Τρίτη 24 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Αγωνιστική «υποδοχή» του πρωθυπουργού από σωματεία και φορείς

Διεκδίκησαν μόνιμη και σταθερή δουλειά

Από την αγωνιστική «υποδοχή» του πρωθυπουργού
Από την αγωνιστική «υποδοχή» του πρωθυπουργού
Διήμερη περιοδεία στα Τρίκαλα, στην Καρδίτσα και τη Λάρισα πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης την Παρασκευή και το Σάββατο που μας πέρασαν.

Σε αυτό το πλαίσιο, μεταξύ άλλων επισκέφτηκε την Παρασκευή το Τμήμα Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού της Καρδίτσας μαζί με την υπουργό Παιδείας. Στη φιέστα που οργανώθηκε, ο Κυρ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε ως «μάνατζερ» του πανεπιστημίου της αγοράς, δηλαδή μιας Εκπαίδευσης που θα υπηρετεί ακόμη περισσότερο τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων. Κυνικά και απροκάλυπτα ο Κυρ. Μητσοτάκης σημείωσε πως η «αξιολόγηση» των πανεπιστημιακών τμημάτων «θα επιτρέψει στα τμήματα εκείνα τα οποία θα έχουν πραγματική δυναμική, να αναπτυχθούν περισσότερο, να διεκδικήσουν περισσότερους πόρους, να κάνουν περισσότερες επενδύσεις, να συνεργαστούν ακόμα πιο αποτελεσματικά με την ίδια την αγορά». Βέβαια, ο πρωθυπουργός δεν βρήκε να πει ούτε μια κουβέντα για το γεγονός ότι στην πλειοψηφία των τμημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας υπάρχουν σοβαρότατες ελλείψεις σε κτιριακές υποδομές, σε μόνιμο προσωπικό, συνολικά στη φοιτητική μέριμνα.

Νωρίτερα, κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους εργαζόμενους του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» του δήμου Καλαμπάκας δήλωσε πως «η "Βοήθεια στο Σπίτι" αποτελεί προτεραιότητά μας», εξαγγέλλοντας κάποιες προσλήψεις μέσα στο 2020. Ωστόσο, παραμένει ως ερώτημα αν η διαδικασία που προωθεί η κυβέρνηση θα καλύψει το σύνολο των εργαζομένων στο «Βοήθεια στο Σπίτι», αφού είναι γνωστό πως και η σημερινή κυβέρνηση δεν προωθεί τη μόνιμη και σταθερή εργασία, αλλά την ανακύκλωση της ανεργίας, δηλαδή ο κάθε εργαζόμενος να δουλεύει για λίγο και μετά να πετιέται στο δρόμο.

Οι ανάγκες είναι μόνιμες και όχι παροδικές και εποχικές


Είναι χαρακτηριστικά άλλωστε τα παραδείγματα των δασεργατών, των συμβασιούχων καθαριστριών αλλά και άλλων εργαζομένων σε Υγεία, Εκπαίδευση. Για αυτόν το λόγο, άλλωστε, στην Καρδίτσα έξω από τον χώρο που στήθηκε η φιέστα της κυβέρνησης, σωματεία, φορείς και Επιτροπές Αγώνα πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Απολυμένοι δασεργάτες, με την αγωνία της απόλυσης πρωτοχρονιάτικα (31/12) συμβασιούχες καθαρίστριες του νοσοκομείου, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι βροντοφώναξαν «Κάτω τα χέρια από την Κοινωνική Ασφάλιση», διεκδίκησαν τα σύγχρονα δικαιώματά τους στη μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Μετά από απαίτηση των διαδηλωτών συναντήθηκαν με εκπρόσωπο της κυβέρνησης και του παρέδωσαν υπόμνημα που αποφασίστηκε σε σύσκεψη και υπογράφεται από πολλούς φορείς.

Σε αυτό μεταξύ άλλων σημειώνεται ότι «με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, είτε με πρόφαση την κρίση είτε με δικαιολογία "να διατηρηθεί η ανάπτυξη" (...) Εχει γενικευτεί η κατάργηση της μόνιμης και σταθερής δουλειάς με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και πραγματοποιείται η συνεχής ανακύκλωση της ανεργίας με συμβασιούχους σε τομείς μείζονος σημασίας, μεταξύ των οποίων είναι η Υγεία, η Εκπαίδευση και η Δασοπροστασία».

Σημειώνεται ακόμη πως «οι συμβασιούχοι που εργαζόμαστε σε αυτούς τους τομείς καλούμαστε, με βάση τους όρους των συμβάσεων που υπογράφουμε, να καλύψουμε παροδικές και εποχικές ανάγκες, ενώ στην πραγματικότητα καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες των υπηρεσιών αυτών. Μάλιστα, οι θέσεις εργασίας μας αποτελούν ένα μικρό μόνο αριθμό, σε σύγκριση με το συνολικό αριθμό των εργαζομένων, που είναι απαραίτητοι για να καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες.

Οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι του νοσοκομείου, σε καθαριότητα και φύλαξη, βιώνουμε τη συνεχή ανασφάλεια με τη διαρκή εναλλαγή μεταξύ εργασίας και ανεργίας, ενώ μεθοδεύεται εντέχνως η ανακύκλωση της ανεργίας μας με το να μη μας χορηγούν καν επιπλέον μόρια, λόγω εργασιακής εμπειρίας, στους επικείμενους διαγωνισμούς.

Παράλληλα, κατάσχεται το εποχικό επίδομα του δασεργάτη που λάβαμε οι συμβασιούχοι της δασοπροστασίας και το οποίο νόμιμα το δικαιούμαστε, ρίχνοντας στα "τάρταρα" το ούτως ή άλλως πενιχρό επίδομα ανεργίας και οδηγώντας μας στην εξαθλίωση».

«Η καθαριότητα στους χώρους Υγείας δεν είναι ανάγκη παροδική και εποχική, όπως δεν είναι και η ανάγκη για την πρόληψη και την προστασία των δασών», σημειώνουν οι εργαζόμενοι στο υπόμνημά τους και απαιτούν: Να ανακληθούν όλες οι επικείμενες απολύσεις και να μη γίνει καμιά περαιτέρω απόλυση. Να προκηρυχθούν θέσεις μόνιμης και σταθερής εργασίας και να μετατραπούν οι συμβάσεις σε αορίστου χρόνου, ανοίγοντας και άλλες νέες θέσεις εργασίας με βάση τις πραγματικές και αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν. Μέχρι την προκήρυξη των μόνιμων θέσεων και τη μετατροπή των ήδη υπαρχουσών συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, να γίνουν παρατάσεις των συμβάσεών μας για την κάλυψη των πάγιων και διαρκών αναγκών. Καμία κατάσχεση στο εποχικό επίδομα των δασεργατών. Να επιστραφούν τα χρήματα που «κόπηκαν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ