Πέμπτη 16 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Το νέο παζάρι για τη Λιβύη στο Βερολίνο

Την Κυριακή θεωρείται αβέβαιη η συμμετοχή των Σάρατζ και Χάφταρ

Η συνάντηση των ΥΠΕΞ Τουρκίας και Ρωσίας στη Μόσχα, μέρος του μεγάλου παζαριού που περιλαμβάνει και τη Λιβύη

Russian Foreign Ministry Press

Η συνάντηση των ΥΠΕΞ Τουρκίας και Ρωσίας στη Μόσχα, μέρος του μεγάλου παζαριού που περιλαμβάνει και τη Λιβύη
ΤΡΙΠΟΛΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Εντείνονται οι διπλωματικές διεργασίες και το έντονο πολιτικό παρασκήνιο ενόψει της διεθνούς διάσκεψης κορυφής για τη Λιβύη, που έχει συγκαλέσει για την ερχόμενη Κυριακή, 19 Γενάρη, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών στο Βερολίνο. Γερμανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι εξέφρασαν χαμηλές προσδοκίες για το τυχόν αποτέλεσμα της συνόδου, τονίζοντας πως είναι «η αρχή» και όχι το τέλος μίας διαδικασίας με απώτερο στόχο μία «βιώσιμη εκεχειρία». Δεν παρέλειψαν μάλιστα να προετοιμάσουν το ενδεχόμενο να μην παραστούν τελικώς καν οι δύο συγκρουομένες πλευρές στη Λιβύη (ο δοτός πρωθυπουργός Φαγιέζ Σάρατζ και στρατηγός Χαλίφα Χάφταρ), μια σύγκρουση ενταγμένη στο πλαίσιο του σφοδρού ανταγωνισμού ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικές δυνάμεις στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου για το ξαναμοίρασμα πηγών και οδών Ενέργειας, αγορών και γεωστρατηγικών σφαιρών.

Σε ένα νέο ρεσιτάλ υποκρισίας, αξιωματούχοι ιμπεριαλιστικών χωρών που πρωτοστάτησαν στην αποσταθεροποίηση και διάλυση της Λιβύης καμώθηκαν πως ενδιαφέρονται για μία... «βιώσιμη εκεχειρία», ασκώντας παράλληλα κριτική σε συμμάχους και ανταγωνιστές τους για το ρόλο που παίζουν στην περιοχή.

Χαρακτηριστική ήταν η τελευταία δήλωση εκπρόσωπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών (βλέπε σχετικό θέμα στη διπλανή σελίδα), που κάλεσε τις... άλλες χώρες που «παριστάνουν ότι υποστηρίζουν τη σταθερότητα της Λιβύης (...) να αποσύρουν αμέσως τις δυνάμεις τους, συμπεριλαμβανομένων των Ρώσων μισθοφόρων και των υποστηριζόμενων από την Τουρκία Σύρων, που έχουν επιδεινώσει σημαντικά τις ανθρωπιστικές συνθήκες». Λες και δεν έγινε αμερικανοΝΑΤΟική ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Λιβύη το 2011, που διέλυσε τη χώρα, όπως και στη Συρία, και στη συνέχεια και η επέμβαση της Ρωσίας.

Σε ανάλογο μήκος κύματος και η γαλλική κυβέρνηση, που συμμετέχει ενεργά στην αποσταθεροποίηση της Λιβύης, ώστε να επωφεληθούν τα δικά της μονοπώλια, μέσω του υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, επέκρινε ως «ατελέσφορες» τις έως τώρα προσπάθειες της Ρωσίας για αποκλιμάκωση των συγκρούσεων στη Λιβύη. Κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους να στηρίξουν την «κατάπαυση του πυρός μέχρι τις κρίσιμες συνομιλίες» την Κυριακή στο Βερολίνο, προσθέτοντας: «Μόνο μια πολιτική διαδικασία μπορεί να μας βοηθήσει για να βγούμε από το αδιέξοδο». Επέρριψε, επίσης, ευθύνες κυρίως στην Τουρκία με αφορμή τα μνημόνια που υπέγραψε ο Φ. Σάρατζ με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν στις 27 Νοέμβρη, τονίζοντας πως πρόκειται για «σαφή παραβίαση» του διεθνούς εμπάργκο όπλων.

Κριτική απέναντι στις κινήσεις της Τουρκίας στη Λιβύη εξέφρασαν και άλλες πλευρές. Το κοινοβούλιο των χωρών του Αραβικού Συνδέσμου, που έχει έδρα στο Κάιρο, καταδίκασε χτες την Τουρκία για την αποστολή στρατευμάτων στο λιβυκό έδαφος, εκτιμώντας πως πρόκειται για «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ αναφέρθηκε στη σύνοδο της Κυριακής, λέγοντας ότι η καγκελάριος Μέρκελ απέστειλε προσκλήσεις σε ΟΗΕ, ΕΕ, Αραβικό Σύνδεσμο, Αφρικανική Ενωση, τις πέντε χώρες - μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, την Αίγυπτο, την Τουρκία, την Αλγερία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη ΛΔ Κονγκό. Πρόσθεσε πως η διαδικασία τελεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και του απεσταλμένου του διεθνούς Οργανισμού στη Λιβύη, Γκασάν Σαλαμέ. Ανακοινώθηκε επίσης πως μία μέρα πριν από τη σύνοδο, η Γερμανίδα καγκελάριος θα συναντήσει την (επίσης Γερμανίδα) πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στο Βερολίνο, ώστε να την ενημερώσει για τους στόχους της συνόδου.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιβεβαίωσε τη συμμετοχή του Τούρκου Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν στη σύνοδο του Βερολίνου, εκφράζοντας την επιθυμία του για τη συμμετοχή και του Ρώσου Προέδρου, Βλ. Πούτιν. Επανέλαβε επίσης τις κατηγορίες σε βάρος του Λίβυου στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ, λέγοντας πως «δεν θέλει την ειρήνη αλλά στρατιωτική λύση». Το ίδιο 24ωρο, πάντως, η βρετανική εφημερίδα «Guardian» μετέδωσε πως οι Τούρκοι έστειλαν στην Τρίπολη της Λιβύης με αερομεταφορά τουλάχιστον 650 Σύρους μισθοφόρους του λεγόμενου «Ελεύθερου Συριακού Πολέμου» και πως αναμένεται η αερομεταφορά περίπου 1.300 άλλων...

Στο μεταξύ, ο Τούρκος Πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι στη Λιβύη «υπάρχουν απόγονοι Τούρκων, ενάντια στους οποίους ο Χάφταρ θέλει να κάνει εθνοκάθαρση. Αυτοί είναι απόγονοι από τον Μπαρμπαρόσα, των Οθωμανών και 1 εκατομμύριο απόγονοι Τούρκοι - Κιορόγλου και άλλοι απόγονοι Τούρκων στη Λιβύη». Προσπαθώντας να δικαιολογήσει την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη, κατέληξε έτσι ότι «είναι καθήκον μας να υποστηρίξουμε τα εγγόνια των προγόνων μας, όπως κάνουμε σε όλη τη Βόρεια Αφρική».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ