Τρίτη 24 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Τουρκικές απειλές στο πλαίσιο των ευρύτερων σχεδιασμών

Ο Τούρκος Πρόεδρος υπερασπιζόμενος τα συμφέροντα της αστικής τάξης συνεχίζει να εξαπολύει απειλές

Associated Press

Ο Τούρκος Πρόεδρος υπερασπιζόμενος τα συμφέροντα της αστικής τάξης συνεχίζει να εξαπολύει απειλές
ΑΓΚΥΡΑ.--

«Εχουμε τη δύναμη, τη βούληση και τα μέσα να προστατεύσουμε τα συμφέροντα και τα δικαιώματά μας στη Μεσόγειο ενάντια στις ύπουλες ή τις φανερές επιθέσεις», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν, κατά την τελετή καθέλκυσης δύο νέων υποβρυχίων στα ναυπηγεία Γκιολτσούκ, την Κυριακή, από όπου το τουρκικό κεφάλαιο ανέδειξε ότι ενισχύει και στρατιωτικά τις προετοιμασίες για υπεράσπιση των συμφερόντων του, σε ένα πλαίσιο συνολικότερων αναδιατάξεων, που εκφράζονται και σε συνοριακές αλλαγές που «ψήνονται» σε Μέση Ανατολή, Βόρεια Αφρική, Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Ανακοινώνοντας ότι η χώρα του επιδιώκει από το 2022 να κατασκευάζει ένα υποβρύχιο κάθε χρόνο και έως το 2027 να έχει φτάσει τα έξι, στη συγκεκριμένη εκδήλωση παρουσιάστηκαν τα υποβρύχια νέου τύπου «Πίρι Ρέις» και «Σεϊντιαλί Ρέις».

Επαναφέροντας τις προκλητικές διεκδικήσεις της Αγκυρας σε βάρος κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου, ο Ερντογάν υπογράμμισε: «Οσοι κάνουν σχέδια σε νησιά αμφισβητούμενης κυριαρχίας στο Αιγαίο, να ξέρουν πως το πεδίο δεν είναι ελεύθερο... Εκείνοι που εποφθαλμιούν τα δικαιώματα της Τουρκίας με σχέδια που ετοίμασαν οι ίδιοι για τα νησιά και τις βραχονησίδες στο Αιγαίο, για τα οποία δεν έχουν την κυριαρχία τους, πρέπει να ξέρουν ότι ο δρόμος δεν είναι ανοιχτός. Δεν θα επιτρέψουμε να δημιουργηθούν τετελεσμένα για τη χώρα μας με χάρτες που σχεδιάστηκαν σε τραπέζια διαπραγματεύσεων υπό τον μανδύα της περιβαλλοντικής ευαισθησίας και των επιστημονικών δραστηριοτήτων».

Υποστήριξε ακόμα ότι αν η Τουρκία εγκαταλείψει τη συνεργασία που ιεραρχεί με το ψευδοκράτος και την κυβέρνηση του δοτού πρωθυπουργού Φαγιέζ αλ Σάρατζ στη Λιβύη (με συμφωνίες που αφενός αναβαθμίζουν τη στρατιωτική της θέση στις δύο περιοχές, αφετέρου διευκολύνουν τους ενεργειακούς της σχεδιασμούς) «δεν θα μας αφήσουν ακτή για να μπούμε στη θάλασσα, ούτε και παραλία να ρίξουμε παραγάδι».

Υπογράμμισε ότι ακριβώς μέσα σε αυτό το πλαίσιο «αντιμετώπισης» σχεδιασμών που παραβλέπουν τα δικά της συμφέροντα «είναι και οι εργασίες που (οι Τούρκοι) διεξάγουμε στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Συρία και τη Λιβύη», αναδεικνύοντας πόσο διαπλέκονται οι εξελίξεις και οι ανταγωνισμοί στην ευρύτερη περιοχή. Είπε δε χαρακτηριστικά ότι δεν αποδέχεται μια διευθέτηση που «η Τουρκία, η οποία έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο, να πάρει το 1% της αλιείας» ή «να αποκλειστεί από τις έρευνες για υδρογονάνθρακες και την εκμετάλλευσή τους».

Την ίδια στιγμή, ο Τούρκος ηγέτης επανέφερε και τις «προειδοποιήσεις» προς Αθήνα και Βρυξέλλες για αύξηση των «μεταναστευτικών ροών», με το βλέμμα στραμμένο και στο παζάρι για τη Συρία. Οπως δήλωσε χτες, «αν η βία προς τον λαό του Ιντλίμπ δεν σταματήσει, ο αριθμός (των μεταναστών που φεύγουν προς τη Δύση) θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο. Στην περίπτωση αυτή, η Τουρκία δεν θα επωμιστεί το μεταναστευτικό βάρος μόνη της... Οι αρνητικές επιπτώσεις αυτής της πίεσης σε εμάς θα είναι ένα ζήτημα που θα αισθανθούν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, ειδικά η Ελλάδα».

Πάντως, οι εξελίξεις στη Λιβύη, στη Συρία και κατά συνέπεια όλη την περιφέρεια απασχόλησαν και τις επαφές που είχε χτες στη Μόσχα αντιπροσωπεία της τουρκικής κυβέρνησης. Σε αυτήν επικεφαλής ήταν ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ, ενώ συμμετείχαν και αξιωματούχοι του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, όπως και των τουρκικών Μυστικών Υπηρεσιών.

Σύμφωνα με το δίκτυο TRT, συζητήθηκαν «το μνημόνιο που άλλαξε τις ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο» όπως και τα «βήματα που θα γίνουν για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στη χώρα». Ακόμα, συζητήθηκαν και οι προετοιμασίες για την επίσκεψη Πούτιν στην Τουρκία, στις 8 Γενάρη.

Ακόμα, χτες είχαν νέα τηλεφωνική επικοινωνία και οι ΥΠΕΞ των δύο χωρών Μ. Τσαβούσογλου και Σ. Λαβρόφ, με βασικό θέμα και πάλι τις «προσπάθειες για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στη Λιβύη», αλλά και την «ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Συρία».

«Πράσινο φως» για στρατιωτική βοήθεια προς τη Λιβύη

Στο μεταξύ, την Κυριακή η τουρκική Βουλή ενέκρινε (με 269 υπέρ έναντι 125 κατά) τη συμφωνία συνεργασίας σε Ασφάλεια και Αμυνα που Ερντογάν - Σάρατζ είχαν υπογράψει στις 27/11. Ο Ερντογάν επανέλαβε ότι «θα εκπληρώσουμε όλα όσα περιέχει η συμφωνία», επαναλαμβάνοντας ότι «θα ενισχύσουμε και στρατιωτικά τη στήριξή μας στη Λιβύη και θα αξιολογήσουμε όλα τα μέσα (που χρειάζεται να παρασχεθούν) από γη, αέρα και θάλασσα», προσθέτοντας μάλιστα ότι οι συμφωνίες με τη Λιβύη είναι αποτέλεσμα 10ετούς προσπάθειας.

Χτες, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν υποστήριξε ότι τα βήματα που έγιναν τον τελευταίο καιρό στην τουρκική εξωτερική πολιτική, κυρίως σε Συρία και Λιβύη, «χάλασαν πολλά παιχνίδια» και πρόσθεσε: «Αλλά ούτε οι αντιδράσεις που εκφράζονται στα βήματα που κάνουμε στη Συρία με την επιχείρηση "Πηγή Ειρήνης" ούτε η αυστηρότητα των αντιδράσεων στο πλαίσιο των συμφωνιών που υπογράψαμε στη Λιβύη δεν θα κάνουν να υποχωρήσουν οι προσπάθειές μας προκειμένου να προστατέψουμε, να φυλάξουμε τα δικαιώματά μας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Τέλος, είναι καθαρό ότι η Αγκυρα θα αξιοποιήσει τις συγκυρίες και στο αλισβερίσι για το Κυπριακό. Μιλώντας στο «Βήμα», ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου ξεκαθάρισε ότι στο τραπέζι παραμένουν όλα τα σενάρια, τονίζοντας: «Αν οι Ελληνοκύπριοι δεν μπορούν να δεχτούν την πολιτική ισότητα, τότε δεν υπάρχει λόγος να συζητάμε επί συνεταιρικής λύσης. Πρέπει να είναι έντιμοι με τους εαυτούς τους και έτοιμοι να συζητήσουν μια λύση δύο κρατών μέσω διαπραγματεύσεων...».

Πολύπλευρες επαφές

Στο μεταξύ, το Σάββατο ο Ερντογάν είχε «μακρά και αναλυτική συνομιλία» με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε, που - σύμφωνα με ανακοίνωση της Ρώμης - είχε στο επίκεντρο την «κρίση στη Λιβύη».

Τηλεφωνική επικοινωνία έγινε όμως και μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) των δύο χωρών Μ. Τσαβούσογλου και Λουίτζι ντι Μάγιο, ενώ ο πρώτος συνομίλησε τηλεφωνικά και με τον ύπατο εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Εξωτερική Πολιτική και την Ασφάλεια, Ζοζέπ Μπορέλ.

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε και ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β'. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της κυπριακής κυβέρνησης Κυριάκο Κούσιο, ο Ιορδανός ηγέτης δήλωσε ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και επανέλαβε την επιθυμία του για στενή συνεργασία προς την επίτευξη ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ