, Βρετανία, ΗΠΑ, «χώρες τις οποίες επικαλείστε για άλλα ζητήματα, για να εφαρμόζετε αντιλαϊκά μέτρα κ.λπ.», για την ψήφο των αποδήμων τους βάζουν αντίστοιχα κριτήρια, τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις είναι και πιο αυστηρά. Τα κριτήρια αυτά απορρέουν από την πάγια νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, πρόσθεσε.

Χωρίς την παραμικρή υστεροβουλία η θέση του ΚΚΕ

Ο Γιάννης Δελής, βουλευτής του ΚΚΕ, σημείωσε: «Δεν νομίζουμε ότι υπάρχει άνθρωπος καλόπιστος που να μην αναγνωρίζει στο ΚΚΕ ότι για το συγκεκριμένο θέμα τοποθετήθηκε καθαρά και ξάστερα, και χωρίς την παραμικρή υστεροβουλία». Πρόσθεσε ότι με την πρόταση του ΚΚΕ «όχι μόνο καλύπτονται όλοι αυτοί οι άνθρωποι που μετανάστευσαν στα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων, αλλά επιπλέον καλύπτονται και διευκολύνονται ώστε να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους ακόμα και όσοι και όσες έφυγαν αρκετά χρόνια πριν από την κρίση και δεν μπόρεσαν να επιστρέψουν στη χώρα εξαιτίας ακριβώς αυτής της κρίσης, παρόλο που είχαν και εξακολουθούν να έχουν μια τέτοια επιθυμία και προσδοκία».

Συνέχισε λέγοντας ότι είναι αξιοσέβαστη η ύπαρξη ψυχικών και συναισθηματικών δεσμών με την Ελλάδα, αλλά αυτοί «δεν είναι αρκετοί για να θεμελιώσουν διευκόλυνση εκλογικού δικαιώματος». Τα κριτήρια που έθεσε το ΚΚΕ ορισμένοι «τα εμφάνισαν ακόμα και ως γραφειοκρατικά εμπόδια. Σε κάθε περίπτωση, είναι πολύ λιγότερα αυτά τα εμπόδια από αυτά για τη χορήγηση π.χ. του επιδόματος θέρμανσης ή άλλων κοινωνικών επιδομάτων», συμπλήρωσε. Ζήτησε δε να ληφθούν μέτρα για τη διευκόλυνση των Ελλήνων εκλογέων και στο εσωτερικό, υπενθυμίζοντας ότι στις εκλογές του περασμένου Ιούλη εργοδότες στον Τουρισμό απαγόρευσαν σε εργαζόμενους να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ