Τρίτη 24 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ - ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Επιταχύνονται εξελίξεις και επικίνδυνες «διευθετήσεις» με σφραγίδα ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

Από τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών με τον Χ. Χάφταρ την Κυριακή
Από τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών με τον Χ. Χάφταρ την Κυριακή
Επιταχύνονται οι εξελίξεις πάνω στο «ενεργειακό παζλ» της Ανατολικής Μεσογείου, με την κυβέρνηση της ΝΔ - και την «εθνική» συναίνεση των υπόλοιπων αστικών πολιτικών δυνάμεων - για λογαριασμό της αστικής τάξης να «ανεβάζει στροφές» στην υλοποίηση των ευρωατλαντικών σχεδιασμών στην περιοχή, παρουσιάζοντας μάλιστα τους σχεδιασμούς αυτούς που τροφοδοτούν και την επιθετικότητα της τουρκικής αστικής τάξης ως τάχα «διασφάλιση» των συνόρων, των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας και της ειρήνης.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως ανακοινώθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου, στις 2 Γενάρη θα υπογραφεί στην Αθήνα διακρατική συμφωνία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ για τον ενεργειακό αγωγό «East Med». Η συμφωνία θα υπογραφεί, καταρχάς, από τους πρωθυπουργούς Ελλάδας και Ισραήλ και τον Πρόεδρο της Κύπρου και προβλέπεται να ολοκληρωθεί με την υπογραφή της και από την Ιταλία σε μετέπειτα χρόνο, με την αιτιολογία πως δεν έχει ακόμα αποφασίσει για το σημείο κατάληξης του αγωγού στο έδαφός της.

Στο μεταξύ, πληροφορίες από την κυβέρνηση επιβεβαιώνουν ότι έγινε προσπάθεια η συμφωνία να έχει υπογραφεί πριν το ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και τη συνάντησή του με τον Ντ. Τραμπ στις 7 του μήνα (βλέπε και δίπλα θέμα).

Οι κυβερνητικοί κύκλοι μάλιστα, που προανήγγειλαν και «άλλες πρωτοβουλίες», παρουσιάζουν προκλητικά την επιτάχυνση των σχεδιασμών αυτών ως «διασφάλιση» τάχα απέναντι στις απαράδεκτες διεκδικήσεις της Τουρκίας στα ανατολικά της Κρήτης το γεγονός ότι ο αγωγός προβλέπεται να περάσει από την περιοχή αυτή, όσο και ότι εντάσσεται στα έργα για την «ενεργειακή απεξάρτηση» της ΕΕ από τη Ρωσία, παράγοντες φυσικά που μετατρέπουν την περιοχή σε ακόμα μεγαλύτερο «μαγνήτη» των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Συνεννοήσεις σε Βεγγάζη, Αίγυπτο, Κύπρο...

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση επιταχύνει και τις επαφές και τις προσπάθειες να στηθούν τα διάφορα «σχήματα» συνεργασίας με άλλα καπιταλιστικά κράτη της περιοχής, που μπλέκουν όλο και βαθύτερα το λαό μας στη δίνη των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Στο πλαίσιο αυτό, Κυριακή πρωί, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, μετέβη στη Βεγγάζη της Λιβύης, όπου συναντήθηκε με τον επικεφαλής του λεγόμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού, στρατάρχη Χ. Χάφταρ. Επισήμως, «η συζήτηση εστιάσθηκε στην κατάσταση στη Λιβύη και στις προοπτικές επίλυσης της κρίσης». Ο Ν. Δένδιας «εξέθεσε το θέμα των δύο ανυπόστατων συμφωνιών που υπεγράφησαν μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης, αναλύοντας τις ελληνικές θέσεις και αναδεικνύοντας το γεγονός ότι το περιεχόμενο των εν λόγω κειμένων είναι απολύτως αντίθετο στο Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας». Κατά την παραμονή του στη Λιβύη, ο Ν. Δένδιας είχε και επικοινωνία με τον πρόεδρο του λιβυκού Κοινοβουλίου, Αγκ. Σ. Εϊσα, ο οποίος είχε επισκεφτεί πρόσφατα την Αθήνα.

Ο Ελληνας ΥΠΕΞ μετά τη Βεγγάζη μετέβη στο Κάιρο, όπου συναντήθηκε με τον ομόλογό του, Σ. Σούκρι. Οπως αναφέρεται από ελληνικής πλευράς, στις 8/1 υπάρχει συνάντηση των τεχνικών επιτροπών των ΥΠΕΞ των δυο χωρών, οι οποίες εξετάζουν το θέμα οριοθέτησης ΑΟΖ.

Δήλωσε κατόπιν ο Ν. Δένδιας, καταρχάς για τη συνάντησή του με τον Χάφταρ στη Βεγγάζη: «Με ιδιαίτερη χαρά άκουσα τις θέσεις του, οι οποίες συμπίπτουν στο ζήτημα αυτό με τις δικές μας, δηλαδή την απόλυτη ακυρότητα των συγκεκριμένων μνημονίων και το πόσο επιβλαβή είναι και για τον λαό και την κοινωνία της Λιβύης, και βεβαίως για τη σταθερότητα στην περιοχή».

Με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, δε, συζήτησαν «αφενός μεν τα αποτελέσματα της πρωινής μου επίσκεψης στη Λιβύη, αλλά και γενικά τον ενημέρωσα και για τις επαφές μου στον Κόλπο την προηγούμενη βδομάδα, με τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και μετά, με την Ιορδανία».

Ακολούθησε μετάβασή του στη Λάρνακα, όπου συναντήθηκε με τον Κύπριο ΥΠΕΞ Ν. Χριστοδουλίδη. Οπως δήλωνε κατόπιν, ο Ν. Δένδιας τον ενημέρωσε για τα αποτελέσματα των επαφών σε Λιβύη και Αίγυπτο.

Συζήτησαν επίσης «για την προετοιμασία της υπογραφής του "East Med" στην Αθήνα στις 2 Ιανουαρίου και γενικά, να ανταλλάξουμε απόψεις για τον καλύτερο συντονισμό μας, για να επιτύχουμε τους στόχους που έχουμε, που είναι - όπως καλά ξέρετε - μέσα στο πλαίσιο, πάντοτε, του Διεθνούς Δικαίου. Και όπως πολύ σωστά είπε ο Ν. Χριστοδουλίδης, χωρίς να αποκλείουν κανέναν. Ολες οι χώρες οι οποίες αντιλαμβάνονται το Διεθνές Δίκαιο ως το φυσικό περιβάλλον τους, είναι καλοδεχούμενες να συμμετάσχουν στις κοινές μας πρωτοβουλίες», πρόσθεσε στέλνοντας ξανά σήμα «διευθετήσεων» - με αμερικανοΝΑΤΟική σφραγίδα - στην Αγκυρα.

Πρόσθεσε, άλλωστε, ότι «τις πρωτοβουλίες μας δεν τις βλέπουμε σαν πρωτοβουλίες που απευθύνονται εναντίον κάποιου άλλου. Τις βλέπουμε σαν θετικά βήματα και προσκαλούμε τον οποιονδήποτε να συμμετάσχει εφόσον συμφωνεί με το ευρύτερο πλαίσιο».

Κληθείς, δε, να σχολιάσει τις δηλώσεις Ερντογάν για το νομικό καθεστώς των νησιών του Αιγαίου, είπε ότι «το Διεθνές Δίκαιο και οι Διεθνείς Συνθήκες είναι επαρκείς για να απαντούν σε κάθε αυθαίρετη τοποθέτηση, δήλωση ή συμπεριφορά».

Επιπλέον, χτες, ο Ν. Δένδιας είχε συνάντηση με τον πρέσβη του Ισραήλ Yossi Amrani στο υπουργείο Εξωτερικών. Συζήτησαν τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη συμφωνία για τον «East Med». Παράλληλα, λέγεται ότι προωθείται τον Γενάρη τετραμερής συνάντηση σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών Κύπρου, Ελλάδας, Αιγύπτου και Γαλλίας.

Τέλος, όπως ανακοινώθηκε χτες ο ΥΠΕΞ θα πραγματοποιήσει αύριο, «ιδιωτική επίσκεψη» στην Κωνσταντινούπολη, στα πλαίσια της οποίας θα γίνει δεκτός στο Πατριαρχείο από τον οικουμενικό πατριάρχη Βαρθολομαίο.

...και αντιδράσεις

Να σημειωθεί πως η επίσκεψη του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών, Ν. Δένδια, την Κυριακή στη Βεγγάζη προκάλεσε την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης του Λίβυου δοτού πρωθυπουργού, Φαγιέζ Σάρατζ, χτες. Ο λεγόμενος υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Σάρατζ, Μοχάμαντ Σαγιάλα, επέκρινε την επίσκεψη Δένδια και τη συνάντηση με τον στρατηγό Χαλίφα Χάφταρ σαν «σαφή, κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», υποστηρίζοντας ότι «η μόνη, διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση» στη χώρα είναι αυτή που εδρεύει στην Τρίπολη. Σε σχετική ανακοίνωση, μάλιστα, τονίζεται ότι οι επικοινωνίες με την παράλληλη κυβέρνηση στη Βεγγάζη «είναι παράνομες».

Παράλληλα η επικείμενη υπογραφή συμφωνίας στις 2 Γενάρη στην Αθήνα για τον αγωγό «East Med» προκάλεσε χτες και την αντίδραση της Παλαιστινιακής Πρεσβείας στην Αθήνα, που σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνει πως «τα θαλάσσια σύνορα του Ισραήλ αμφισβητούνται σε μεγάλο βαθμό στη βόρεια και νότια πλευρά των δηλωμένων θαλάσσιων ζωνών» και ότι «παρότι το Ισραήλ δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), δεσμεύεται από τη Συνέλευση, ανεξάρτητα από το αν αποφασίζει ή όχι να εκπληρώσει αυτές τις υποχρεώσεις στις σχέσεις του με τις γειτονικές χώρες ή όχι». «Εάν το Ισραήλ προτίθεται να παραβεί τέτοιες διατάξεις, είναι υποχρεωτικό από τα άλλα κράτη να μην αναγνωρίσουν μια κατάσταση που πηγάζει από παράνομη πράξη ούτε να παράσχουν βοήθεια και να συμπράξουν σε τέτοιες πράξεις», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Ανοιχτά τα «κανάλια» των ευρωατλαντικών «διευθετήσεων»

Στο μεταξύ, σχολιάζοντας τη συνέντευξη του Τούρκου ΥΠΕΞ (στο «Βήμα»), που έθεσε ξανά στο τραπέζι όλη τη «βεντάλια» των διεκδικήσεων της τουρκικής αστικής τάξης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας έλεγε στο «Open»: «Νομίζω ότι ήταν πάρα πολύ προσεκτικός ο κ. Τσαβούσογλου. Αναφέρει ορισμένες πάγιες θέσεις της τουρκικής διπλωματίας και δεν γίναμε σοφότεροι απ' αυτήν. Αυτό που κρατάω είναι κάτι που λέμε και εμείς, ότι η καλύτερη λύση είναι να υπάρχει ανοιχτό κανάλι επικοινωνίας και διάλογος. Αναφέρεται στα ΜΟΕ (σ.σ. τρέχουν με «παρότρυνση» των ΗΠΑ και στην πράξη λειτουργούν ως πλατφόρμα όπου η τουρκική αστική τάξη απλώνει όλες τις απαιτήσεις της) και εμείς προχωρούμε τις τεχνικές συζητήσεις. Είμαστε, όμως, πολύ μακριά μέχρι να φτάσουμε σ' ένα επίπεδο να μιλάμε για Χάγη, για οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας που είναι νομικό πρόβλημα εδώ και δεκαετίες».

Εξήγησε δίνοντας και έναν οδικό χάρτη πάνω στον οποίο προχωρά το παζάρι: «Τα ΜΟΕ είναι το πρώτο στάδιο. Μακάρι να προχωρήσουν με έναν ικανοποιητικό τρόπο. Μετά ακολουθούν διερευνητικές επαφές μεταξύ των δύο πλευρών και, αν αυτές καταλήξουν, τότε φτάνουμε σ' ένα κοινό συνυποσχετικό για να πάμε στο Δικαστήριο της Χάγης. Βλέπουμε τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών να λέει ότι ο διάλογος είναι ένα καλό ζητούμενο γι' αυτή την περίοδο. Ελπίζουμε μέσω του διαλόγου να αποκλιμακωθεί και η τουρκική προκλητικότητα».

Πρόσθεσε: «Στη συνάντηση που υπήρξε ανάμεσα στον πρωθυπουργό και στον Πρόεδρο Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, είπαμε ότι θέλουμε να προχωρήσουν, όχι μόνο τα ΜΟΕ - ει δυνατόν και στο πρώτο χρονικό διάστημα του 2020 - αλλά και το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, που είχαμε πει ότι θα μπορούσε να γίνει στη Θεσσαλονίκη. Περιμένουμε να δούμε μια έμπρακτη αποκλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας και εδώ είμαστε. Τα κανάλια επικοινωνίας πρέπει να είναι πάντα ανοιχτά»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ