Πέμπτη 16 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στο «ύψος τους» ματωμένα «πλεονάσματα» και αντιλαϊκή επίθεση

Σήμερα Πέμπτη αναμένεται η επίσημη έναρξη των διεργασιών γύρω από τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα της 5ης «μεταμνημονιακής» «αξιολόγησης» με τα «τεχνικά» κλιμάκια των «θεσμών», ενώ την ερχόμενη βδομάδα θα ακολουθήσουν τα παζάρια με τα υψηλόβαθμα κλιμάκια.

Στο επίκεντρο βρίσκονται το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, η διαμόρφωση των μεγεθών του κρατικού προϋπολογισμού, καθώς βέβαια και οι γενικότερες εξελίξεις στην οικονομία, που εκτείνονται στο πλαίσιο και της 6ης «αξιολόγησης».

Σε αυτό το πλαίσιο δρομολογούνται:

-- Η «αναθεώρηση» των αντικειμενικών τιμών στην ακίνητη περιουσία (αναμένεται μέχρι τον Μάη του 2020), που αποτελεί μία ακόμα «εφεδρεία» για την ένταση της φοροληστείας απέναντι στο λαό και τη στήριξη των προνομίων και «διευκολύνσεων» που προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός για το κεφάλαιο.

Παράλληλα, ο σχεδιασμός για το 2020 προβλέπει εκτεταμένες διασταυρώσεις μεταξύ ΑΑΔΕ και Κτηματολογίου, έτσι ώστε να εντοπιστούν τυχόν διαφορές στις δηλώσεις ακίνητης περιουσίας με στόχο την ενίσχυση των κρατικών εσόδων.

-- Η «ολοκληρωμένη στρατηγική για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους», με «ενοποίηση των διάσπαρτων μηχανισμών και εργαλείων», που σηματοδοτεί ακόμα μεγαλύτερη ένταση των εκβιασμών και των πλειστηριασμών για τις κάθε είδους οφειλές της λαϊκής οικογένειας. Σε αυτό το πλαίσιο, δρομολογείται ο λεγόμενος «ενιαίος πτωχευτικός κώδικας» για την ενιαία διαχείριση των κάθε είδους οφειλών για τα νοικοκυριά, καθώς και για επιχειρήσεις, όπως για χρέη σε τράπεζες, φοροεισπρακτικό μηχανισμό, ασφαλιστικά ταμεία, ΟΤΑ κ.ά.

Σύμφωνα με το υπάρχον χρονοδιάγραμμα, η 5η έκθεση «ενισχυμένης εποπτείας» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα δημοσιοποιηθεί στις 27 Φλεβάρη, για να συζητηθεί στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στις 16 Μάρτη, προκειμένου, όπως προγραμματίζουν, να ολοκληρωθεί ένας ακόμη αντιλαϊκός κύκλος.

Αστρονομικά τα ματωμένα «πλεονάσματα»

Στο μεταξύ, στο αστρονομικό ύψος των 4,96 δισ. ευρώ έφτασε το «πρωτογενές πλεόνασμα» του κρατικού προϋπολογισμού στο 12μηνο του 2019, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που δημοσίευσε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του: Οι κάθε είδους δαπάνες περικόπηκαν στα 55,2 δισ. (από 56,3 δισ. πέρυσι) με περαιτέρω μείωση ύψους 1,1 δισ. Η μάζα των φόρων έφτασε στα 51,45 δισ. με υπέρβαση του στόχου κατά 92 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι για το 2020 το «πρωτογενές πλεόνασμα», σε όρους «ενισχυμένης εποπτείας», προβλέπεται στα 7 δισ. ή στο 3,58% του ΑΕΠ (197,3 δισ.), καθ' υπέρβαση του αντιλαϊκού στόχου ύψους 164 εκατ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ