Πέμπτη 16 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΟΣ ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ
Καλπονοθευτικό εκλογικό σύστημα για τη διασφάλιση της αντιλαϊκής «σταθερότητας»

Ξεκίνησε χτες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο «Εκλογή βουλευτών» και στόχο τη διασφάλιση της κυβερνητικής σταθερότητας που χρειάζεται για την απρόσκοπτη εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής.

Το νομοσχέδιο, το οποίο θα ψηφιστεί στις 22 Γενάρη, προβλέπει νέο καλπονοθευτικό εκλογικό σύστημα με κλιμακωτό μπόνους έως 50 έδρες για το πρώτο κόμμα, το οποίο «ενεργοποιείται» από το 25% και πάνω. Αν, δηλαδή, το πρώτο κόμμα πάρει 25% κερδίζει μπόνους 20 εδρών, που θα προστεθούν σε αυτές που του αναλογούν. Ακόμα, θα λαμβάνει 1 έδρα επιπλέον για κάθε 0,5%, ο δε ανώτατος αριθμός είναι οι 30 έδρες. Με άλλα λόγια, στις 20 έδρες που παίρνει έτσι κι αλλιώς το πρώτο κόμμα, θα μπορούν να προστεθούν κλιμακωτά έως και 30 έδρες ακόμα, σύνολο 50 έδρες. Αντίστοιχα μπόνους ισχύουν και για «συνασπισμό συνεργαζόμενων κομμάτων» που θα έρθει πρώτος.

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Χρ. Σπίρτζης δήλωσε ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο γιατί με αυτό το εκλογικό σύστημα «σταματά, με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης, η κατεύθυνση της αναζήτησης και της εύρεσης πολιτικών συγκλίσεων, και μάλιστα αυτό σε μια εποχή που οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να οικοδομήσουν ένα κλίμα συνεργασίας και συνεννόησης». Κατά τάχθηκε και το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ με την ειδική του αγορήτρια, Ευαγ. Λιακούλη, να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι το νομοσχέδιο είναι «κακή διατύπωση της δικής μας πρότασης». Η διαφορά ήταν ότι το ΠΑΣΟΚ πρότεινε μία έδρα μπόνους ανά 1% και όχι 0,5% που λέει η κυβέρνηση. Σε θετική κατεύθυνση βρήκε ότι κινείται το νομοσχέδιο το κόμμα του Κυρ. Βελόπουλου, ενώ καταψήφισε το ΜέΡΑ25.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Θεοδωρικάκος, σημείωσε ότι ο νέος εκλογικός νόμος «εξασφαλίζει την κυβερνησιμότητα», ενώ απαντώντας στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ τον... καθησύχασε ότι «η κυβέρνησή μας από θέση αρχών είναι υπέρ της διαρκούς προσπάθειας συνεργασιών και συγκλίσεων», τις οποίες «θεωρούμε απαραίτητες στην περίοδο που διέρχεται η χώρα, σοβαρότατων εθνικών κινδύνων και προκλήσεων». Πρόσθεσε δε ότι «πρέπει να υπάρξουν οι μέγιστες δυνατές συνεργασίες ειδικά σε κεφαλαιώδη θέματα» και «αυτό θα πράξουμε σε επόμενες νομοθετικές πράξεις»...

Σταθερά υπέρ της απλής και ανόθευτης αναλογικής το ΚΚΕ

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, έκανε σαφές ότι «στη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο το ΚΚΕ συμμετέχει από θέση αρχής, χωρίς μικροκομματικές σκοπιμότητες» και ότι «το ΚΚΕ τις προτάσεις και τις θέσεις του για τον εκλογικό νόμο δεν τις βάζει στη ζυγαριά και σε "παιχνίδια"», αναφερόμενος στα παζάρια για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ή τα περί «κυβέρνησης δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων» που επαναφέρει τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ πιάνοντας την πάσα από την κυβέρνηση, υψώνοντας εκ νέου κάλπικες διαχωριστικές γραμμές.

«Το ΚΚΕ - τόνισε ο βουλευτής του Κόμματος - από θέση αρχής υποστηρίζει ως πάγιο εκλογικό σύστημα την απλή, ανόθευτη και άδολη αναλογική, γιατί είναι το μοναδικό εκλογικό σύστημα που αποτυπώνει τη λαϊκή βούληση, όπως αυτή τουλάχιστον καταγράφεται στις εκλογές. Γιατί η λαϊκή βούληση δεν αποτυπώνεται πραγματικά και αυθεντικά στις εκλογές για το αστικό Κοινοβούλιο», γι' αυτό και καταψηφίζει το νομοσχέδιο.

Ανέφερε ότι το ΚΚΕ κατέθεσε αυτήν την πρόταση και στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης, όμως απορρίφθηκε από τη ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ, αλλά και απ' τον ΣΥΡΙΖΑ, που κάνει ότι κόπτεται για την απλή αναλογική, όταν υπερασπίζεται το πλαφόν που προβλέπεται και σήμερα αλλά και το μπόνους, αφού αναφέρει στις προτάσεις του ότι μπορεί να υπάρχει απόκλιση έως 10% στην κατανομή των εδρών από το εκλογικό αποτέλεσμα.

Πρόσθεσε ότι το ζητούμενο του νόμου είναι «η εξασφάλιση της αντιλαϊκής κυβερνητικής σταθερότητας, που για το λαό σημαίνει μεγάλη αστάθεια και ανασφάλεια». Αλλωστε, «οι ίδιοι που μιλάνε για τις μειοψηφίες των διαδηλωτών και των απεργών και νομοθετούν ότι για να αποφασίσει ένα εργατικό σωματείο την κήρυξη απεργίας πρέπει να το κάνει με ασφυκτικούς όρους (με συμμετοχή του 50%+1 του συνόλου των εργαζομένων σε Γενική Συνέλευση - νόμος του ΣΥΡΙΖΑ, που τον επέκτεινε η ΝΔ), είναι οι ίδιοι που νομοθετούν ότι για να εκλεγεί κυβέρνηση αρκεί η μειοψηφία, είναι οι ίδιοι που νομοθετούν όλα τα απαραίτητα "κόψε - ράψε" για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ακόμα και αν δεν προκύπτει από το αποτέλεσμα των εκλογών».

Εκανε σαφές ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία αυταπάτη στο λαό πως ένα δίκαιο εκλογικό σύστημα εξασφαλίζει από μόνο του φιλολαϊκή πορεία και ότι το «κλειδί» για το λαό προκειμένου να προκύψουν θετικές εξελίξεις είναι η οργανωμένη πάλη του βάζοντας μπροστά τις ανάγκες του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ