Τρίτη 28 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΙΛΟΣ ΟΤΕ
«Κολόνες σπάνε, εργάτες σακατεύονται, εργολάβοι απλώθηκαν σε όλη τη χώρα»

«Εκκωφαντική σιωπή» από τις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες στα σωματεία και την Ομοσπονδία

Νέο εργατικό «ατύχημα», αποτέλεσμα των άσχημων συνθηκών εργασίας, συνέβη και στον ΟΤΕ, στις 24/1. Οπως αναφέρει η ΕΣΚ ΟΤΕ σε ανακοίνωσή της, εργαζόμενος που απασχολούνταν στον ΟΤΕ μέσω εργολάβου χτύπησε όταν έσπασε η κολόνα στην οποία ήταν ανεβασμένος. Σε ανακοίνωσή της καταγγέλλει τις συνθήκες εργασίας που βάζουν σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων, στιγματίζει την επανεμφάνιση και μάλιστα με αυξημένη ένταση των εργολάβων στο κομμάτι των τεχνικών πεδίου αλλά και την «εκκωφαντική σιωπή» των δυνάμεων της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας στην Ομοσπονδία και στα σωματεία.

Η ΕΣΚ επισημαίνει ότι «πρόκειται για ένα ακόμα πολύ σοβαρό εργατικό "ατύχημα" που έρχεται να προστεθεί στα εργατικά "ατυχήματα" που συμβαίνουν σχεδόν καθημερινά. Η εργοδοσία του ΟΤΕ είναι υπεύθυνη γι' αυτό το παρολίγον έγκλημα. Ούτε, βέβαια, μπορεί να κρυφτεί πίσω από το γεγονός ότι από την κολόνα έπεσε συνάδελφος που δουλεύει σε εργολάβο. Εργαζόμενος είναι κι αυτός, συνάδελφός μας είναι και στη θέση του θα μπορούσε να είναι οποιοσδήποτε άλλος».

Ενημερώνει επίσης ότι χτες, Δευτέρα, «εμφανίσθηκαν σε όλη τη χώρα εργαζόμενοι εργολάβων στους οποίους έχει ανατεθεί η κατασκευή νέων συνδέσεων παρόχων», κάτι που αποδεικνύει ότι «η εργοδοσία προχωράει απρόσκοπτα το πλάνο της περαιτέρω παραχώρησης έργου πεδίου σε εργολάβους».

Η ΕΣΚ ΟΤΕ σχολιάζει την «εκκωφαντική σιωπή» της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας, της ΠΕΤ, της ΕΕΤΕ και της Ομοσπονδίας. Τονίζει ότι «ασφαλώς το θέμα της ΣΣΕ είναι ύψιστο αλλά τα ζητήματα υγείας και ασφάλειας όπως και το ζήτημα της εργολαβοποίησης δεν μπορεί να παραγκωνίζονται κι ούτε μπορεί να αντιμετωπίζονται ως ζητήματα άσχετα με τη ΣΣΕ. Είναι άμεσα συνδεδεμένα αφού η ΣΣΕ πρέπει να καθορίζει και τα μέτρα υγείας και ασφάλειας, όσο και να εμποδίζει την περαιτέρω εργολαβοποίηση, διασφαλίζοντας το έργο μας.

Η ΕΣΚ προβάλλει τα αιτήματα: Αμεσος έλεγχος σε όλες τις κολόνες του δικτύου. Επιβολή των διμελών συνεργείων παντού ανεξάρτητα από τη χρήση σκάλας. Οι επιτροπές υγείας και ασφάλειας να διαδραματίσουν επιτέλους το ρόλο που τους αρμόζει. Απαρέγκλιτη εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας με ευθύνη των σωματείων και των Επιτροπών Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία. Καμία παραχώρηση έργου πεδίου σε εργολάβους. Αμεσες προσλήψεις προσωπικού για τα υποστελεχωμένα από τις «εθελούσιες» απολύσεις τμήματα προκειμένου, αφενός, να ανακουφιστούν οι εργαζόμενοι από την εντατικοποίηση της εργασίας, αφετέρου, να σταματήσει η «αξιοποίηση» εργολάβων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ